0

Vakáció (Vacation)

vakáció

Ha valaki szóba hoz egy réges-régen látott filmet, amely neked is tetszett, hevesen bólogatsz. „Igaz, nagyon jó film volt.” De előfordul, hogy olykor csak annyi marad meg benned, hogy mennyire élvezted, de gyakorlatilag egyetlen képkockát sem tudsz felidézni. A Családi vakáció pont ilyen. Chevy Chase a 80-as évek nagy nevettetője volt és Griswoldék szerencsétlenkedésein sokat lehetett kacarázsni vagy éppen mosolyogni. De valahogy mégis abba a kategóriába tartozik, amit nem veszel elő megint, nehogy egy szép emlékkel kevesebb legyen. Mindenesetre Chase famíliájának kiruccanására Hollywood is emlékszik és ha már annyi mindent folytattak vagy rebotooltak, akkor miért pont ez a franchise maradna ki a sorból?

vakacio1

Szóval a kis Rusty megnőtt és családos ember lett. Van egy szépséges felesége, egy félénk, bátortalan kamasz kölyke, egy folyamatosan rosszalkodó, balhés természetű fiacskája és egy lebecsült munkája. Rusty-nak nagy ötlete támad, legalábbis szerinte menő az elgondolása. A lényeg, hogy a szokásos kiruccanás helyett inkább Walley World-be néznének el. Jó lesz mindenkinek. Mi baj lehet ebből?

2013 áprilisában kreatív nézetkülönbségek miatt kicsit parkolópályára állították a tervezetet. Nem csoda, hiszen ekkor kapcsolt rá igazán a Családi üzelmek marketingje és a kissé diszfunkcionális család hosszú utazása (vagyis itt inkább ál-famíliáról van szó, de a lényegen nem változtat) szintén hasonló sztorit kínált. Szintén durvább, altesti poénokkal megfűszerezett vígjátékról volt szó, a különbség csupán annyi, hogy a 2 évvel ezelőtti filmben még a kissé öncélúnak ható poénok nagy részén lehetett mosolyogni. Jó lenne tudni, hogy Rawson Marshall Thurber filmje mennyire volt hatással (átírtak helyzeteket vagy több hányós jelenetet pakoltak bele?) a Vakációra.

vakacio2

Rustyék hosszú kiruccanása inkább megpróbáltatásokra hasonlít. Lépten-nyomon akadályokba ütköznek, ami részben annak köszönhető, hogy nem egy olyan családról van szó, akik minden lépés előtt megállnak gondolkodni. Fejest ugranak mindenbe, legyen az akár egy csodálatos fürdőzési helynek tűnő tavacska vagy főiskolai „akadálypálya”. Némileg balfékek, némileg zakkantak, de a Chase famíliára is ugyanez volt a jellemző, de ők kedvelhetőek, szerethetőek voltak. Ed Helmsék pedig csak szimplán hülyénk vannak beállítva. Mint mondjuk Bundyék (hoppá, Christina Applegate ott is megbízhatóan hozta a nem normális szöszit), de itt lepukkant cipőeladó helyett semmire sem tartott „fapados” pilóta az apuka. És boldogan megfürdőznek fekáliában és vérben.

A rendezők nem fukarkodtak, két kézzel szórták bele hányós-fingós poénokat, amelyek közül van amin lehet kuncogni és akadnak erőltetett poénkodás is. A mellékszerepekben ismert arcokat látni, de jobbára olyan az egész, mintha csak megkérték volna az ismerősöket, hogy ugorjanak már be légyszi a forgatásra, felvesznek velük valamit. Chris Hemsworth és Leslie Mann percei viszont nagyon eltaláltak, róluk talán szívesebben nézne mindenki egy különálló filmet. Még az is lehet, hogy bejelentik.

Erre a Vakációra nem fogunk szívesen visszaemlékezni. A felvonultatott viccelődések erőltetettek vagy fárasztóak. Nincs meg benne a nosztalgia és egyúttal nem lehet érezni, hogy szívvel-lélekkel csinálták. Gyorsan feledhető, néhány humoros képkockára talán még pár nap múlva emlékezni fogunk, de 3 évtized múlva biztosan nem jut eszünkbe semmi róla. De nem is fogunk azon gondolkodni, hogy elővegyük-e. A  tapló és altesti humor kedvelőinek jó lesz, de ahogy írtam, a Családi üzelmek mindezt jobban tudta tálalni.

imdb: 6,3
rottentomatoes: 26 %

Büdzsé: 31 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 55  millió dollár
Eddigi összbevétel: 88 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *