3

Fantasztikus négyes (Fantastic Four)

fantasztikus

A Marvel Filmes Univerzumának elindulása után a képregényrajongók azt kívánták, hogy a cég bár ne bántak volna oly könnyelműen a jogokkal és reménykedtek, hogy esetleg idővel visszaszállingóznak a hősök oda, ahová valók. Régebben a Fox alaposan bevásárolt, az X-Men-en kívül Fenegyerek, illetve a Fantasztikusok is hozzájuk kerültek. Elsőként a mutánsok mutatkoztak be, majd jött a többi film is. Legjobban az X-Men franchise futott be, a vak igazságosztó és az F4 egy időre lepihent. Szinte az utolsó pillanatban eszméltek rá a Foxnál, hogy bebukhatják a félretett hősök jogait, a Fenegyereket nem is tudták időben mozgásba lendíteni, de nem hagyták, hogy Reed Richardsék is távozzanak tőlük. A végeredmény? Kapott már elég sok negatív kritikát a stúdió egyes filmjeiért, de erre biztosan emlékezni fognak évek múlva. Hiszen már a kezdetektől hatalmas elutasítás övezte a produkciót és utálkozva tekintettek már a kezdetektől az elképzelésekre. És még a film sem lett jó.

Kinek a hibája? Ha lehiggadnak a kedélyek, évek múltán valaki majd ír egy tartalmas szösszenetet a nézeteltérésekről és vitákról (állítólag a Josh Trank /Az erő krónikája/ és Miles Teller majdnem bunyózott is egyet). Volt már rá példa, hogy arról lehetett hallani, hogy a stúdió és a rendező a munkálatok alatt nem volt közös nevezőn, de a nagy erőlködések után egészen korrekt filmet tudtak összevágni (pl. Z világháború, Alien 3).

fantasztikusnegyesss2

Ez a verzió a fiatal Reed Richards-szal és nagyratörő tervével indul. Jó barátjával, Bennel együtt a teleportáció területen próbálnak számottevő eredményeket felmutatni. Évek múltán be is szervezik őket egy csapatba, ahol sokkal jobb eszközök és még több pénz áll rendelkezésükre. A különc latvériai tudóssal, Victor von Doommal, a kutatás vezetőjének fiával és fogadott lányával, Johnny és Sue Stormmal közösen dolgoznak a nagy áttörésen. Majd miután eljutnak egy másik bolygóra különleges képességekre tesznek szert.

Az egyik kritérium az lehetett, hogy abszolút ne hasonlítson a 10 évvel ezelőtti próbálkozáshoz. Ne egy könnyedebb hangvételű, viccelődő szuperhősfilm legyen, hanem inkább egy komorabb, némileg reálisabb darab szülessen. De ugye a nyúlós tudor, a fáklyaként lángoló ember, a láthatatlan lány és kőkemény lény csapatból mennyire lehet sötét hangvételű produkciót faragni? Nyilván el lehetne érni, hogy betekintést nyújtsanak zúgolódó lelkükbe. De azért mindenki érzi, hogy ha a tempó sietős, akkor sokkal jobb lett volna egy humorosabb és akciódúsabb film. És kifejezetten jót tett volna a történetnek, ha nem ragaszkodnak a reális hangvételhez.

fantasztikusvalami

Elvileg Trank elképzelését nem hagyta a stúdió megvalósítani, ahol csak tehették, beleszóltak a munkájába. Az elején mintha még hagyták volna érvényesülni, hiszen a karaktereket viszonylag korrekt módon mutatja be, felvázolja, hogy ki hogyan áll a másikhoz és miképp viszonyulnak egymáshoz. Mindehhez tehetséges színészeket szerződtettek és a színészi játékkal az elején nem is lenne baj és a dialógusok hallatán sem szaladnánk ki a moziteremből. Mindehhez még itt-ott belengetik, hogy a tudományra, illetve annak felelősségére és jelentőségére is kitérnek, de erről elfeledkeznek, úgy, ahogy normális párbeszédeket írni egy idő után.

Előfordult már, hogy úgy érezted, hiányzik a film közepe? A Fantasztikus négyesnél konkrétan mintha teljes egészében elfelejtettek volna betenni 20-30 percnyi anyagot és inkább előhozzák Fátumot, hogy egy gyors csata után az egymással nem túlzottan azonos hullámhosszon lévő fiatal hősök megalapítsák saját csapatukat. Mintha egy idő után kirúgták volna mindenkit a vágószobából és a helyükre érkezők megvakarták a fejüket, vállat vontak és összeollóztak valamit.

A Fantasztikus négyes egyáltalán nem indul rosszul, azonban a koncepciót nem gondolták át. A humor nagyon hiányzik a filmből, akárcsak az akciójelenetek. Eredettörténetnek túlságosan kapkodós lett. Nem hiába kapott lehúzó véleményeket és még a pornóipar (Axel Braun) is azzal viccelődik, hogy majd ők megmentik az F4-et.

imdb: 3,9
rottentomatoes: 8 %

3 komment

  1. Én konkrétan úgy éreztem hogy vagy 1 óra hiányzik a film közepéből. Amúgy jó lett volna az ha kb. 130 perces.

  2. igen, borzalmasan megvagtak, az egy dolog hogy a film kozepe hianyzik, de a vegen a csata doom-al, aki a film egyetlen pozitivuma sue mellett, nagyon keveske volt, foleg ahhoz kepest, hogy mennyire badass es eros lett. Meg mondjuk valami x-men utalas se lett volna rossz…

  3. Nem érzem, hogy különösebben eredeti vagy újító lenne a kezdés: a szokásos eredetsztori, viszonylagos mértéktartással és sok közhellyel elmesélve. Ez volt Josh Trank “fantasztikus” elképzelése?…
    A közepe látványosan hiányzik, a vége pedig botrányos. Megérdemelten bukott, csak a főszereplő színészeket sajnálom belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *