2

Asterix – Az istenek hona (Astérix: Le domaine des dieux)

asterix1

Még édesapám nyomta a kezembe az Alfát a 80-as években, de mivel eléggé fiatal voltam, a cikkek helyett inkább a benne rejlő képregény érdekelt. Az újságban találkoztam először Asterix-szel és cimborájával, Obelix-szel, megkedveltem a gallokat, alig vártam, hogy megjelenjen a következő rész. Számos rajzfilm is készült René Goscinny és Albert Uderzo klasszikus figuráiból, amelyek nagy része eltalálta a hangulatot, a karakterek jellemét és ezeknek még most is megvan a maga bája. Sajnos az élőszereplős próbálkozások jobbára félresiklottak, inkább erőltetettek voltak és nem tudták megidézni az alapanyag szellemét. Szerencsére a franciák nem tervezik a folytatást, e helyett inkább egy 3D-s animációt hoztak tető alá és mivel régen volt igazán jó Asterix produkció, így kissé aggódhattunk. Felesleges volt.asterixvadkan1

Caesar továbbra sincs megbékélve, hogy egy piciny gall falu ellenáll, lakói egy varázsital segítségével emberfeletti erővel csépelik embereit. Asterix és társai persze örülnek, ha egymás helyett néha a reszkető rómaik valagát rugdoshatják, így cseppet sem bánják, hogy közelükben kószál néhány száz katona. Ezért a Birodalom első embere ravasz tervet eszel ki: A falu közelében afféle szállodát húzatna fel, ezzel zavarná meg az ádáz gallok életvitelét.

Felettébb örömteli, hogy valaki nem csak az eredeti alapanyag rajongójának mondja magát, de meg is mutatja, hogy valóban az.: Louis Clichy és Alexandre Astier a képregényből minden lényeges elemet átemelt és úgy alkalmazták azokat, hogy egy pillanatra sem válik öncélúnak és nem lehet úgy érezni, hogy mindenképpen bele akarták passzírozni kedvenc momentumaikat a rajzolt lapokról.

A gallok továbbra is morognak egymásra, alig várják, hogy lehetőség legyen egy jó kis bunyóra. Persze a szokásos napi verekedéseken annak örülnek a legjobban, ha rómaiakat üthetnek ki a páncéljukból.. A falu kovácsa és halásza folyamatosan becsmérli egymás portékáját, rendszeresen vágják át egymáshoz áruikat. Asterix, Obelix és kutyusa inkább vadkant hajkurásznak, hiszen ez a kedvenc „csemegéjük”. Hőseink figyelnek fel a rómaiak mesterkedésére, mindent megtesznek, hogy a hotelt ne húzzák fel, de az ellenfél kitartó és pont Asterixéknek köszönhető, hogy sikeresen felhúzzák a falakat. Az odaözönlő népet druidájuk segítségével sem tudják elűzni, ráadásul a megnövekedett forgalom hatására a faluban a bevétel is megsokszorozódik, amely újabb bonyodalmakat szül és Caesar terve lassacskán célba ér.

asterix2

Minden egyes karakter ugyanúgy viselkedik, ahogy a képregényben. Egyszerre nosztalgikus hangulatú, vicces és élvezetes, ahogy a helyőrség katonái inkább suttogva beszélnek az erdőben és ha tehetik, inkább őrjáratuk inkább egy helyben áll, nehogy bajuk essen és véletlenül belefussanak egy menhírt cipelő behemótba vagy egy másik varázsitalt kortyolt gallba. Asterix továbbra is kapható egy kis balhéra és ő az, aki a többiek közül még szeret gondolkodni. Obelix két kedvenc elfoglaltsága az evés és a rómaiak, a bárdjuk pedig csak végső esetben hallathatja a hangját.

A rendeződuó tökéletesen, szívvel-lélekkel vitte vászonra az Asterix képregényt. A humor nem csak az animációban érhető tetten, de a dialógusok is mosolyra fakasztanak, nem csak a főszereplőkre figyeltek, de a legutolsó mellékkarakter is képes megnevettetni. Aki az Alfában vagy későbbiekben a különálló füzetekben ismerte meg töpszli gallt, jó barátját, aki kiskorában beleesett a varázsfőzetes kondérba és a kicsiny gall falu lakóit mindenképpen ajánlott Az istenek hona, tökéletesen adja vissza az alapanyagot.

imdb: 7,0

2 komment

  1. bocsi, de az nem hotel volt, hanem lakópark.

    De egyébként végre egy új Asterix film, ami a régieket követi. Én jót röhögtem rajta végig, főleg a rengeteg mai kori fricskán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *