0

Mindscape

mindscape1

Egy hozzád hasonló lány (vagy fiú) édesanyja temetésén meglát egy fiút (vagy lányt), akivel eddig még soha nem találkozott. Azonnal megtetszik neki. Szerelem első látásra. Elkérné a számát, de eltűnik, mielőtt még megtehetné. Két nappal később megöli a saját húgát. Miért? Olyan kérdés ez, amire nincs helyes megoldás, de a kapott válaszból le lehet szűrni ezt-azt. John (Mark Strong) afféle nyomozó, aki némi kihagyás után újra munkába állna és gyakorlatilag így indít a feladatul kapott Annánál (Taissa Farmiga).

Eleve érdekesen hangzik, ha egy történet arra épít, hogy a másik személy emlékezetében kutatva kell kibogarászni lényeges információkat. Már az Eredet is erre épített, ráadásul Christopher Nolan még bonyolított is rajta, újabb és újabb rétegekbe merültek alá az adathalászok. De úgy is lehet érdekes filmet készíteni, ha valakinek nem áll rendelkezésére százmilliós költségvetés. Az Extractedben egy friss találmány segítségével kutakodnának a gyanúsították elméjében. A Mindscape-ben (Anna címen is fut) is hasonló a felállás. Akad néhány nagy tehetség, aki afféle kutaszdroidként átfésülheti az emlékeket, ezáltal értékes bizonyítékokat gyűjthet a bíróság számára.

Ritkán fordul elő, hogy Strong a jó oldalon áll, hiszen előszeretettel formál meg gonosz figurákat. Ezúttal egy nyomozót játszhat, az egyik legügyesebb emlékkutató… volt. Egy tragédia miatt magába zuhan és nehezen tud túllépni a múltban történt szomorú ügyön. Magába zuhant, némileg megtört férfi és hiába szerzett tapasztalatokat, a kimaradt idő és a koncentráció hiánya miatt könnyen elhihető róla, hogy egyes helyzetekben zöldfülűként viselkedik.

Igazság szerint remek, fordulatos és izgalmas thrillert lehetett volna összehozni. Hiszen már a szinopszisban is felteszik a nagy kérdést, hogy Vera Farmiga húga, Taissa vajon ártatlan vagy esetleg bűnös? Talán csak a a környezete akar kibabrálni vele, esetleg egy fondorlatos és számító csaj? A probléma valahol ott kezdődik, hogy már ránézésre meg tudjuk mondani, hogy melyik kategóriába sorolható. Mivel a fiatal színésznő mögött már van annyi tapasztalat, hogy el tudjon játszani egy művészi lelkű, okos ártatlan/bűnös lányt a rövidfilmeken edződött Jorge Dorado lehet a felelős, hogy elrontja az élményt. De mielőtt még végigvernénk az ostort a hátán el kell ismerni, hogy amíg minden kiderül addig egészen korrekt módon viszi végig a krimisztorit némi horrortöltettel nyakon öntve. Hogy is szokták mondani? Kellemes atmoszférával bír a film, de nem az igazi. 60 %

imdb: 6,5
rottentomatoes: 35 %

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *