9

Viggo Mortensen szerint Peter Jackson túlságosan effektfüggővé vált

aragornViggo Mortensen a Telegraphnak adott interjúban mesélt karrierjéről. Elárulta, hogy a Gyűrűk urában kevesen hittek, az első rész sikere előtt a folytatások befejezésére nem volt pénz és szerinte Peter Jacksont már csak az effektek érdeklik.

„Szerintem nem mond igazat, aki azt állítja, hogy tudta, hogy a Gyűrűk ura sikeres lesz. Akkor lehetett csak sejteni, amikor Cannes-ban 2001 májusában leadtak 20 percet a filmből. Eléggé problémás helyzetben voltak, Peter ekkorra nagyot sokat költött. Hivatalosan azt mondták, hogy 2000 decemberére mindhárom filmet befejezte, de az igazság az, hogy a második és a harmadik rész eléggé csúnyán nézett ki. Szörnyű volt és még nem voltak készen velük. Hosszú pótforgatásra volt szükség, amelyre elég sok időnk ment el. Ha a Gyűrűk ura megbukott volna soha nem kaptunk volna plusz pénzt, a folytatások pedig mehettek volna videóra.

Az interjúban Mortensen megemlíti, hogy a trilógiából A gyűrű szövetsége volt szerinte a legjobb a. Úgy érzi, hogy ennek a forgatókönyve volt a legjobban megírva, de a gond az volt, hogy később Jackson túlságosan effektmániás lettt. Ám az elsőben a színészek még együtt játszhattak, a természetben, szép tájakon zajlottak a munkálatok. A folytatásnál már azt érezte, hogy Jackson túllő a célon, legalábbis Mortensennek nem tetszett, hogy egyre több és több az effekt és úgy látja, hogy csak ezekkel törődött. A hobbit filmekre pedig hatványozottan igaz, hogy a trükkök kerültek az előtérbe.

„Úgy vélem, hogy Peter-ból olyan rendező vált, mint Ridley Scott – afféle egyszemélyes iparágként tekinthető rá, akitől sok ember függ. Amikor a G.I. Jane-en dolgoztam Ridley-vel megkérdeztem tőle, hogy miért nem készít már olyan filmeket, mint a Párbajhősök? Peter esetében pedig biztos voltam benne, hogy boldogan rendezne a Mennyei teremtményekhez hasonló produkciót. Hiszen akkoriban még gondolkodott rajta, hogy leforgatja azt az I. világháborúban játszódó filmet, amiben új-zélandiak játsszák a főszerepet. De aztán összehozta a King Kongot. Majd jött a Komfortos mennyország, aminek szerintem egy alacsony költségvetésű filmnek kellett volna lennie. És épp ez a probléma, hogy 90 millió dollárt költött el rá, holott 15 millióból meg lehetett volna valósítani. Kibújt a szög a zsákból, Peter mindent félretett a speciális effektek kedvéért és még örül is neki.”

9 komment

 1. Elég őszinte. És félreértés szerintem ne essék, nem pocskondiázza Peter Jacksont. De azért elég sok igazság van abban amit mondott.

  Nekem sem jönnek be ezek a Hobbit izék. A Gyűrűk Ura trilógia még tetszett, de ez már csak pénz, effekt-parádé. A filmjei giccsesek, tele klisékkel. Én untam magamat mindkét filmen, és kétlem, hogy a harmadik Hobbit film majd megváltoztatja a véleményemet. Szubjekív, és nyilván nincs bjom ha másnak bejön. Egyszerűen nekem nem.
  Mortensen pedig még beszélt és dolgozott is vele, mégis csak közelebbről látta a dolgokat.

 2. Sajnos tényleg igaz amiket mondott, de mindez sokszorosítva igaz Spielbergre vagy Lucasra. Hol van már az a Spielberg aki a Cápát készítette?

 3. Ezzel most hatalmas nagyot nőtt Viggo Mortensen a szememben. 100%-ban egyetértek vele. Kimondta azt, ami már réges-rég nekem is eszembe jutott.

  Szerintem is a LOTR 1 messze a legjobb filmje PJ-nek. Ott még a sztorit szolgálja minden, nincs öncélú effektezés. (Pont ezért kitolás, hogy a sokkal gyengébb 3. rész kapott 11 Oscart, köztük a legjobb film díját is.)

  Viggo innentől számomra egy okos színész.

 4. Tökéletesen egyetértek Mortensen minden egyes szavával. A GYU trilógiából valóban az első rész a legjobb, ott még nem szállt el Jackson. A másik kettőnél ez már egyre inkább jelentkezett. De az alapanyag jó volt íg még a végtermék nagyjából jó lett.
  A Hobbit viszont már teljes katasztrófa. Túlnyújtott, effektmánia folyamatosan, nagyon kevés tartalommal, ami persze a regény miatt is van. Egy olyan öt óra hosszában, két részben még lehetett volna egy feszes tempójú sztorit csinálni belőle. Sajnos csak egy eléggé üres látványorgia lett belőle, vontatott, felesleges részekkel. Kár érte.
  Én tényleg imádtam a GYU trilógiát a hibái ellenére. Meg is vettem a bővített trilógiát DVD-n. A Hobbitnál már arra se tudtam rávenni magam, hogy egyáltalán megnézzem a bővített verziót. A harmadik részt már nincs is semmi kedvem moziban megnézni. Nem hittem volna, hogy ez lesz.

 5. Ja, és külön riszpekt Mortensennek, hogy ezt látta előre, és nem akart részt venni ebben.

 6. Nem akarom védeni PJ-t, de azért a második és harmadik rész nagy csata jeleneteit vagy akár egy random kószáló entet nehéz megszülni effektek nélkül.

  • Azokkal nem is volt sok probléma probléma pár jelenetet leszámítva. Ellenben az összes csata és entes jelenet együtt nem tartott annyi ideig, mint a Hobbitban a sárkánnyal való szarakodás. Enyhén csöppet mások az arányok.

 7. A Hobbitban már az orkok is CGI al vannak megcsinálva, azért a Gyűrűk Urában ilyen nem volt.

 8. A színész szempontjait is nézzük. Ugye Mortensen azt is kifogásolja, hogy az elsőnél még voltak külső helyszínek, sok jelenetet – a legtöbbet ezek szerint – kint vettek fel, eredetiben. És a Hobbitban nagyon látszik, hogy nem természetes.
  Meg pofátlanul másolja a Gyűrűk Urát. Jó, hogy magától lop, de ezzel számomra azt mutatja, hogy nem maradt már benne eredeti ötlet.
  Én sem néztem meg a bővítettet, egyikből sem, csak A Gyűrűk Ura trilógiát. A Hobbitból a moziban is sok volt, nemhogy még majd megnézem a plusz 225-30 perces változatokat. Az elődjénél alig vártam, hogy kijöjjön a bővített változat. Hihetetlen mennyire nem érdekel a Hobbit. Elcs*szték, szerény véleményem szerint.
  A látvány sem olyan jó ám. Amikor a hordókban mennek lefelé a folyón és vannnak azok a szubjektív kameraállásos felvételek… mintha goproval vették volna fel, 720p-ben. Nem akartam hinni a szememnek. És többször bevágták azt a felvételet, az összhatás nevetséges és felháborító lett. Szép felvétel, majd hirtelen egy ilyen ocsmány förmedvény. Aztán megint a szép felvétel, majd megint a 720p.

  James Cameron az Avatarral… Hogy mondjam, ott sem voltam maradéktalanul elégedett, de szívesebben megnézem azt a filmet, mint a Hobbitot. A Hobbitokat a moziban láttam egyszer és csá.

  Ridley Scott is a Prometheus-szal. Moziban, egyszer. Annyi marhaság volt benne, hogy egyáltalán nem érdekel többször. Ha már a moziban ennyi h*lyeség van benne ami elsőre feltűnik az jót nem jelent.

  Hát ma itt tartunk. Ja és a remake mánia, reboot, meg “folytassuk, egyszer bekajálták, írjunk tök fölösleges folytatásokat – ne találjunk ki újat? – á ,minek?!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *