1

Fantasy-és képregényfilmek 2014-ben

Lássuk a jövőre érkező fantasy-és képregényfilmeket.

Miután Doug Liman régóta dédelgetett sci-fi tervezete, a Luna parkolópályára került a Paramountnál, a rendező visszatért a Warnerhez az All You Need is Kill projekthez, amit éppen Luna kedvéért hagyott magára. A főszerepet Brad Pittre akarták bízni, majd miután nemet mondott Tom Cruise-t nyerték meg a filmhez, mellé Emily Blunt szerződött le. A sztori a jövőben játszódik, az űrlények inváziót indítanak ellenünk. A történet főhőse egy katona, akit harcba küldenek a földönkívüliek ellen, ám végül ott marad vérbe fagyva a csatamezőn, ám mikor kinyitja újra a szemét, rádöbben, hogy ugyanaz a nap van, mikor, mikor az űrlények ellen vonult. Újra harcolnia kell és újra elhalálozik, majd megint újjászületik. Minden egyes nap után több tapasztalatra tesz szert, egyre jobb katonává válik, így meg tud változtatni néhány dolgot, így előbb-utóbb eljön az az idő, mikor nem ugyanarra napra ébred.  3 millió dollárt csengetett ki a stúdió Dante Harpernek a forgatókönyvért, aki Hiroshi Sakurazaka mangája alapján dolgozta ki a szkriptet. A film Edge of Tomorrow címen fut.

edgeoftomorrow

 

Michael Bay rendezi a Transformers 4-et.  Nem szeretném ráfogni, hogy reboot, mivel az emberek a Pókemberre fognak gondolni és úgy hiszik, hogy ismét az elejéről kezdünk mindent. Nem erről van szó.” – mondta Bay, hozzátéve, hogy az első három részben lezajlott történések nem válnak semmissé, viszont egy teljesen más mederbe terelik a cselekményt. “Elbeszélgettem egy íróval, mielőtt hozzáláttam a Pain and Gainhez és egy rakat ötletet kitárgyaltunk. Most hagyjuk, hogy mindez kicsit leülepedjen. Egy kicsit még gondolkodik rajta, jövő héten pedig újra összejövünk és kiderül, hogy mit sikerült összehozni.” A robbantgatás és a lassítások nagymestere azt is megszellőztette, hogy a robotok némi időre elhagyják a Földet is. De persze nem túl sokat töltenek az űrben, mert ahogy Bay fogalmazott nem akarja, hogy túl sci-fis legyen. Mert az már nem elég sci-fis, hogy bazi nagy más világból érkezett robotok száguldoznak a bolygó?

transformers4

transformerskep1

Kevin Grevioux, az Underworld kiötlője a Lakeshore Entertainmentnek adta el az I, Frankenstein forgatókönyvét, amely a Darkstrorm Studios által kiadott azonos nevű képregényen alapult. 2011 elején Stuart Beattie-t kérték meg, hogy legyen olyan pofozza ki a szkriptet és a rendezői székbe is üljön bele. A főszerepet Aaron Eckhartra bízták, mellé Yvonne Starhovskit szerződtették le. A szőke szépség egy tudót formál meg és éppen azon van, hogy kitalálja miképp lehet újraéleszteni a holtakat. Bill Nighy vállalta be a főgonosz szerepét, Miranda Otto pedig a szárnyas lények királynőt játssza. Eckart és Otto három hónapon keresztül tanulták a kali harcművészetet Ron Balickitől és Diana Lee Inosantotól. Eckhart alakítja Adam-et, Victor Frankenstein „gyermekét” és elég régóta éldegél az emberek között. Ám hirtelenjében démonok és szörnyek háborújában találja magát. A két faj évszázadok óta vívja harcát és csak Adam-en múlik, hogy melyik kerekedhet felül és mi lesz az emberiség sorsa.

ifrankenstein

2011 novemberében Simon Kingberg látott hozzá a forgatókönyvhöz, 2012-ben nem csak a bemutató dátumát, de a címet közzétették: Az eljövendő múlt napjai. A képregényben ez a sztoriszál azt a jövőt mutatja be, ahol egy szenátor megölését követően az Őrszemek levadásznak minden mutánst, így a fajuk csak úgy tudna fennmaradni, ha visszautazik valaki az időben és megakadályozza a merényletet. 2012 októberében Vaughn figyelmét a The Secret Service képregényfilm kötötte le, így kiszállt az X-Men rendezői székéből, helyére Singer huppant be.  A régi szereplők nagy részét visszahozták, sőt új karaktereket is be fognak mutatni. Higanyszálnak lesz egy fontos jelenete, így a rajongók kissé elkeseredhetnek, mivel a Bosszúállók 2-ben is benne lesz, ezáltal egyelőre semmi esélye, hogy a Fox és a Disney/Marvel világát összemossák. Felbukkan Blink és Bishop is. A filmben Wolverine tudatát küldik vissza fiatalabb énjébe, így lehetőség nyílik arra, hogy megkeresse a merénylőt és megakadályozza, hogy a mutánsok ellen hajtóvadászatot hirdessenek.

 

Jövőre érkezik az Amerika Kapitány: A tél katonája. Anthony Mackie játszhatja Sólymot, Robert Redford egy magas rangú S.H.I.E.L.D. vezetőt fog játszani, Toby Jones lesz Arnim Zola. Két évvel járunk az első rész történései után. Egy halálos és rejtélyes ellenség bukkan fel, Nick Fury Washingtonba küldik Steve Rogerst Fekete Özvegy oldalán, ahol Sólyom is besegít nekik. Kiderül, hogy a Tél Katonájaként ismert alak nem más, mint a Kapitány egykori bajtársa, Bucky, aki anno szintén hibernálódott, az oroszok akadtak rá, agymosást hajtottak végre rajta és kicsit felturbózták.

2009-ben májusában derült ki, hogy Brad Bird készítheti el a Disney számára a Maleficent élőszereplős fantasy-t, ami Csipkerózsika közismert történetét mesélné el a gonosz boszi szemszögéből. A főszerepet Angelina Jolie kapta. 2010 elején már Tim Burton neve keringett a költséges tervezet körül, de elhagyta a fedélzetet, hogy más teendőire fókuszálhasson. Végül Robert Strombergre esett a választás. Ahelyett, hogy egy tapasztalt rendezőt szerződtettek volna, inkább egy effektekkel foglalkozó személyre voksoltak. Érdekes döntés. . Akadt némi probléma a produkció környékén, októberben lezajlott a pótforgatás, Strombergnek John Lee Hancock segített, ami úgy annyit jelent, hogy nélküle semmit sem csinálhatott a rendező. A hivatalos magyarázat szerint Hancock ugyan jelen volt az októberi munkálatokon, de csak a forgatókönyv egyes oldalait írogatta át. Mint kiderült a film 75 perce lenyűgöző, a gond a nyitánnyal van. A sztori: A címszereplő egy szépséges jó szándékú nő, aki hirtelen harcos amazonná lesz, amikor a békés birodalmat veszély fenyegeti. Azonban elárulják, ekkor valami elszakad benne, rá sem lehet ismerni, nem az az ártatlan, jó lelkű nő, aki egykoron volt. Bosszút forral és a király örökösei ellen vonul, ráadásul megátkozza az újszülött Aurorát. Ahogy a lány egyre idősebb lesz, Maleficent rájön, hogy pont ő hozhatja el újra a békességet a birodalomban és ezzel talán saját maga is békére, boldogságra lelhet.

Még a Marvel második fázisán belül fut be a Guardians of the Galaxy is. A képregényben néhány földönkívüli faj utolsó élő tagja szövetkezik, hogy megvédjék a Földet, nehogy az emberiség is arra a szörnyű sorsra jusson, mint saját bolygójuk. A forgatókönyvet Nicole Perlman szállította le, a hölgy a Marvel “íróképző” szakának növendék és összehozott egy szkriptet az 1986-ban fellőtt Challenger katasztrófájáról és egyet Neil Armstrongról. Látható, hogy felettébb érdeklik az űrrel kapcsolatos történetek, de eddig még nem csapott le egyetlen producer sem a két történetre. Nemrég Perlman szkriptjét lepasszolták Chris McCoy-nak, hogy csinosítgassa, ahol csak tudja. McCoy is hasonló cipőben jár, mint kollégája, korábban három forgatókönyvet írt, amelyeket mindenki körbedicsért (rá is kerültek a Black Listre).

guardiansofthe

 

Még az elején Peter Jackson csak két részben akarta elhozni a Hobbitot, de pár hónapja a rendező elárulta, hogy szeretne még egy harmadik felvonást is, szerinte J.R.R. Tolkien hagyott maga után annyi jegyzetet, hogy könnyedén trilógiává lehetne bővíteni a Gyűrűk ura előzményét. A Középföldétől szabadulni képtelen direktor a Warnert is sikeresen meggyőzte, nem meglepő, hiszen előreláthatóan minden egyes rész 1 milliárd dollárt termel ki csak a mozikban.  A The Hobbit: There and Back Again 2014 július 18-án került volna a filmszínházakba, de elcsúsztatták a bemutatót 2014 december 17-re. Elképzelhető, hogy a stúdió nem akarja megmérettetni a filmet a nyári blockbusterekkel, de lehet, hogy csak azért tették arrébb a premiert 5 hónappal, mert az eddigi részek is decemberben kerültek a mozikba és mindegyik jól teljesített.

Még idén augusztusban láthattuk volna a 300: A birodalom hajnala képregényfilmet, ám a Warner úgy döntött, hogy kiveszi az idei bemutatók közül a produkciót. Talán aggódhatott, hogy nyár végén nem lesz olyan siker, amit vártak tőle. 2014 március 7-re tolták át a premiert, az előző rész is e hónapban kezdte mozis karrierjét és hatalmas profitot hozott. Mivel Zack Snyder a Superman reboottal volt elfoglalva és a stúdió nem akart várna rá. A rendezői teendőket Noam Murro látta el, Snyder azért producerként rajta tartotta a szemét a filmen. Történelmi hűséget ezúttal sem kell számon kérni az alkotáson, lévén, hogy egy képregényfilmről van szó. A főhős Themisztoklész lesz, aki a görög egyesített sereggel felveszi a harcot Xerxes-szel.

 300riseofan

Rob Marshall a Chicagoval bizonyított kritikai és anyagi fronton, hogy nyugodtan rá lehet bízni énekelgetős-táncos filmeket is. Ráadásképpen a Karib-tenger kalózai legutóbbi felvonását is ledirigálhatta, a bevételek és a fejesek, no meg Johnny Depp szerint is megállta a helyet ebben a műfajban. Ezúttal az Into the Woods musical-fantay-t irányíthatja. A színpadi produkció filmadaptációjában egy  pékre átkot szór egy boszorkány. A közeli erdőben próbál találni olyan személyt, aki tudna segíteni eltávolítani a bűbájt, útja során találkozik, Hamupipőkével, Aranyhajjal, Piroskával és sok-sok más klasszikus karakterrel. Úgy hírlett, hogy James Corden játszhatja a péket, de mostanra ezt megcáfolták, ugyanakkor nem tették közzé hivatalosan, hogy kit fog megtestesíteni. Emily Blunt alakítja Depp feleségét, Chris Pine és Jake Gyllenhaal formálhatják meg Hamupipőke és Aranyhaj hercegeit. Meryl Streep lesz a boszi, Depp a Farkas bőrébe bújhat.

 

Dwayne Johnson  ismét félmeztelenül rohangálhat és csapdoshatja le az útjába kerülő ellenfeleket A rendezői székből Brett Ratner osztogathatja az utasításokat. Néhány évvel ezelőtt a Millennium/Nu Image égisze alatt formálódó Herkules filmet dirigálhatta volna le, ám a tervezet parkolópályára került. Azonban MGM-nél éppen megszerezték Steve Moore képregényének, a Hercules: The Tharcian Warsnak a jogait, Ratner kopogtatott az ajtón és rögtön alátolták a rendezői széket. Jó 3200 évvel ezelőtt egy meggyötört férfi rótta útját, aki se isten, sem ember nem volt. A neve Herkules, Zeusz fia és ezért világéletében csak szenvedett. Letudta a 12 küldetését, elvesztette családját, hátat fordított az isteneknek és csak a véres csaták nyújtottak vigaszt számára. Az évek alatt hat hozzá hasonló lélekkel hozta össze sors, soha nem kérdezték egymást, hogy merre tartanak vagy hogy kiért harcolnak, csak azt, hogy mi lesz a fizetség. A zsoldossá lett legényeket Trákia királya kéri fel, hogy képezzék ki embereit  a világ legütősebb hadseregévé. Ekkor eszmélnek csak rá, hogy hova is süllyedtek, mivé lettek és nagy árat kell fizetniük, hogy jóvátegyék bűneiket.

herculesforgatassokadik

herculesforgatas2

A rivális alkotást, a Herkules: Legenda születiket (The Legend of Hercules) Renny Harlin dirigálja, ebben Kellan Lutz mutogathatja az izmait. Harlin, Sean Hood, Guilio Steve, Daniel Giat írták a forgatókönyvet és hiába a 70 millió dolláros költségvetés az előzetes alapján úgy tűnik, mintha a Spartacus sorozat egyik epizódjáról lenne szó (pláne, hogy Liam McIntyre is itt van). A direktor elmondása szerint ők afféle eredettörténetet akarnak bemutatni, ahol a főhős nem tudja, hogy valójában kicsoda. Élete sem túl boldog, családjával nem érteti meg magát és sajnos nem romantikázhat úgy, ahogy elképzeli. Amphitryon királyt Scott Adkins alakíthatja, Hercules ikertestvérét Liam Garrigan játssza.

herculeslutz6

Akiva Goldsman Oscar-díjas forgatókönyvíró évek óta szerette volna megvalósítani a Winter’s Tale filmváltozatát, de Mark Helprin regényének adaptációjához nem jött olyan egyszerűen a költségvetés. 2012 elején Will Smith és Russell Crowe lépett a fedélzetre, ami némi lendületet adott a projektnek, de Smith később szépen le is lépett. Korábban Tom Hiddleston, Benjamin Walker, Garrett Hedlund és Aaron Johnson neve is megfordult a tervezet környékén. A női főszerep kapcsán nagy volt a tolongás, Goldsman választása a Downtown Abby sztárjára, Jessica Brown Findlay-re esett. Colin Farrell egy tolvajt alakít, aki éppen egy manhattani lakásban tevékenykedik és úgy alakul, hogy megismeri annak lakóját, egy fiatal haldokló nőt. Gyorsan megkedvelik egymást, de a Crowe által játszott marcona gengszterfőnök tesz arról, hogy ne mosolyogjanak sokáig. Amerikai bemutató február 14.


2010 júniusában a Preger Entertainment tette rá a kezét a Vámpírakadémia regényfranchise jogaira. Richelle Mead írónő vetette papírra a regényeket, az első részből 3,5 millió darabot adtak el Amerikában, e mellett 34 országban jelentek meg az eddig kiadott felvonások.

2012 végén Daniel Waters látott hozzá a forgatókönyv megírásához, az is kiderült, hogy testvére, Mark Waters ülhet a rendezői székben. A direktor leginkább vígjátékok (Nyakiglove, Nem férek a bőrödbe) közelében érző jól magát, de készített már fantasy-t is (Spiderwick krónikák)

Zoey Deutch játssza Rose Hathaway-t, a félig ember-félig vámpír Dampyr klán tagját, akinek abszolút nem tetszik, hogy a Vámpírakadémián kellene tanulnia. Megszökik, de elkapják és visszaviszik a suliba, ahol testőrnek nevelik.

2006-ban az Éjszaka a múzeumban (Night of the Museum) 574 millió dollárt kasszírozott a mozikban, a három év múlva érkező folytatás sokkal szerényebben muzsikált, de azért csak kitermelt 413 millió dollárt. A két rész közötti 160 millió dolláros különbség nem riasztotta vissza a készítőket, tervezgetni kezdték a következő felvonást.

A Fox is lát még fantáziát (és profitot) a harmadik részben, bejelentették, hogy 2014 december 25-én bemutatják az Éjszaka a múzeumban 3-at. Shawn Levy üldögél a rendezői székben, az életre kelt viaszbábukkal ismét Ben Stiller társaloghat. Egyelőre nem tették közzé a történetet. Stillernek amúgy is szüksége van már egy szép sikerre, hiszen a Kertvárosi kommandó (The Watch) marhasága elhasalt és a Hogyan lopjunk felhőkarcolót (The Tower Heist) sem hozott úgy, ahogy várták.

A Tini Nindzsa Teknőcök reboot producere Michael Bay, Jonathan Liebesman dirigál. Az eredeti elképzelés szerint a címszereplők űrlények lettek volna, de állítólag az általános rajongói elégedetlenkedést követően Bay-ék letettek erről a tervről.

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *