1

Top 10: Amikor a természet visszavág

Hétfőn a híreket átböngészve a következőkbe futhattunk bele:  4,9-es földrengés a horvátoknál, Amerikában tornádók pusztítottak, Indonéziában két vulkán is eléggé aktív volt, az antarktiszi jégsapka alatt felébredt egy szunnyadó vulkán (ami ha bevadulna eléggé megéreznénk a hatását). Ja és még a meteorveszély is megnőtt.  Eltelt pár nap, nem hirdették ki, hogy itt a világvége. De pont itt a megfelelő alkalom, hogy egy természeti katasztrófákat bemutató (vagy afféle) top 10 filmes listával jelentkezzek.

waterworld

A jégsapkák elolvadtak, ennek következtében az emberek talpa alól eltűnt a szárazföld. Az egész bolygót víz borítja, a túlélők lim-lomból összetákolt „településeken” húzzák meg magukat, mások egyedül utazgatnak és persze vannak zsákmányra leső portyázók is. Kevin Costner a Wyatt Earppel és A háborúval már elindult a csúcsról lefelé és az intő szavakra, jó tanácsokra nem hallgatva makacsul ragaszkodott saját elképzeléséhez a film forgatása alatt. A Waterworld költségvetése kilőtt az egekbe, a 175 millió dollár elköltése után a stúdiónál a fejüket fogták, majd a bevétel láttán Costner is a haját téphette.

outbreak

Egy kis maki mire képes? Durva vírust terjeszteni. Dustin Hoffman és Rene Russo serényen keresi-kutatja az ellenszert, Morgan Freeman az íróasztala mögött néz szomorkásan. A járvány egyre csak terjed, csúnya véget is érhetne a sztori. A Vírus az egyik legjobb járványfilm és talán a bemutató után az állatkertekben a majmok ketrece előtt nem lehetett nagy tumultus.

armageddon

Mit lehet tenni, ha hatalmas aszteroida készül a fejünkre pottyanni és az eljövetelét jelző néhány „kisebb szikla” városokat pusztít el? A megoldás egyszerű: odaküldik Bruce Willis fúrásban jeleskedő különítményét, akik szépen felrobbantják. Michael Bay filmje akciódús, látványos, fenemód giccses, ott lassít, ahol csak tud, néhol egészen arcpirító, de egyszerűen nem lehet rá haragudni. Kiválóan össze van rakva, minden egyes megtekintésekor pontosan ugyanott mosolyog vagy érzékenyül el az ember.

twister

DVD kategórián belül sokféle tornádót szabadítottak már rá a gyanútlan emberiségre, a legutóbbi merénylet talán a Cápavihar volt. Ha a témában kellene minőségi és élvezetes produkciót mondani talán elsőre a Twister ugorhat be elsőnek (azt ugye tudja mindenki, hogy a Twister visszavág filmnek semmi köze hozzá?). Bill Paxton és Helent Hunt egy viharvadász csapatot irányít és minden eddiginél nagyobb tornádóval hozza őket a sors… vagyis az időjárás.

thelastmanonearth

Legenda vagyok. Jó film volt? Ugorjunk csak vissza néhány évet. Tetszett Charlton Hestonnal az Omega ember? Oké. Akkor pörgessünk még egy kicsit az idő kerekén. Álljunk is meg a Vincent Price nevével fémjelzett Az utolsó ember a Földön produkciónál, amelyhez személyesen Richard Matheson írta a forgatókönyvet. Price alakította Dr. Robert Morgant, aki egy olyan világban él egyedül, ahol a többi embertársából egy vírus vérszomjas élőholtakat csinált.

foldrenges

Amikor megmozdul a föld. Az 1974-es Földrengésre szokás úgy tekinteni, mint a hasonló témájú filmek ősatyjára. Los Angelesben egyre sűrűsödnek az apróbb rázkódások, de senki nem veszi komolyan, majd egy minden eddiginél nagyobb rengés érkezik. Mario Puzo látott hozzá a forgatókönyvhöz, majd George Fox írta át többször a szkriptet. Nagy reményeket fűztek a katasztrófafilmhez és legfőképpen eléggé sietős volt, hogy a Fox és a Warner égisze alatt formálódó Pokoli toronyt be tudják előzni.

caughtfire

Az oroszok az egyik sarkkörön nukleáris bombát robbant teszt jelleggel. A másikon pedig pont ekkorra időzítik az amerikaiak a saját kísérletüket. Egyik ország sem tudott arról, hogy mire készül, de a végeredmény borzalmas. A Föld időjárása megkergül, a hőmérséklet erősen ingadozik, gigantikus viharok csapnak le és így tovább. Az 1961-ben bemutatott The Day the Earth Caught Fire a korszak egyik kedvelt és klasszikus apokalipszis filmje.

childrenofmen

2027. 18 éve nem született gyerek, mindenki értetlenül áll a dolog előtt. De egy biztos: így bizony az emberiség ki fog halni és a civilizált világ képe is némileg átrendeződik. Clive Owenre fontos feladat vár, egy nőt kell kijuttatnia Angliából. Az is kiderül, hogy az illető terhes. Alfonso Cuaron mesterműve!

birds

1961 augusztusában egy kaliforniai településen a lakók arra ébredtek, hogy madarak csapódnak neki házukhoz és az utcák tele voltak szárnyasok tetemeivel. Alfred Hitchcock éppen új thrilleren törte a fejét és a hírt meghallva azonnal megfogalmazódott benne a Madarak ötlete. A feszültségteremtés nagymestere kiváló, izgalmas és félelmetes filmet készített és mondhatni azóta sem született hasonló témát boncolgató minőségi produkció

+1

road

Évekkel ezelőtt Amerikát valamiféle szörnyű dolog sújtotta. Mi történhetett? Ami biztos, hogy az energiaszolgáltatás megszűnt, éhínség ütötte fel a fejét, jó néhányan kivetkőztek önmagukból. Az út posztapokaliptikus filmben nem kötnek konkrétumokat az orrunkra, Viggo Mortensent és fiát követhetjük a zord, veszélyes világban.

Egy komment

  1. Érdekes lista:) De legalább nem az átlagos 2012 és tsi szerepelnek rajta. És valóban remek katasztrófákat mutatnak be, néhányat nem láttam, majd egyszer talán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *