6

Machete gyilkol (Machete Kills)

machetegyilkol

Ha a Szupercellánál azt írtam, hogy Sylvester Stallone kicsit elfáradt a retrofaktor erőltetésében, akkor a Machete gyilkol esetében meg kell jegyezni, hogy Robert Rodrigueznek talán egy időre félre kellene tennie az exploitationt. Nem titok, hogy a rendező nagy rajongója a 70-es évek grindhouse filmjeinek, a Terrorbolygó megalkotásánál fejet hajtott egy korszak előtt, amikor a műfaj a virágkorát élte. Hiába szállított le egy kiváló szórakozást, az eredmények láttán mindenki levonhatta a nagy következtetést, hogy az exploitation nem támad fel főnixmadárként, de egy szűk réteg vevő lehet az efféle munkákra. A direktor állítása szerint a Machete főszerepére eleve Danny Trejot képzelte el és már az elejétől kezdve egy trilógiában gondolkodott.

machetekills30

Talán néhányan úgy gondolhatják, hogy csak egy párhuzamos Földön, egy alternatív valóságban lehet Trejo sztár. Bizonyos körökben a cserzett arcú mexikói (szülőktől származó), agyontetovált, börtönt megjárt fickó igenis annak számít. Tengernyi filmben bukkan fel, hogy egy-két sornyi szöveg után távozzon a színről, a stúdiók vezérei valószínűleg hangos hahotába törnének ki, ha valaki felvetni, hogy méregdrága produkciójukban ő legyen a főszereplő. De a B kategória, a DVD-s vidék az igazi terület számára. Első hallomásra talán kissé furcsa is lehetne a legyőzhetetlen, inkább szúrófegyvereket kedvelő, csajmágnes akcióhős karakter bőrében látni, de Machete szerepét mintha ráöntötték volna.

Emlékszünk még az első részre? Habár nem ütötte meg a Terrorbolygó szintjét, de nagyjából hozta a vártakat. Lindsay Lohan apácaruhában, Steven Seagal karddal, remek szövegek, jó csajok és a műfajtól várható (ezúttal direkt) gagyi, de élvezetes akciójelenetek seregnyi elképesztő és hajmeresztő ötlettel megpakolva. Nem kellett egy percre sem komolyan venni és a folytatástól sem kell többet várni. Trejo most sem erőlteti túl magát és nem is kell, de a többiek sem igazán mutatnak egy-két arcrezdülésnél többet, Mel Gibson viszont mintha kifejezetten élvezettel, felszabadultan játszotta volna a főgonoszt.

machetekills32

Machete-t ezúttal maga az elnök bízza meg egy iszonyatosan fontos feladattal: Mexikóban kell megtalálnia egy tömegpusztító fegyvert, amelynek kilövését meg kell akadályoznia. Rodriguez megint temérdek jó értelemben vett marhaságot ötlött ki és igyekezett is telezsúfolni vele filmjét. Azonban láthatóan a fáradtság jelei mutatkoznak művén. Belegondolva egyes jelenetei esetleg külön megnézve, önállóan nagy vigyort csalnának az ember arcára, de összefűzve egy egész filmmé inkább fárasztóvá, olykor már-már unalmassá válik. Csúcspont? Maximum a harmadik felvonás beharangozója.

Charlie Sheen, azaz Carlos Estevez, mint az USA elnöke irgalmatlanul nagy poén is lehetett volna, de nem igazán volt emlékezetes. Rodriguez összeterelt egy rakás jó csajt filmjéhez, ezzel egy hatalmas fityiszt mutatva Hollywood felé, ahol még a mellékszerepekben is szépségkirálynő kinézetű hölgyek császkálnak, de egyikük sem hagy mély nyomot. A skizo kartellfőnök, az álcázás nagymestere, Kaméleon és a csöcsfegyverrel nyomuló domina csak leírva hangzik felejthetetlennek. Mellékszereplők ugyan, de Rodriguez képtelen volt arra, hogy a kitalált poénokból és helyzetekből néhányat kiszórjon a forgatókönyvből, a zsúfoltság magával hozza, hogy Machete is némileg a háttérbe szorul.

machete-kills-sofia-vergara-alex-vega

Örvendetes, hogy Rodriguez nem egy Cápasrác-szerű filmet erőltet. Csakhogy hiába kapunk egy rakás nevesebb szereplőt, több vicces egysorost és agyament jeleneteket az összetevőkből kihagyott valamit, ami miatt nem áll össze műve. Persze így sem rossz, de ennél azért a direktor is többre képes. 60 %

imdb: 6,2

rottentomatoes: 31 %

Büdzsé: 20 millió dollár
Amerikai bevétel: 7,4 millió dollár

 

machete-kills-las-muejeres-de

6 komment

 1. “Machete is némileg a háttérbe szorul”
  Machete nem szorul a háttérbe – és ezt Danny Trejo (magyar)hangján olvasd 😀

  Én halálra röhögtem magam, egyik kedvenc filmem idén.

  • Oké, ha Danny Trejo rámförmed, akkor neki adok igazat:)

   Szerintem túl sok a mellékkarakter és egyik sem az igazi. Kaméleon is mintha csak úgy oda lenne vetve.

   • Igen, kicsit széthúzzák a filmet, amit így kb. csak a hülyeség tart össze. Hihetetlen, mennyi faszság van benne, könnyesre röhögtem magam 🙂

 2. Amennyire jó volt az első rész és amennyire szerettem (díszdobozos dvd a polcon figyel) ez annyira nem jött be. Még csak meg se próbáltak valami forgatókönyv félét rittyenteni neki.

  Itthon nálam nagyobb Trejo rajongó nem sok van, de ez a film még nekem is sok (illetve kevés) volt.

  Az egész olyan volt,mintha egy 100 perces trailer lenne a 3ik részhez. Vágva is traileresen volt. :S

  • Tökéletesen egyetértek. Az első rész pont jól egyensúlyozott a komoly film és a paródia peremén, nagyon jól ötvözte az eszetlen akciót a vállalható történettel (volt némi súlya a dolgoknak) és szerintem jobbak voltak a mellékszerepek is.
   Ezzel szemben most kaptunk egy paródiát, de kb. fanfilm szinten (a látvány még az alacsony költségvetéshez képest is szánalmas), ami engem nagyon, de tényleg nagyon irritál. Szánalmas és összefüggéstelen/kusza sci-fi (Machete 1, valaki, hahó, kicsit éles a váltás!) történet, gagyi effektek, sok jó színész összecsapott szerepben jellemzi a dolgot.
   Inkább vissza a gyökerekhez!
   G.

 3. a legjobb pillanatokat Damian Bichir, a kattant skizo-kartell főnök lopta el a többiektől, az ő meg a gonosz seriff kimúlása véget is vetett a felhőtlen jókedvemnek…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *