4

Itt a vége (This is the End)

ittavege

Egyeseknek a munka egyben élvezet is. Adam Sandler évek óta szórakoztatja (mostanában inkább) saját magát, rájött, hogy elég ha baráti körét összetereli, olykor elindítja Dennis Dugannal a kamerát és a felvett anyagot összevágva beküldi a mozikba. De gondoljunk csak Tim Burtonre, akinek új terveinél automatikusan szóba jön Johnny Depp és neje, Helena Bonham Carter. Jó hangulatú forgatás, dől a pénz, mi kell még? A kritikusok meg bekaphatják.

Seth Rogen is csak nagy néha tér le a biztonságos útról, rájöhetett már, hogy nem igazán éri meg, ha más területen próbálkozik, talán maga sem tudja, hogy mi vitte rá a Zöld Darázs elkészítésére (mert benne volt a nevében a zöld?). Még szerencse, hogy rengeteg haverja akad, akikkel mindig el tud sütni (vagy pöfékelni?) egy füves poént.

 

Jay Baruchellel közösen forgatta le a 6 éve Jay and Seth Versus the Apocalypse 10 perces rövidfilmet, amelyhez eddig csak a trailert tették közzé, de a kész alkotást nem sokan láthatták. Mindenesetre úgy döntöttek, hogy remek lenne összeterelni a cimborákat és a celebeket egy helyre, hogy aztán a többségüket pár perc alatt kicsinálják. James Franco nagy bulit tart, oda koncentrálódik Hollywood krémje, mindenki ott nyüzsög, aki számít (már persze Rogenék ismerősi közül), vedelnek, kokóznak, szórakoznak. Tehát a szokásos. Majd szó szerint megnyílik a Föld, elnyeli a megjelentek nagy részét, az Angyalok városa lángokban áll, eljött az apokalipszis. Franco házikója viszont eléggé jól állja a sarat, a következő nehéz órákat Rogen, Barcuchel, Franco, Danny McBride, Jonah Hill és Craig Robinson próbálja túlélni úgy, hogy nem mennek egymás idegeire.

Ha úgy vesszük az Itt a vége nem más, mint egy cameokkal telepakolt, idézetekkel és filmes utalásokkal megspékelt vígjáték, ahol a színészek nem tesznek más, csak kifigurázzák saját magukat. Önirónia akad bőven, nem csak egymást, hanem magukat is parodizálják. Mivel Rogenre a többség úgy gondol,mint egy füvezős színészre, így amikor csak teheti ráveti magát valamilyen anyagra, méghozzá Franco és Baruchel társaságában, úgy, mintha ez a mindennapjaikhoz hozzátartozna. Szinte mindenki kap egy-egy vicces mondatot, szöveget, pillanatot, senki nem gondolta volna, hogy Channing Tatumot valaha így fogjuk látni és a többségükön látszik, hogy még élvezik is, különösképpen Michael Cera.

 

Olykor érződik, hogy a filmet mintha nem is a közönségnek, hanem saját maguknak, saját kikapcsolódóásukra készítenék. Hozzá kell tenni, hogy a nézőnek nem árt tisztában lenni a szereplők eddigi munkásságával, hogy értse a poénokat és szurkálódásokat. Ezzel abszolút tisztában is lehettek, ezért is forgathatták le az odakinn tomboló apokalipszis alatt Franconál az Ananász Expressz következő részét. A bennfentes poénok nagy része ül, betalál, de olykor eléggé lapossá válik a viccelődés, a maguk közötti beszélgetés. Egyes helyeken mintha rögtönzött beszélgetéseket folytatnának, amit később esetleg úgy ítéltek meg, hogy beférhet a filmbe, mert jót mulattak rajta, de mások számára erőtlennek, laposnak hathat. Ahogy számítani lehetett rá a trágár, alpári kifejezések, momentumok sem maradnak ki, de ezeket elfogadható módon szállítják és mutatják be.

Az itt a végét bitang nagy ökörségként, hatalmas marhaságként lehetne jellemezni, jó értelemben. Ráadásul nem tudok most egyetlen filmet sem felidézni, amelyiknek a végén ekkorát hahotáztam volna, egyszerűen váratlan és rekeszizompróbáló.

imdb: 7,1

rottentomatoes 84 %

Büdzsé: 32 millió dollár
Amerikai bevétel: 101 millió dollár
Eddigi összbevétel: 123 millió dollár

 

Trivia:

Seth Rogen és Evan Goldberg egy interjúban megemlítették, hogy az eredeti elképzelésük az volt, hogy a stáblista alatt láthattuk volna, ahogy James Franco és Danny McBride az pokolban Hitlerrel marihuánát szívnak. De végül lebeszélték magukat erről, túl soknak érezték.

Nem igazán működött az a jelenet, amikor Michael Cera rácsap Rihanna popójára, látszott, hogy valójában nem is történik meg. Szóval Cera megkérte az énekesnőt, hogy valóban rácsaphasson, Rihanna ebbe úgy ment bele, hogy ő valódi pofont ad neki utána. Cera rábólintott.

Lett volna egy jelenet, ahol a karakterek Whitney Houstonnal közösen füstöltek volna. Amikor az énekesnő elhunyt úgy döntöttek, hogy ezeket a pillanatokat úgy ahogy van kiveszik a szkriptből, viszont Houston tiszteletére a mennyországos jelenetnél az ő dala csendül fel. Ennél egyébként Prince egyik slágerét, a Purple Raint akarták elindítani.

Az Ananász Expressz 2-ből elvileg nem lesz semmi, de a filmben azt a történetet gondolják ki, ami a folytatás sztorija lett volna.

Mila Kunist akarták megnyerni egy szerepre, kifejezetten rá írták a forgatókönyvet, de nem vállalta, így esett a választás Emma Watsonra.

Miután küldtek Channing Tatumnak egy e-mailt, hogy bevállalja-e 20 percet kellett várni a válaszra.

A festmények többsége valóban James Francohoz köthető.

Craig Robinson egy rádióadásban bevallotta, hogy a Milky Way-es „mindenki szeretne egy harapást” jelenet improvizáció volt.

A költségvetés 45 millió lett volna, de a Sony nemet mondott. Megkérdezték hát, hogy mennyi az az összeg, ami számukra elfogadható lenne és nem szólnának bele hogyan alakítják a filmet. A stúdió válasza: 32 millió dollár.

Edward Norton, Elizabeth Banks és Cameron Diaz is játszhatott volna a filmben, de időegyeztetési problémák miatt nemet mondtak.

Még a tervezgetés korai szakaszában nem Franco házában játszódott volna a cselekmény, hanem egy stúdióban, ahol éppen Busta Rhymes új klipjét rögzítik.

A kannibálverdára a Király!-ban látott kard van odakötve.

Rogen a film végén saját kutyáját tartja, az eb neve Zelda.

4 komment

  1. sztem a legjobb vigjätek iden. nekem pläne danny mc bride reggeli ebredese/reggeli keszitese teccett 😀

  2. Sajnálom, hogy itthon a kutyát nem érdekelte a mozikban, pedig nagyon jó film. Régen nevettem ennyit, bár az igaz, hogy kell hozzá előismeret. 😀

  3. Fúúú, nekem nem tetszett. Túl bugyuta lett. Pedig a “Király!” tetszett.

    SPOILER:
    Szerintem ufókkal kellett volna megcsinálni, nem az Ördöggel meg a Mennyországgal.

    Ízlések és pofonok persze, tudom. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *