15

G.I. Joe: Megtorlás (G.I. Joe: Retaliation)

gijoemegtorlas

Az előző részről itt esett szó.

Tavaly, a bemutató előtt egy hónappal a Paramount már tisztán látta, hogy a G.I. Joe folytatásával csak úgy tehetnek szert némi profitra, ha 3D-ben vetítik. Csak egy gond volt, mégpedig, hogy a film nem kapott plusz dimenziót. Ezért úgy határoztak, hogy konvertálnak, a premiert meg elcsúsztatják. Abszolút nem lehetett meglepődni a döntésen, hiszen az előrejelzések 100 millió dollár alatti amerikai bevételt jósolta, de legalább nem rejtették véka alá, hogy azért konvertálnak, mert ezzel nagyobb eredményt tudnak elérni. A Stephen Sommers által dirigált első részt nem lehetett nyugodt szívvel G.I. Joe produkciónak hívni, de ha ezen sikerült túllépni, akkor egy felettébb szórakoztató, látványos és vicces popcornfilmet kapott a néző. Csak éppen a rajongók nagy része nem tudott oly könnyedén szemet hunyni e felett, mint a Transformers esetében, ahol viszonylag elfogadták, hogy nem az óriásrobotok zúzását mutatják, hanem azt, hogy Shia LaBeouf két „nononono” elhadarása között rohangál egyik helyszínről a másikra.

 A folytatásnak az előző rész sikertelensége miatt kissé megnyirbálták költségvetést, aminek az akciócsapat látta a kárát. A Fehér Házban immáron Zartan uralja a terepet, tökéletes álcáján senki nem lát át. Így gond nélkül adhatja ki az utasítást a G.I. Joe csapat megsemmisítésére. Csupán hárman élik túl a mészárlást, Barikád (Dwayne Johnson), Lady Jaye (Adrianne Palicki), Kovakő (D.J. Cotrona) persze felhúzza magát annyira, hogy ne hagyják ennyiben a dolgot. Illetve Kígyószem (Ray Park) sem kerül ki a képből, mivel éppen a vak mesternél (RZA) toboroz új tagot Jinx (Elodie Yung) személyében.

 

Míg az első felvonásban a Kobra és a Joe-k a világ több pontján harcoltak egymással, földön és víz alatt is zajlottak az ütközetek, addig a Megtorlásból éppen a remek üldözések maradtak ki. Járhatunk a sivatagban, ahol a csapat többsége fűbe, (akarom mondani porba) harap és eljuthatunk a hegyekbe is, ám ezúttal a cselekmény nagy része Washingtonban zajlik. Jon M. Chu rendező nagy megkönnyebbülésre nem táncoltatta meg szereplőit és annyi ideig nem beszélteti karaktereit, hogy marhaságokat, sületlenségeket hadováljanak. Inkább arra fordított figyelmet, hogy minél minél hamarabb láthassunk egy újabb látványos akciójelenetet, ezekkel a dinamikus részekkel próbálja összetartani filmjét, ami szerencséjére nem esik darabokra, a kellő helyeken erősen össze van ragasztva.

 

Ügyeltek rá, hogy Dwayne Johnson minél nagyobb fegyverrel a kezében szórja az ólmot, mert ők is tudják, hogy az a szép, hogy a színész-pankrátor kezébe minél nagyobb ágyút adnak, sőt még egy tankba (vagy valami ilyesmi) járműbe is beleülhetett. Nem marad ki a Kígyószem és Viharárny közötti összecsapás sem, de azért még jön néhány vörös cuccba öltöztetett nindzsa-statiszta, akiket le lehet vágni. Ráadásképp ha már van a szereplőgárdában egy másik nagylegény, Ray Stevenson, hát megengedik, hogy bunyózzon egyet a Sziklával. Jinx sajnos csak dekorációnak van (Elodie Yung a B-13 Ultimatumban dögösebb és halálosabb volt), Bruce Willis meg bizonyára néha beugrott, hogy az ebédszünet után és a vacsora előtt letudja néhány jelenetét.

A Megtorlás esetében is ugyanazt kell tenni, mint az előző résznél: el kell fogadni, hogy ez nem G.I. Joe film, mert csak így lehet élvezni. Azt nem mondom, hogy teljes mértékben szórakoztató, hiszen ebből többet is ki lehetett volna hozni, de egy korrekt akciófilm azért kikerekedik belőle. És meglepetésre a 3D tényleg jó.

imdb: 6,2

rottentomatoes: 28 %

Büdzsé: 130 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 119 millió dollár
Eddigi összbevétel: 356 millió dollár

 

15 komment

 1. Az első rész sokkal jobb volt! Nem álltam nagy elvárásokkal elé, de néha nagyon szánalmasra sikeredett egy-két dolog…

  • doggfather a te hozzászólásaid borzalmasak, de már olyan régóta

   kicsit javíthatnál a mentális állapotodon

  • Mitől lenne ez jobb az elsőnél? Abban még a kohézió is megolt, összetartották az egész filmet, világkörüli akciózás volt:) Itt meg néha szét akar esni a film, az akciójelenetek ugyan jók, de a nindzsáskodáson kívül az összes elbújhat az első rész jelenetei mögött.
   Ha az első részhez viszonyítom, akkor ez a film esetleg 25 %-ot érdemelne.

   • az elsőben csak a nindzsák értek valamit.
    Azok ebben is benne vannak.
    PLUSZ:

    w. goggins: rövid, de zseniális szerep.
    ray stevenson: mindig nagyon jó.
    rock: el lehet hinni, hogy katona nem úgy mint a wayans meg thatum.
    willis: willis még mindig willis nah.

    • Hát nem tudom… az elsőben Thatum és Wayans tolta a poénokat, nem is hittem el, hogy nagyon katonák, azt a filmet egyszerűen nem is lehetett komolyan venni,főleg, hogy a jég süllyedt a vízben…, de élvezhető volt
     Itt Bruce Willisnek egy értékelhető poénja volt. Rock kétszer akkora volt, mint R. Stevenson és kikapott tőle kétszer? Rock egyszer pofán csapja akkor kikellett volna feküdnie. Plusz az egész abszurd, hogy ennyiből elintézik a Joe-kat…,de ha ezeken túllépel és azon, hogy nem volt egy jó csaj sem benne, akkor sem tudtam élvezni a filmet…

     • +1 Doggfathernek. Ráadásul az rengeteg kütyü is idegesített az elsőben. Itt szerencsére lényegesen visszavettek belőlük.

 2. Közepesen jó akciófilm, aminek semmi köze a G.I. Joe-hoz. Ha ezen túl tudunk lépni, akkor tetszetős filmet kapunk.

  Sajnáltam, hogy az első rész jó figurái nem tértek vissza (Kioldó, a Parancsnok), és kifejezetten irritált, hogy Chaning Tatu meg a Szikla közt csatak homár párbeszédek voltak.

  Nem tudtunk meg semmit az egyiptomi titkos bázis sorsáról, az egész Joe-csapatot csak a pakisztáni merényletben intézték el. Hiányzott az igazi mögöttes tartalom, ami élettel töltötte volna meg a világot. Túl sok kérdés, túl sok lyuk, esetlen beszélgetések, unott Bruce Willis (totálisan fölösleges volt beletenni), klisés események. Joseph Gordon-Lewitt is hiányzott nekem, mint Kobra Parancsnok. Lehet, most felvitte az Isten a dógát, és már nem akart ilyen filmben játszani…

  Összességében, mint G.I. Joe-film, nekem ez csalódást okozott. Az első rész a maga bugyutaságával és béna CGI-jével sokkal élvezetesebb volt. Egy 6-os megérdemel 10-ből, de többet semmiképp sem.

 3. Szerettem az első részt, ezt is nagyon bírom. (Bár nem vagyok ősrajongó, lehet azért tetszik mindkét film). Meglepő, hogy a 3D jóra sikeredett, én 2D-ben láttam, csak úgy vetítették.

  A nindzsás leszámolás viszont annyira kemény, hogy szerintem szállították az év egyik legjobb akció-jelenetét.

 4. Nekem a high-tech cuccok miatt is tetszett az első rész.
  A második előzetesében viszont nem nagyon láttam ilyet.
  Volak ilyen cuccok a filmben,vagy csak ez egy natúr akciófilm amit g.i.joe néven adtak el?

  • Natúr akciófilm hegyoldalban vagdalkozó nindzsákkal:) Nem hasonlított az első részre, kicsit sem.

 5. Miután megnéztem megint az elsőt, elgondolkodtam, hogy rock-ot miért kellet belerakni meg kb minden értelmes jó karaktert lecserélni. Mondjuk az új csaj pozitívum 🙂 Mindenesetre nagyon gáz, hogy csúszott ugye a bemutató de nem ültek rajta eleget még így sem, rdz meg miért játssza a feka ninját megint nem tudom, az is egy hulladék karakter aminek semmi értelme nem volt. Több potenciál lenne a franchiseban, átgondolva…az első rész jobb volt. Kígyószem maszkja viszont itt jobban tetszett.

 6. Sztem az első film egy tökéletes megfilmesítés volt. Persze teljesen más mint amin én felnőttem, mármint a 80-as évekbeli mesét mondom. Mindenféle jármű, ninja harc, jó beszólások poénok.

  De ez a második rész, maga volt a gyalázat. 20 perccel a film kezdése után a főszereplő meghal. Most nem is Tatumot sajnálom, hanem az általa játszott karaktert, Duke-ot. Aki ismeri a G.I. Joe világát, az tudja hogy ő volt az egész széria főszereplője. Ez olyan volt nekem, mintha a birodalom visszavág elején meghalt volna Luke. Helyette odadobták Rock-ot, aki csak feszít, meg kisfiút és kislányt akik szinte szart se csinálnak. Kígyószem és Jinx jelenetei jók voltak, a Cobra parancsok is legalább már olyan volt, mint a régi mesében, bár az nagy hiba volt hogy Rombolót ( a fémarcú pofa) is csak úgy kiírták

  De ami még fel idegelt, az az hogy Viharárny visszatérése. Tetszik a karakter meg örülök hogy visszatért, csak nem mondták el hogyan, hiszen az 1-ben meghalt. Nah ennek nem volt értelme, főleg az hogy átírták az egész sztoriját.

  Magyarul a G.I. Joe 2 egy hatalmas vacak amit csak odadobtak, Az első részt azonban mindig élvezettel nézem, mert annál legalább eszembe jutnak a figurák és játékok amiket toltam, meg a mese is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *