11

A texasi láncfűrészes: Az örökség (Texas Chainsaw 3D)

0tcs1

Tobe Hooper karrierje során támadókat küldött a Földre a Marsról, bemutatta a kopogó szellemet, neki köszönhetően megcsodálhattuk Mathilda May testét az Életerőben. És adott a világnak egy klasszikus horrorfigurát: egy láncfűrészt lóbáló emberi bőr álarcot viselő texasi zakkant gyilkost. 1974-ben született a Texasi láncfűrészes mészárlás klasszikus, amely több folytatást is megélt, majd jött egy igen izgalmasra sikeredett, sodró lendületű remake és egy gyengébb második felvonás. Tervezgettek egy harmadik részt is, ami nem valósult meg, majd a jogok a LionsGate birtokába kerültek, ahol azt találták ki, hogy ők a 74-es kultslasher közvetlen folytatását szeretnék elkészíteni.

0tcs2

Percekkel járunk Hooper filmjének befejezése után, a seriff a Sawyer háznál egyezkedik, méghozzá sikerrel: Kiadják Bőrpofát, lehet vinni a dutyiba. Csakhogy a helyi redneck lakosság alaposan feltüzeli magát, a tömeg secperc alatt lerendezik a családot, a házukat felgyújtják, majd a végén boldogan fotózkodnak a romok előtt. Csupán egy kislány éli túl az esetet, akit titkon az egyik házaspár magához vesz. Évek telnek el, a lány dögös, szolit hírből sem ismerő csajjá serdül. Heather (Alexandra Daddario) megtudja, hogy sörvedelő apja és anyja nem a vér szerinti szülei és hogy örökölt egy házat Texasban. Fogja néhány barátját és a helyszínre autókázik… ahol aztán újra felberreg a láncfűrész.

01tc1

Elvárások? A mostani horrorfelhozatal mellett elég alacsonyan van a léc, azt is írhatnám, hogy konkrétan a béka segge alatt található. Egy slashertől azt várná a néző, hogy Bőrpofa tegye a dolgát, azaz futkosson ide-oda kedvenc gyilkolászó masinájával, hisz egy stílusosan elkészített vagdalkozó-belezős horrorra mindig van igény, még a lejjebb nyomott elvárások mellett is. Kissé nehezen fut már, hiszen rajta is fog az idő vasfoga, ugyanakkor ha belegondolunk régen is úgy volt, hogy az áldozat mindent beleadva loholt előre, de a rá vadászó gyilkos csak nyugodtan lépkedett a nyomában és gyorsan utolérte. Bőrpofa is ezt a sémát követő, lassan mozog, de ahol kell ott terem. A hirtelen felbukkanást több jelenetben is alkalmazzák a készítők, az egyik pillanatban még nincs sehol, a másik pillanatban felbukkan. Számítani lehet rá, de mégis egy-két esetben hatásosnak mondható az ijesztegetés.

01tc2

A prédák! A felsorakoztatott szereplők többségét képtelenség megkedvelni. Éppen ezért nem morzsolunk el egyetlen könnycseppet sem, amikor az általában favágáshoz használatos szerkezet áthalad testükön vagy esetleg felkerülnek egy éles húskampóra. Nem kár az útközben felszedett stopposért és Heather ribi barátnőjéért sem.

Három forgatókönyvíró tákolta, fércelte össze a történetet. Talán ezért is csodálkozhatunk a film utolsó harmadán, ahol rengeteg kérdés és logikai bakinak látszó dolog merül fel. A magyarázatot egy olyan csavar formájában tárják elénk, amire minimum aludni kell egyet, hogy eldönthesse magában az ember, hogy nagy marhaság vagy ügyes húzás volt, hogy ebbe a mederbe terelték a történéseket. Ha ezt elfogadjuk, akkor sem lesz jobb egy gyenge közepesnél a film, ha pedig nem tudunk túllépni rajta, akkor könnyen lehet, hogy nézhetetlen kategóriába is kerülhet a folytatás. Személy szerint nálam az előbbi eset áll fenn, 50 %-ot adok a produkcióra.

imdb: 4,8

rottentomatoes: 19 %

Büdzsé: 20 millió dollár
Amerikai bevétel: 34 millió dollár

0ad1

11 komment

  1. Hiába az alacsony elvárások, ez bizony rettentő szar volt. Pedig a horrorfilmeken általában sokat dob a 3D, de az itt gyakorlatilag nem létezett.
    2/10

  2. hülyék vagytok, kurva jó sztorija volt ennek a filmnek

    annyira szar kritikákat tudsz írni, nem is értem minek csinálsz mozis blogot ha ilyen szinten nem értesz hozzá

  3. A hétvégén néztem meg pont a haverral, hát finoman szólva nagyon rossz. Talán az eredeti 2. részt nem múlja alul, de közel van hozzá.

    • Jól elszórakoztam rajta! 😀 Szinte aranyos volt a megvénhedt, szuszogós, fáradt, öreg bőrpofát nézni, ahogy poroszkál a berregővel! Az, hogy szar film, még nem von le az élvezeti értékéből! ;D

  4. Az imént néztem meg a filmet és elolvastam néhány kritikát, nem akarom elhinni hogy mindenki elsiklik a számomra legzavaróbb hiba felett!!! Az eredeti film akkor játszódik amikor kiadták, tehát 74-ben, a 3D meg napjainkban tehát a kedves főszereplő hölgy 38-39 éves kellene hogy legyen! Ha a rendőrbá’ nem kapja elő az iphone-t, akkor elcsalhatunk 5-10 évet, de így… Ez számomra hatalmas baki, pláne ilyen “színvonalas” filmben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *