2

Geek Sarok – The Gamers (Dead Gentlemen Productions)

dg-group

Néhány fantasy kedvelő egyetemista kezdeményezésével megalakult a független Dead Gentlemen Productions. 1996-97 között ismerkedett meg, és kötött barátságot a társaság. Első alkotásuk az 1999-ben megjelent Demon Hunters, ami a fantasy és a horror műfajába egyaránt beletartozik. A Tacoma-i egyetemen nagy sikert aratott a kisfilm, akárcsak az egy évvel később bemutatott folytatás, a Demon Hunters: Dead Camper Lake is. 2002-ben mutatták be első nagyobb hangvételű filmjüket a The Gamers-t, ami szintén sikeres lett, de igazán nagyot ennek folytatása, a 2008-ban megjelenő The Gamers – Dorkness Rising szólt. 2010-ben egy tévésorozattal jelentkezett a produkciós cég, amely a JourneyQuest címet kapta. A sorozat 2012-ben tért vissza a második évaddal. A Dead Gentlemen más kisebb alkotásért is felelős, komédia vázlatok, kisfilmek, és többek között a Demon Hunters szerepjátékért. Az alábbi cikk a társaság két filmjével, a The Gamers-szel és annak folytatásával foglalkozik.

 The Gamers (2002)

the_gamers_1c

2001-ben néhány barát elhatározta, hogy filmet forgatnak az egyetem unalmas évei alatt eltöltött szórakozásukról. Ez a szórakozás nem más volt, mint a Dungeons and Dragons nevű szerepjáték, röviden D&D. A szerepjátékról néhány szóban annyit, hogy ceruzával, papírral, dobókockákkal játsszák, a komolyabb játékosok pedig térkép melléklettel, apró figurákkal egészítik ki az amúgy teljesen a képzelet világában zajló társasjátékot. Adott a kalandmester, aki egy történetet mesél el. Ebbe kapcsolódnak be a játékosok, akik a kitalált, ám kötött szabályrendszerben megalkotott karaktereikkel próbálják teljesíteni a mesélő kalandját. Matt Vancil vette papírra a film történetét, s látta el a rendezői teendőket, valamint egy kisebb is szerepet bevállalt.

The_gamers_1b

Tehát adott ez a baráti társaság, akik sokórányi játékidőt tudhattak maguk mögött, s úgy vélték, hogy ez remek filmalapanyag lehet. Nemcsak a múltidézés, és az átélt játékélményeik bemutatás volt a cél, hanem maga a D&D kisebb-nagyobb hibáinak vicces köntösben történő feltüntetése is. A történet nincs túl bonyolítva: a társaság összeül játszani egy kollégiumi szobában, s a játék hevében megfeledkezve magunkról nagyobb hangzavart okoznak. Ennek csupán a tanulni vágyó Paula nem örül, hiszen a zajtól nem tud a tanulásra koncentrálni. Lehordja a megszeppent csapatot, amivel ideiglenes győzelmet arat. Ezután a kompánia visszafogottabban folytatja a játékot, aminek lényege, hogy a titokzatos Árnyék uralmának véget vessenek.
A csapat így fest: Mark, a Vörös; Ambrose, a Mágustanonc; Nimble, a Mestertolvaj; Newmoon, az Elf Íjász; és Rogar, a Barbár. Érdekesség, hogy a  karakterneveken kívül nem hangzik el egyetlen szereplő neve se, kivéve Markot, de neki az ő neve megegyezik a karakterével. Színészi játék nem sok van, nem is erőltették meg magukat, mindenki saját magát alakítja a valós világban, viszont annál lelkesebben keltik életre a fantázia síkján létező karaktereket. Alacsony költségvetésű filmről van szó, mindenki azzal járult hozzá a filmhez, amivel tudott. Egyszerű és minimalizált számítógépes effekteket alkalmaztak, s a kosztümök is az otthonról kölcsönkért ruhadarabokból készültek. Ezek ellenére a film több mint, aminek látszik, többféle sztereotípiát vonultatnak fel, korántsem palástolva ezzel, hogy önmaguk paródiájává kívánnak válni. A film nyers, hiányzik belőle a dinamika, és lehetetlen komolyan venni, mert aki jártas a D&D világában az ismerős szituációkkal láttán hamar mosolyra fakad. Egészen jól fogták meg a játék gyengeségeit, s figurázták ki az szerepjátékos közeget, amik még a gyengélkedő színészi játék ellenére is remekül átjöttek. Egyértelmű, hogy ezt a filmet a szerepjátékok ismerői, és kedvelői értékelik, de vitathatatlan, hogy az ő köreikben sikerre tett szert.

Rottentomatoes: 80%

Imdb: 7.7

Előzetes

The Gamers – Dorkness Rising (2008)

the_gamers_2p

Az első részt követte a folytatás, de csak 2008-ra sikerült összehozni a tervezett 2006-os dátum helyett. 2008-ban DVD kiadásban jelent meg a folytatás Dorkness Rising címmel, majd a Neflix és az Amazon oldalán is elérhetővé vált. Az eltelt sok év alatt nem tétlenkedtek a srácok, s sikerült az előzőnél minden szempontból sokkal kiforrottabb filmet készíteniük. Matt Vancil ismét megalkotta a forgatókönyvet és elfoglalta a rendezői széket, majd a padlót… Az első részben megismert jó pár szereplő visszatér, még ha nem is kapnak mindannyian nagyobb szerepet. Ismét elő kerül a görbe tükör, ami elé mosolyogva állnak be. A történet jóval komplexebb, már nem csak magáról a játékról szól, hanem a kocka (nerd) játékosok hétköznapi kapcsolatát szemléltetik, és érintőlegesen a társadalmi berendezkedésüket is. Kiváltképp az író, Lodge karakterén keresztül kerül ez bemutatásra, aki ihlet hiányában képtelen elkezdeni kiadásra szánt kalandját, A Halál álarcát. Lodge a kalandmestere, aki a csapattól vár ihletet, hogy a kalandját befejezhesse. Próbálkozása többször kudarca fullad, képtelenek teljesíteni a kihívást. A fordulópont Cass ex-barátnőjének, Joanna megjelenésével érkezik, aki teljesen amatőrként csöppen a rutinos játékosok közé, felbolygatva kissé az összeszokott társaságot. Joanna-val kiegészülve új karaktereket készítenek, és belevágnak a kalandba, hogy megszerezzék a Halál Álarcát: Ser Odric (Lodge), a paplovag; Daphne (Joanna), a harcos; Csendes tervér (Cass), a szerzetes; Flynn (Leo), a bárd; és Luster (Gary) a varázslónő.

the_gamers_2_b

Az eleinte négytagú társaság, Lodge (Nathan Rice) Cass (Brian Lewis), Gary (Christian Doyle), és Leo (Scott C. Brown) minden tagja teljesen eltérő habitussal rendelkezik, egymáshoz való viszonyuk gyakran változik, ami állandó komikus konfliktusforrást jelent. Mindegyiknek van valamilyen stiklije, de az összekötő kapocs, hogy mindannyian kockák. A szerepjáték iránti szeretetüket eltérő módon élik ki, s különböző szinten. Míg Lodge a fantáziavilág szépségéért rajong, addig a Cass és Gary fanatikus módon beleássák magukat a szerepjáték bugyraiba. Erről az a bizonyos fenyítős jelenet mindent elárul. A szerepjátékon kívül más táblás játékokkal is előszeretettel játszanak, akár késő éjjelig.

the_gamers_2a

Joanna (Carol Roscoe) karaktere remek ötlet volt. A hölgyek körében nem örvend nagy népszerűségnek a szerepjáték, s leginkább – tisztelet a kivételnek! – gyerekes, és értelmetlen elfoglaltságnak tartják. Ezért Joanna nemcsak mint kezdő, hanem ráadásul mint nő két újféle nézőponttal frissíti a játékosok körét. Carol remekül játssza a naiv kezdőt, aki nyitottságával és meglepő érdeklődésével összezavarja a társaság többi tagját, ugyanúgy, mint amikor betér a Mátrix játékboltba. A film másik női szereplője Jennifer Page, aki Luster női megfelelőjeként van jelen. Ugyan kevesebb figyelmet kap, viszont karaktere révén sok vicces jelenet átélői lehetünk, hogy miként képes elfelejteni egy játékos, hogy női karakterrel játszik.
A film egy újabb fricska, de korántsem hivalkodó. Újfent kiválóan figurázzák ki a szerepjátékosokat, és a D&D rendszerét, mindezt a kiélezett tipikus jelenetekkel, és az eltérő ám remekül kitalált, és felépített szereplőkkel. Jobbnál jobb tipikus jellemzők kerülnek nagyító alá, hogy aztán a mulatság tárgyát képezzék. Ilyen például, hogy a játékosok képtelenek eltekinteni saját személyiségüktől, s ez a képzeletbeli karaktereiknél köszön vissza, annak ellenére, hogy az adott karakter jelleméből adódóan másként cselekedne. A mesélő kontra játékosok közti harc szerez további mulatságos pillanatot, rávilágítva, hogy milyen nevetséges korlátok közé szorul néha a mesélő, s ha nem figyel, akkor a játékosok csúnyán csőbe tudják húzni, hivatkozva a szabályrendszerre, s annak kiskapuira. Sajnálom, hogy a másik oldal nem lett bemutatva, miszerint a kalandmester is tud nagyon-nagyon gonosz lenni. Megjelenése óta igazi kultusszá nőtte ki magát a Dorkness Rising, és hatalmas rajongótáborra tett szert.

Rottentomatoes: 72%

Imdb: 7.0

Előzetes

The Gamers – Hands of Fate

Köszönhetően a Dead Gentlemen szorgalmának, a Zombie Orpheus Entertainment hozzájárulásának és a rajongók önzetlen támogatásának ($385.000) ebben az évben lesz látható a Hands of Fate címre keresztelt film, ami a The Gamers harmadik felvonása. A történet néhány évvel a Dorkness Rising után játszódik. Lodge, Joanna, Cass, Gary, és Leo ellátogat a Gen Con Indy-re. Cass Joanna előtt kíván bizonyítani, ragaszkodva az elvéhez, hogy nincs az a játék, ami kifogna rajta. Így kerül a képbe a gyűjtögetős kártyajáték, aminek el kell sajátítani minden fortélyát.

Óriási várakozás övezi a filmet, aminek hirdetésére a Kickstarter is beszállt.

Előzetes

ForgerON

First in, last out! - Bridgeburners

2 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *