2

Elhunyt Richard Zanuck

A legendás hollywoodi producer, Richard Zanuck hollywoodi otthonában hunyt el szívroham következtében, 77 éves volt. Pályafutása során olyan klasszikus megvalósításán ügyködött, mint a M.A.S.H. vagy a Butch Cassidy és Sundance kölyök. Miután a Standford University-n lediplomázott a seregnél szolgált, majd édesapja, Darryl magához vette produkciós asszisztensnek a Fox stúdióhoz. 24 éves volt, mikor producerként kivette a részét a Compulsion filmből, az alkotásnak Orson Welles és Dean Stockwell volt a főszereplője. 28 évesen rábízták a Fox vezetését, amelyet nyolc évig igazgathatott, ezalatt összesen 159 Oscar jelölést érdemeltek ki a stúdió filmjei. A Doctor Dolittle csúfos bukása után apja volt az, aki kirúgatta, de nem esett kétségbe, a Warnerhez igazolt, ahol ügyvezető alelnök lett.

1972-ben David Brown-nal közösen megalapította saját cégét, a The Zanuck/Brown Company-t. Segítettek a Cápa és A sugarlandi hajtóvadászat létrejöttében, de a Selyemgubó és a Miss Daisy sofőrje alkotások útját is egyengették.

Az ezredforduló után hat alkalommal dolgozott együtt Tim Burtonnel, munkakapcsolatuk A majmok bolygójával indult, majd A nagy hal, a Charlie és a csokigyár, a Sweeney Todd, az Alice Csodaországban és az Éjsötét árnyékkal folytatódott. Zanuck volt a producere Az igenembernek és a 2020: A tűz birodalmának.

Béke poraira.

2 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *