12

Box Office: A nézők nem akartak még egy utazást tenni Narnia földjére

A hétvége nem nevezhető erősnek, sőt kifejezetten gyenge lett. A Narnia harmadik része csúnya bukta és Az utazó sem szerepelt jól a kasszáknál.
Új bemutatók:

C.S. Lewis Narniában játszódó fantasy regénysorozatának a filmváltozata a Walden Media és Walt Disney Pictures berkein belül formálódott. Az első rész 2005-ben került a mozikba és az első hétvégéjén 65 millió dollárt termelt, a végeredmény pedig közel 292 millió dollár volt (összbevétel 745 millió dollár). A Disney látta, hogy ez jó, ezért még kértek a második részből, ami már jóval gyengébben muzsikált. A Caspian herceg 225 millióból valósult meg, majd az 55 millió dolláros víkend után csupán 141-ig húzta (összesen közel 420 millió). Ezért a Disney úgy döntött, hogy passzolja a harmadik részt, a Walden Media a Foxhoz vitte az alapanyagot, ahol már ki voltak éhezve egy potenciális fantasy franchise-re, hiszen az Eragornnal befürödtek (és legutóbb A villámtolvaj sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.) A Hajnalvándor útjának 140 millió (bár 155 millióról is hallani) dolláros büdzsét szavaztak meg, Andrew Adamson, az előző két rész direktora pedig Michael Apted alá tolta be a rendezői széket. Egyelőre úgy tűnik, hogy a harmadik felvonás lesz a legsikertelenebb rész, csak 24,5 millióval tudott nyitni, amely nagyon gyenge és még a 100 millió bevételére is elég gyérek az esélyei és egy most úgy tűnik, hogy esélytelen egy újabb kalandozás Narnia területén.
Az imdb-n 6,9-en áll, míg a Rotten Tomatoes-on 50 %-os az átlaga. A Globe and Mail azt írja, hogy lehet, hogy csak optikai csalódás, de a 3D-ben forgatott film még unalmasabbnak és még laposabbnak tűnik, mint ahogy kinézett. A 7M Pictures szerint a film erőssége a régi vágású kalandokban rejlik, rettentően szórakoztató és ez az utazás mindenképp elnyeri a gyerekek szimpátiáját.

Az Anthony Zimmer amerikai feldolgozásának az előkészületei nem zajlottak zökkenőmentesen. Több rendező és színész is megfordult a projekt körül, míg végül sikerült leszerződtetni a megfelelő személyeket. Florian Henckel von Donnersmarck először igent mondott, majd távozott a fedélzetről, de csak visszatalált a produkcióhoz, A mások élete rendezője két sztárt (Johnny Depp, Angelina Jolie) és 100 millió dollárt kapott a film megvalósításához. Ehhez képest csak 17 milliót sikerült összekaparni az első három nap alatt, Depp és Jolie is találkozott karrierje nagyobb eredménnyel karrierje során, Jolie-nak pedig csak sikerben volt része, ha akció-thrillerhez adta a nevét. A nézőknek annyira nem jött be, 6,4-en áll az imdb-n, a kritikusok pedig nagyon nem kedvelték, csak 20 %-uk értékelte pozitívan. A Las Vegas Weekley szerint úgy tűnik, hogy a sztárok jobban szórakoztak a forgatás alatt, mint a nézők a film megtekintése közben. Az E!Online pedig azt írja, hogy egyetlen egyszer sem válik izgalmassá vagy romantikussá és nem is igazán értelmes. A film minden szempontból csalódás.

Régebben bemutatott filmek: Csak 90 helyen adják a Fekete hattyút, ám sikerült felkapaszkodnia a lista nyolcadik helyére. 3,3 millió dollár folyt be Darren Aronofsky balettos misztikus-drámájára, ami 37 ezer dolláros átlagot jelent. Az Aranyhaj elvesztette nézőinek harmadát, 14 millió került a kasszákba , még mindig roppant nagy a távolság az eddig elért 115 millió dollár és a költségvetés 260 millió dollárja között. A múlt hétvégéhez képest feleannyit sikerült összegyűjteni Harry Potteréknek, nem javult a helyzet a 300 millió dollár elérésérével kapcsolatban. A Terhes társaság már csak 5 millióra áll a százastól, nem lesz egyszerű, ha át szeretne haladni ezen a vonalon. Kiesett a top 10-ből a Rohanás akciófilm, 1,7 millió dollárt kapart össze, amivel együtt 21,3 milliója van. A Warriro’s Way-nek múlt héten még sikerült beverekednie magát a legjobb tíz közé, ám mostanra már kevesebb, mint egy milliót sikerült csak összehoznia.

4 helyen vetítették a The Fightert, a Mark Wahlberg és Christian Bale főszereplésével készült bokszdráma 320.000 dollárt hozott. 5 moziban adták Julie Taymor Willaim Shakespeare adaptációját, A vihar (The Tempest) 45.000 dollárt termelt.

A hétvégi box office lista első 10 helyezettje, az adatok millió dollárban értendőek, a változás %-ban pedig az előző hétvégéhez képest változást mutatja

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

Info

Narnia 3

24,50

24,50

140

Előzetes, jelenetek

Az utazó

17,00

17,00

100

Szinkr. előzetes, tv spot

Aranyhaj

14,55

115,62

-32,6

260

Iromány

Harry Potter

8,50

257,68

– 50,1

250

Iromány

Száguldó bomba

3,75

74,27

– 37,2

100

Iromány

Fekete hattyú

3,33

5,61

+ 130,8

13

Poszter, jelenet, előzetes

Díva

3,20

32,57

– 47,8

55

Előzetes, jelenet

Szerelem és más drogok

3,00

27,64

– 46,9

30

Előzetes

Terhes társaság

2,54

94,88

-38,4

65

 Iromány, tv spotok

Megaagy

2,51

140,20

– 49,2

130

Előzetes, az első 5 perc, jelenetek

12 komment

 1. Sajnálom, hogy a Narnia nem szerepel túl jól. De még van ideje, hisz’ ez csak az első hétvége. Igazából a 2. rész 420 milliója sem bukta (pénzügyileg legalábbis, ha 55% megy vissza, akkor is 230 millió, és haszon van/volt rajta), csak épp ennél többet akartak hasítani.

 2. @A nép fia: Az amcsi 55 %, az országhatáron túlról még kevesebb megy vissza.
  És ugye a film esetében meg még ott van a marketing is, ami egy 200 milliós filmnél minimum 50 milla. Más részről meg nem az a cél, hogy kihozzák nullszaldóra, hanem hogy rendesen megszedjék magukat. 1-2 milla nyereség talán egy független produkció esetében öröm.

 3. Hál’ Istennek úgy tűnik, a Potterből ordas nagy bukta lesz, maximálisan megérdemli.

  Remélem, Az utazó nem olyan rossz, mint ahogy áll imdb-n :S

  Amúgy sose értettem, minek csinál valaki filmet, ha utána nem küldi moziba(vagy csak limitáltan)?

 4. a HP-t pénteken 3an támogattuk:) nem lett volna rossz, de fél óra tömény unalmat ki lehetett volna vágni belőle.

  az már más kérdés, hogy ha 2D-ben emberi időben vetítenék még a Gru-t, akkor inkább azt néztük volna meg:)

 5. Ez vmi undorító, ha vmin a filmcégeknek nincs legalább 4-5 szörös hasznuk akkor az a film már nem teljesít jól, sőt egyenesen veszteséges?!
  Nem néztem sose ezt a narniát, ez a 3ik volt az első rész amit láttam, de a második is 220ból készült, és lett 420 az majdnem a duplája, nem nagyon van olyan biznyic ami a dupláját hozza a befektetésnek, főleg nem “művészeti” és akkor sírnak?!

 6. @doggfather: Most olvastam, hogy a Disney 175 milliót költött a film promótálására.
  Szóval így már egyből másképp áll a helyzet.
  @Alex Mahone: A Potter filmek inkább az Amerikán kívüli bevételből válnak nyereségessé, 800-900 millió már szép összeg.
  De azért ne feledjük, hogy még ott van a DVD meg videó kölcsönzés és eladás. Manapság sok film így válik nyereségessé.
  Pl. A királyság 47 milliót hozott a mozikban, aztán meg DVD kölcsönzésekből kitermelt még 77 millát

 7. @koimbra: Okés, ehhez jön a marketing, de ahogy te is írtad, dvd, meg vid kölcsönzés, eladás…
  (plusz mindenféle mercsandájsz, játékok, jelmezek stb…)

  Már rögtön nyereséges

  (főleg ha tudjuk amit vhol, lehet itt, olvastam, hogy előszeretettel csökkentik a hasznot mindenféle intelligens könyveléssel a filmcégek, hogy azoknak a szereplőknek ne kelljen sokat fizetni, akiknek olyan a szerződésük, hogy részesedést kapnak…)

  tehát amit bevallanak nyereséget az jóval kevesebb, mint a valós nyereségük…

 8. @Alex Mahone: Bár az én befektetéseim lennének olyan “ordas nagy bukták”, mint a HP! 😀 A film Észak-Amerikában 290-310 M$ között fog végezni, ami megegyezik az előző filmek átlagával, összbevétele jelenleg 777 millió.

 9. Ha buknának ezek a filmek azon se csodálkoznék. HP 5. 6. része elég szar volt ahhoz hogy az embereket kevésbé érdekelje. Akit jobban érdekelt már elolvasta a könyvet utána még jobban megutálta a filmeket… velem ez történt de sztem nem vagyok az egyedüli, és az uccsó könyv ketté vágása se vonzotta sztem jobban az embereket főleg azokat akik olvasták a könyvet és tudják mi van a könyv első felében… A narniának láttam mind a 2 részét. Az első rész vmi szörnyen gyerekes lett, 15 év felett sztem már nem is szórakoztató. 2. jobb volt de ugyan azokkal a gyerek színésszekkel csak rontottak megint a dolgokon. Számomra egyértelmű hogy az első rész miatt nem nézték se a másodikat és ezt se fogják többen…

 10. Én szerintem akkor ennyi volt a Narnia Krónikái a filmvásznon. A Disney is már azért szállt ki a második rész után, mert nem voltak megelégedve a bevétellel, ha most megint bukta van, akkor szerintem a regénysorozat többi részét már meg sem fogják filmesíteni. De majd kiderül…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *