37

Top 10: Mexikói felállás

Ja, hogy nem tudod mi az a mexikói felállás? Akkor elmagyarázom. A mexikói felállás vagy patthelyzet (angolosok kedvéért mexican standoff) egy olyan szituáció, amelynek során általában több rosszfiú fegyvert fog egymásra, és ha valaki elsüti fegyverét, akkor nagy valószínűséggel senki, vagy csak nagyon kevesen kerülnek ki győztesen a tűzharcból.

A következő összeállításban a leghíresebb és (szerintem) legjobb mexikói felállásokat gyűjtöttem egy csokorba. Az összeállítás, mint minden más toplista szubjektív megítélés alapján készült. Kommentekben nyugodtan lehet jelezni, ha valami kimaradt. Az írás spoilereket tartalmaz, ezért csak akkor olvasd el, ha láttad a filmeket! Íme a lista:

10. Erőszakik (In Bruges)

A kultfilmmé avanzsált fekete komédia „standoff” jelenete azt mutatja be, vajon, hogy lehetne elkerülni egy kialakuló mexikói felállást. A jelenet tanulsága szerint úgy néz ki, hogy sehogy, de próbálkozni azért lehet.

9. A bérgyilkos (The Killer)

Mielőtt John Woo a hollywoodi akciófilmek királya lett volna, a hong-kongi akciófilmek királya volt. Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Szebb holnap, Golyó a fejbe vagy a Fegyverek istene. A bérgyilkos c. film tömény akció néhol egy kis mexikói felállással fűszerezve.

8. Nincs bocsánat (Unforgiven)

Clint Eastwood-nak volt mit tanulnia Sergio Leone-tól a spagetti-westernek forgatása során. Úgy néz, ki hogy Eastwood jó diák volt, hisz a Nincs bocsánat patthelyzetének a tízes listán a helye.

7. Desperado (Desperado)

Robert Rodriguez El Mariachi c. filmjének folytatása és „amerikaiasítása” (ha lehet ilyen szót használni), amiben Mariachi ismét elhúzza egy-két rosszfiú nótáját (ezt nem hagyhattam ki). Itt nyer igazán értelmet a mexikói felállás kifejezés. Mert, ahogy az Alkonyattól pirkadatig-ban is kérdezik: „Mi van Mexikóban? – Mexikóiak!”

6. Ál/Arc (Face/Off)

John Woo ezzel a filmmel megalkotta minden idők egyik legjobb akciófilmjét, amelyből már a történet miatt is kihagyhatatlan a patthelyzet. A film egyébként eléggé hajaz Woo egy másik akciófilmjéhez A bérgyilkoshoz. Hat ember néz farkasszemet egymásra, majd mindenkire lőnek, akire lehet. Szerencsére a fehér galambok megússzák.

5. Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundace Kid)

Nem tipikus mexikói felállás, mégis a listán a helye, hiszen Butch és a Kölyök voltak olyan tökösek, hogy szembeszálljanak egy egész hadsereggel. Mondjuk nem nagyon volt más választásuk. De megtették és ez a lényeg.

4. Lángoló város (City on Fire)

Ringo Lam alkotása, Chow Yun-Fat főszereplésével, aki egy, az alvilágba beépült ügynököt játszik, hogy rács mögé juttasson egy ékszertolvaj bandát. A turpisság azonban kiderül, és úgy néz ki, hogy nincs menekvés a kutyaszorítóból.

3. Tiszta románc (True Romance)

Tarantio forgatókönyve, Tony Scott filmje a jobbak közül. Bár a rendező kicsit eltért az eredeti forgatókönyvtől, mégis jól sikerült az alkotás, amit sokan kultfilmként tartanak számon. A kész művet még Tarantino is elismerte. A motiváló erő nem más, mint a pénz. Ennél a felállásnál a legnagyobb az egy főre eső golyók száma, és mindenre lőnek, ami mozog.

2. Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs)

Már megint Tarantino, mondhatnánk, de mit csináljunk, ha ő hozta össze a legjobb mexikói felállásokat. Quentin Tarantino nagysikerű bemutatkozó munkája, amit annak idején az egész Sundance-i filmfesztivál ünnepelt. A rendező sohasem titkolta, hogy szereti régi kedvenc filmjeit saját alkotásaiban is megidézni. Ebben a filmben Ringo Lam Lángoló városát idézi meg Tarantino. Sokan a szemére is vetették, hogy csúnyán lekoppintotta az egész filmet, de aki egy kicsit jobban odafigyel a két film mondanivalójával egyértelműen látja a különbségeket. Itt is a pénz vagy inkább a gyémántok miatt kerülnek szembe egymással a rosszfiúk. Mr. White azonban nemcsak a gyémántok, hanem barátja védelmében is nyúl a fegyverhez. Hogy miért végzett jobb helyen, mint a Lángoló város?! Mert itt meghúzzák a ravaszt. Már csak az a kérdés, hogy ki lőtte le Nice Guy Eddie-t? A videót itt tudod megtekinteni.

1. A Jó, a Rossz és a Csúf (The Good, the Bad and the Ugly)

Megérdemelt első hely. Sergio Leone dollár trilógiájának befejező darabja, ami sokak szerint a filmtörténelem legjobb westernjének is tekinthető. A patthelyzet a film végén alakul ki, amikor a címszereplők szemtől-szembe kerülnek egymással, természetesen nem más, mint a pénz miatt. A tökéletes beállítások, Ennio Morricone zenéje, a szúrós tekintetek pattanásig fokozzák a hangulatot. De vajon ki lő először és ki marad életben?!?

(Az összeállítást „Gunsmoke” készítette.)

37 komment

 1. Nem illik a sorba, de a Karib tenger kalózai 2- 3-ba is jó volt, illetve csak azért jó, mert vicces. Nem illik bele a sorrendbe, csak úgy eszembe jutott.

 2. Bazz, azt hittem legalább megmondod ki lőtte le Nice Guy Eddie-t?! Valamint mi volt a táskában?

 3. Szép összeállítás, gratuláálok.
  Az első hely elvitathatatlan a Jó,…..s a csúf-tól.

 4. hát az első nem véletlen, k..va sokszor láttam már de most is összeszorult a gyomrom.

 5. WHITE LOVI LE EDDIE-T. NEM IGAZ, HOGY A VILAGON SENKI SEM VESZI ESZRE, HOGY KETSZER LO! JOE-T ES EDDIE-T!!! Nezzetek meg lassitva, ha nem hiszitek! Csak 18 eves a film, es meg mindig ez a nagy kerdes?

 6. valami volt valamellyik mátrixban is asszem, valami szadomazo bárban, bár az inkább extrémbőrruha bemutató volt

 7. Ejj, eltűnt a hozzászólásom.

  Na szóval, a Volt Egyszer egy Vadnyugat végső leszámolása nálam abszolút első.

 8. az első helyezet miért mexikói felállás? senki nem fog fegyvert a másikra, csak a végén kapják elő.

 9. Nekem rögtön a Halálos fegyver mittudomén hány jutott eszembe Jet Livel.
  Csak ott a kínainál nem volt stukker. 🙂

 10. Nekem rögtön a Halálos fegyver mittudomén hány jutott eszembe Jet Livel.
  Csak ott a kínainál nem volt stukker. 🙂

 11. Szerintem tökösebb duma a “mexikói patt” kifejezés, mint a “mexikói felállás”.

  Amúgy jó összeállítás. (De hol vannak a Brigantyk?)

 12. @ninarose: sztem is, nem kell ragaszkodni a “stand” tükréhez. a “one night stand” is egyéjszakás kaland, nem pedig felállás (pedig lehetne akár…) és a patt, patthelyzet pont azt a feszkót adja vissza…
  ha lehet egy különkívánság: a Nagy zür kiskínában tartalmaz egy remek “kínai patt” jelenetet – a sikátorban megállított gyászmenet harcmüvész kíséröi kíséröi kontra gonosz Chinatown mafia, na az még ideférne.

 13. Tegnap megkaptam kedves ismerősömtől Quentin Tarantino aláírását. Amit a 2009. 07. 23. napi Inglourious Basterds bemutatón szerzett. Hová kellene tennem? 🙂

 14. Most majd a Shutter Island bemutatóra is megy, úgy, hogy bíztatom, hogy kapja el Martint is. 😀

 15. na, megint megy a tarantino nyalás.
  olyanok vagytok, mintha nála kezdődne és végződne a film(művészet).
  persze, láttátok még a karib tengert meg az avatart.
  még szerencse, hogy a cikkíró azért megnézett pár john woo és ringo lam filmet.
  bocs, de már rohadtul unalmas ez a quentin majmolás. 😛

 16. Szerintem nem hiányzik a Becstelen brigantyk, a fentebb felsorolt művek is vannak olyan ilyen jók. Ráadásul Tarantino képviselteti magát a listán többször is.

 17. Van egy olyan 19. századi történet Mexikóban, ami illusztrálja a mexikói Standoffot. Két lovaskocsi,belépett egy keskeny utcába és félúton találkozott. Egyik sem tudott előre mozogni, és mindegyik ragaszkodott ahhoz, hogy a másik tolasson vissza a lovaskocsijával. Mindketten elküldték a szolgákat ételért és vízért, és néhány napon keresztül egyhelyben maradtak, amíg a hatóságok elérték, hogy mindketten meghátráljanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *