1

Előérzet (Yogen, 2004)

Norio Tsuruta a rendező, nagyon odavágott ezzel a filmmel. Rám nagyon nagy hatást gyakorolt. Nem tudom hányszor láttam, de mindig ugyanazokat az érzéseket hozza és ez ritkaságszámba megy, legalábbis nálam. A film igazi pszicho, amellett, hogy néhol  a frászt kapom, alapjába véve a szeretetről szól.

Satomi Hideki (Hiroshi Mikami) professzor és középiskolai tanár. A családjával kocsikáznak, mikor neki sürgős dolga akad. El kell küldenie egy mélt, de a laptopján keresztül nem tudja, így meg kell hogy álljanak egy csatlakoztatható telefonfülkénél. Mialatt a gépe dolgozik, ő egy újságcikkre lesz figyelmes. Elolvassa. Az első döbbenet akkor éri, mikor meglátja a saját kislánya képét a cikkben -mint halálos balesetet szenvedő áldozat- a második akkor, mikor a dátumozást nézi. A másnapi dátumot látja….

A történet 3 évvel később folytatódik. Hideki elvált a feleségétől Satomi Ayaka / Tachiharat-tól (Sakai Noriko- J-pop énekesnő és színésznő egyben) és semmi kedve sincs látni a nőt. Ayaka megszállottan kutatja annak a különös, megmagyarázhatatlan jelenségnek az okát, amit évekkel ezelőtt a férje látott, de nehezen jut előre, mégnem kisérletezik egy médiummal, akit Yoshiyuki Kazuko alakít. (itthon a Taboo c. filmben láthattátok)

A dolgok úgy alakulnak hogy újra találkozniuk kell, azonban nem udvariassági látogatásról  beszélünk, Hideki életéről van szó. Ketten kutatásba kezdenek és megmozgatnak mindent, hogy többet tudjanak meg a rejtélyes újságcikkekről.

Az expedíció alatt Hidekinek folyamatosan látomásai vannak és egyre nagyobb nyomás nehezedik rá. A rendező félelmetesen jól tette, hogy alig tett be zenét a filmbe. Nincs egy felesleges hang sem az egész múví alatt, de ahol kell, ott aztán a csontomig hatol.

Nem szeretnék spoilerezni, így csak annyit árulok el, hogy Hideki-nek megannyi variációt kell átélnie, mire sikerül az, amivel megbékél, de ne felejtsük, hogy a sors kegyetlen….

A film 2004-es, így gondolom sokan látták, de ha van olyan, aki esetleg mégsem és szereti az ilyen típusú filmeket, az sürgősen vegye ki, meg, töltse, kérje kölcsön.

 

Egy komment

  1. Szintén régebben láttam illetve elkezdtem pár horrort a távol keleti művekből, de egyik se nagyon tetszett. Viszont a fantasy filmek elég jók szoktak lenni, akárcsak a Shnobi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *