0

UIP hírlevél

Kirobbanó siker volt a Rocketman Cannes-ban, Londonban és Szöulban is

„Ha a Bohém rapszódia a rocksztár-életrajzok sajtburgere, a Rocketman az ínyenc keresztfartő, némi homárral körítve” – így vezette fel gasztronómiai hasonlattal Dan Wootton, a The Sun című brit lap tudósítója az Elton John életéről szóló filmmusicalről írt köszöntőjét. Az eddigi premiereken dübörgő álló tapssal üdvözölt film kivívta a kritikusok csodálatát, és milliók tekintették meg azt a videót, amelyen a film főszereplője, az Elton Johnt alakító Taron Egerton örömében elsírja magát. „Jól van, na, hagyjuk ezt – mondta kicsit szégyenlősen a színész, amikor utóbb a sírásról kérdezték. – Ne beszéljünk róla. Kicsit elragadtak az érzelmek. Ez volt életem egyik legjobb napja.” Amikor később megköszönte az dicséreteket, hozzátette: „Köszönöm mindenkinek, aki szépeket mondott rólam. Rendkívül boldoggá tettek egy Aberystwythből származó fiatalembert. És még boldogabbá tettek egy 72 éves rocksztárt.”
Minden ítész kiemeli, hogy Egerton nem csupán remek színész, de valóban kiválóan tud énekelni, így teljes értékű alakítást nyújt Elton John szerepében. Szakmai berkekben biztosra veszik, hogy érik számára az Arany Glóbusz- és Oscar-jelölés.

(Rocketman – hazai bemutató: 2019. június 6.)

Jövő nyáron jön a következő Gru-film

A Minyonok: Gru színre lép a népszerű animációs franchise következő epizódja, amely eredettörténet: a világ legnagyobb gonosztevője (Gru) és a kis, sárga gazfickók gyümölcsöző kapcsolatának kezdeteit meséli el. A Gru-Minyon animációs sorozat a világ legjövedelmezőbb vállalkozása a műfajban, a négy nagyjátékfilm 3,7 milliárd dolláros összbevételt ért el. Talán mondani sem kell, hogy előkészületben van már a Gru 4. is.
A Minyonok: Gru színre lép premierjét a 2020. július negyedikei hétvégére időzítették, amely időszak hagyományosan a tengerentúli mozis szezon egyik csúcspontja, ekkor mennek legtöbben multiplexbe Észak-Amerikában. A családi animációs film legfőbb versenytársa a Tom Cruise nevével fémjelzett Top Gun: Maverick lesz.

(Minioins: The Rise of Gru – hazai bemutató: 2020. július 2.)
(Top Gun: Maverick – hazai bemutató: 2020. július 16.)

Egy vagyonba és sok munkába került a Yesterday – de megérte

Nem volt egyszerű összehozni Danny Boyle rendező (Trainspotting, Gettómilliomos, Steve Jobs) új filmjét, a Yesterdayt, amely arról szól, hogy egy globális esemény hatására mindenki elfelejti a Beatlest, egy bukott zenész kivételével, aki a klasszikus dalok feldolgozásával csinál álomkarriert. (A film egyik poénja, hogy a Google kizárólag a bogár (beetle) találatot adja ki, amikor hősünk a legendás együttes nevére keres.) Mivel Beatles-dalok nélkül nem lett volna értelme filmet készíteni a Beatles nélküli világról, a film alkotóinak meg kellett venniük a feldolgozandó 17 sláger jogait, mégpedig az együttes által alapított lemezcégtől, az Apple Recordstól, illetve a Sonytól. Nem adták olcsón. „Az Apple és a Sony nagyon finnyásak, nem csak azt nézik meg, ki használja a dalaikat, hanem azt is, hogy mire – árulta el Danny Boyle a Billboard zenei magazinnak. – Szerencsére előnyös szerződést tudtunk nyélbe ütni, de a dalokhoz szükséges összeg a Yesterday költségvetésének jelentős részét kitette.” A Billboard becslése szerint 10 millió dollárba (3 milliárd forint) kerülhetett a 17 Beatles-dal használati joga, ami egy amerikai szuperprodukció esetében nem lenne csillagászati összeg, ám most egy brit zenés vígjátékról van szó.
Danny Boyle azonban nemcsak a Yesterdayt gyártó Working Title producercég pénzére támaszkodott, hanem diplomáciai eszközöket is bevetett. „Levelet írtam Paul McCartney-nak és Ringo Starrnak, meg a két özvegynek, Olivia Harrisonnak és Yoko Onónak, és tisztelettel elmagyaráztam, mit szeretnék kezdeni a dalokkal. Nem ártott az óvatosság, hiszen ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy valaki megsértődik vagy ideges lesz. Szerencsére nagyon kedves válaszokat kaptam Ringótól és Oliviától. Többet nem árulhatok el, de igen kellemesen érintett ez a pozitív hozzáállás.”
Boyle nem csupán a dalok jogainak megszerzésében vállalt fontos szerepet, de nagy kockázatra is vállalkozott, amikor egy külföldön ismeretlen színészre, Himesh Patelre bízta a főhős, Jack szerepét. Patel a brit EastEnders (az ottani Barátok közt) színészeként ismert a szigetországban, de a döntő fontosságú amerikai piacon teljesen ismeretlen. „Minden tiszteletem a producereké, amiért engedték, hogy Himesh-re bízzam a szerepet – mondja a rendező. – Mivel a film orrnehéz volt – azaz már a forgatás előtt sokat kellett költenünk rá – kezdetben nagy nevet akartak a főszerepre, de aztán hagyták magukat meggyőzni. Azzal érveltem, hogy olyan előadóra van szükségünk, akinek a tolmácsolásában a Beatles-dalok furák, de mégis valahogy ismerősek. Egy csomó színész, akit meghallgattunk, zeneileg képzettebb volt Himesh-nél, mégis ő bizonyult az igazinak.”
A film másik meglepetése Ed Sheeran, aki a főhős kiadójának egyik művészét alakítja. „Ed csak a második választásunk lett volna, mert eredetileg Chris Martinra akartuk bízni a szerepet – folytatja Boyle. – De annyit cikizett minket, hogy végül mellette döntöttünk. Nem nagyon foglalkozik filmekkel, azt sem tudta, én ki vagyok, vicces volt, amikor az első munkaebédnél láttam, hogy rámkeres az IMDB-n a telóján.”

(Yesterday – hazai bemutató: 2019. június 27.)

UIP Dunafilm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *