0

InterCom hírlevél

Ready Player One – már vannak rajongók

Az első szerencsések már látták Steven Spielberg új filmjét, a Ready Player One-t (Ready Player One, hazai bemutató: március 29.), és így természetesen az első kritikák is felbukkantak a neten – sőt, a hivatásos kritikaírók mellett már az újságíró kollégák is közzétették első véleményeiket. A kritikusok szerint „Spielberg berobbant a 21. századba”, de a nem hivatásos kommentek talán még fontosabbak.
Josh Gad twitterén például azt írta a vetítés után, hogy „Spielberg a régi formában. Újra kamasznak éreztem magam. Van a filmben egy üldözési jelenet, ami egy szinten van a Jurrasic T-Rex üldözésével… Tiszta élvezet!” Talán nála is fontosabb, hogy a Wonder Woman rendezője, Patty Jenkins szerint: „Imádtam! Nem is értem, hogy aki maga nem játszik digitális játékokon, hogy tud ilyen szuper filmet csinálni a gémerek világáról. Nyilván, mert ő Spielberg.” Edgar Wright, a Nyomd, bébi, nyomd rendezője igazi geek hírében áll, szóval, amit ő tweetelt, az sokat ér: „Még mindig emésztem azt az audiovizuális dömpinget, ami a Ready Player One. Sok jelenet újra bizonyítja, hogy Spielberg még mindig az akciójelenetek mestere.”
A film két világban játszódik egyszerre: a komor jövőben és egy virtuális upgrade-jében: Spielberg valószínűleg újra forradalmi ötletekkel teremtette meg a kettős univerzumot, amelynek a szereplői valamiképpen mégis ugyanazok.

Rampage – Bulizás

Persze fárasztó, nehéz, kemény munka a filmforgatás, főleg, ha a filmben a levegőben vernek szét egy magasan szálló óriás szállítógépet, felhőkarcolókat pusztítanak, és lerombolják Chicago belvárosát. De azért néha kiderül, hogy közben mégis szórakoztató, laza meló. A filmezésnek ebbe a részébe engedett betekintést a Rampage – Tombolás (Rampage, hazai bemutató: április 12.) című akciófilmben profi zsoldos katonát alakító Joe Manganiello, amikor újságíróknak mesélt Dwayne Johnson meg néhány hatalmasra nőtt vadállat főszereplésével készült filmről. Ami azért is izgalmas, mert Manganiello többek között egy húsz méter magas farkassal vív benne párbajt – miközben a színész öt éven keresztül maga is farkast alakított a True Blood-ban.
– Két dolog volt igazán csodás a Rampage – Tombolás készítése közben – mesélte a színész. – Az egyik, hogy ha egy csapat színész ennyi időt tölt együtt egy ilyen kemény forgatáson, ott tényleg nagyon erős barátságok szövődnek. A másik, hogy a stábnak volt néhány Apache helikoptere a munkához. De a szünetekben a pilóták felvittek minket csak úgy repkedni. És ezek katonák voltak, őrült trükköket tudtak. Például a helikopter az oldalára fordul, és a földhöz egészen közel repül. Ja, és a tolóajtó persze nyitva van közben. Én ültem a legszélső ülésen – hú, amit ott átéltem, az egy teljes katasztrófafilm volt!

7 nemzetközi nap

Európában és Amerikában kialakult egy szokás: ha több nyelven beszélő karakterre van szükség, a rendezők Daniel Brühl-t hívják. A színész, aki legközelebb német terroristát játszik a 7 vérfagyasztó nap (7 Days in Entebbe, hazai bemutató: május 10.) című, megtörtént eseményeken alapuló akciófilmben, az elmúlt 15 évben 9 nemzet szülöttét alakította a kamerák előtt. Volt már magyar is: A grófnő című történelmi filmben valamint az Alienist című sorozatban, amelyben egy Kreisler László nevű pszichológust alakított, de ezen kívül játszott lengyelt, spanyolt, katalánt, franciát, németet (többek közt a Becstelen Brigantyk-ban), osztrákot, angolt, amerikait, és – végül, de nem utolsósorban – sokoviait (természetesen az Amerika kapitány: Polgárháború-ban). A filmes dialógusai voltak már angolul, spanyolul, németül, franciául, lengyelül és kínaiul.
A Hollywood Reporter utánajárt a titoknak: a 40 éves színész anyja spanyol, apja német, Barcelonában született, Kölnben nevelkedett, gyerekkorában Franciaországban élő unokatestvéreivel töltötte a nyarat: 4 nyelven beszél szinte anyanyelvi szinten.
– Előbb lett világpolgár, mint színész – nyilatkozta róla a 7 vérfagyasztó nap szintén világcsavargó, Brazíliából származó rendezője, aki azt is észrevette, hogy a Becstelen brigantyk több szereplője is sokat köszönhet a filmnek: Christoph Waltz, Michael Fassbender és Diane Krüger is köztük van.
– Az a vicc, hogy a 7 vérfagyasztó nap-ban erősebb akcentussal beszélek angolul, mint ahogy civilben – nyilatkozta utólag Brühl. – A filmbeli terrorista jobban küzd a nyelvvel, mint én… de hát, ez a színészet: sosem magamat játszom.

A mátrix visszavár

A Ready Player One (Ready Player One, hazai bemutató: március 29.) írója, Zak Penn igen elfoglalt lesz mostanában. És nem csak az ígérkező Spielberg-sikerből következő folytatás miatt, hanem azért is, mert ő dolgozik az új Mátrix-filmeken. Igen: a Mátrix nem ért véget! De Penn már azt is nyilvánvalóvá tette, hogy amit ő ír, az se nem reboot (vagyis újrakezdés), se nem remake (vagyis a régi újraforgatása) – őt sokkal inkább a film által teremtett univerzum kiterjesztése érdekli.
Az író azt is elárulta, hogy már évek óta zaklatja a Warner Bros.-t azzal, hogy van egy nagy ötlete a témában, de konkrétumokkal nem szívesen szolgál. Még azt is felvetette, hogy a korábbi karaktereknek talán egyáltalán nem kell megjelenniük, bár más pletykák szerint Morpheus fiatal kora lett volna a téma. Penn – mintha cukkolná a rajongókat – még azt is elsütötte egyszer, hogy számára a Ready Player One tulajdonképpen a Mátrix akció-vígjáték változata. De most visszatér a komoly verzióhoz – bár egyelőre még titok, hogy hogyan.

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *