7

Még mindig nincs vége a zaklatási botránynak

0eieHarvey Weinstein és Marton László bukása után tovább terjed a szexuális zaklatási botrány: újabb hollywoodi sztárokról derül ki, hogy illetlenül viselkedtek kollégáikkal.

Anthony Rapp színész megvádolta Kevin Spacey-t, hogy 14 éves korában zaklatta (hotelszoba, fogdosás, rámászás), a színész nyilatkozatában azt írta, nem emlékszik az esetre, lehet, hogy részeg volt, de bocsánatot kér, aztán bejelentette, hogy ezentúl meleg férfiként éli az életét. Azóta még 13 ember állt elő hasonló sztorival Spacey-ről – nyolcan a Kártyavár (The House of Cards) stábjából –, mire a producerek leállították a forgatást a hatodik évad közepén. A hírek hatására Spacey-t kirúgta a saját ügynöksége (Creative Arts Agency) és pr-cége, leállították miatta az új Ridley Scott-film (A világ összes pénze) Oscar-kampányát, a Scotland Yard pedig nyomozni kezdett egy 2008-as színházi zaklatási eset miatt, a gyanúsított minden valószínűség szerint Spacey. (Forrás)

UPDATE: A Netflix bejelentette, hogy a Kártyavár hatodik évadának leforgatott anyagát csak akkor hajlandóak átvenni és vetíteni, ha Kevin Spacey egyetlen képkockán sem szerepel benne. Emellett leállították a színész főszereplésével készült Gore Vidal-életrajzi film utómunkálatait, az alkotást soha nem mutatják be.

Többek között Olivia Munn és Natasha Henstridge vádolja szexuális zaklatással Brett Ratnert, aki kevés (és vegyes színvonalú) rendezése mellett elsősorban arról ismert, hogy a Warner stúdiónak dolgozó Rat Pac produkciós cég főnöke. A vádak miatt a régóta tervezgetett, és most célegyenesbe érő Hugh Hefner-életrajzi film előkészületeit leállították. (Forrás)

Dustin Hoffman is célkeresztbe került: Anna Graham Hunter író azt állítja, hogy Az ügynök halála forgatásakor, 1985-ben szexuálisan zaklatta. A színész elnézést kért viselkedéséért. (Forrás)

Jeremy Pivent, a Törtetők sorozat színészét is zaklatással vádolják, ő tagad. (Forrás)

James Toback író-rendezőt több tucat nő vádolja zaklatással. (Forrás)

7 komment

 1. A végén kiderül, hogy Amerikában mindenki megerőszakolt mindenkit! 🙂
  Csak nekem érződik, hogy már ez egy kicsit fel van fújva?

  • Dehogynem…de ez még csak a kezdet most kezdenek igazán beindulni.Most már olyat is elővesznek aki nem csinált semmit se, de jó hírértéke van 😀 Én is a tábort erősítem csak még nem tették közzé:D Vicc már az egész, de hát Hálivúd az hülye hálivúd.

 2. Bírom, hogy ilyenkor a sajtó sehol nem említi a rendőrség elől több alkalommal is meglépő Roman Polanski-t. Amikor anno elkapták, vagy egy sereg színész, meg rendező, producer…stb kiállt mellette. Most meg ha egy színészről kiderül, hogy (állítólag) évekkel ezelőtt megfogdosott valakit, akkor megy a boszorkányüldözés. Én is elítélem a zaklatókat és az erőszaktevőket, de ez már röhej.
  Másrészt ismertem a sulimban olyan (nagykorú) csajt, aki lefeküdt az egyik Professzorral, majd megzsarolta, hogy erőszaknak fogja feltüntetni ha az adott tantárgyból nem lesznek jók az eredményei. Hát a Prof nem állt kötélnek, így a csaj előadta a kis saját sztoriját a rendőröknek, a Profot meg elbocsájtották. Gondolom a karrierjének is annyi lett. Szerintem mindkét fél vétkes, de az ilyen esetet vajon hová sorolnák a “szakértők”?

  • Az biztos, hogy ez az egész túlnőtt önmagán.
   Egyrészt sohasem késő az ügyek napvilágra kerülése, és aki tényleg ilyet tett, az megérdemli a bűnhődést (mondjuk elévülés miatt “csak” a nyilvános megszégyenülést). Pl. Weinsteinnek annyi, és Kevin Spacey is búcsút mondhat a karrierjének.
   Másrészt valóban különös, hogy az álomgyár elég képmutatóan viselkedik: hol van most a Polanski-ügy? Miért nem jut eszébe senkinek Woody Allen, Morgan Freeman, Roland Emmerich vagy Bryan Singer?
   Harmadrészt a dologból egy borzasztóan félrevivő feminista narratíva kezd kirajzolódni, miszerint a férfi ab ovo egyenlő a szexuális zaklatással. Ami persze marhaság, de sokan vannak, akik a nagy megrendülések közepette elhiszik ezt.

   • Igen, ez így van.
    A legszomorúbb az egészben, hogy mint érzékelhető, férfiak nem nagyon jelzik a világ felé, hogy bármelyik felettesük (nő) az utóbbi 30 évben zaklatásnak tette volna ki őket. Vajon miért? Mert egyrészt jelenlegi balhé kirobbantói (nem a tényleges áldozatokra gondolok) erre amolyan “visszavágásként” tekintenének, másrészt pedig hány zaklatásnak kitett férj mellé állna oda feleségestül a család? Sokak szemében még a férj lenne a hűtlen gazember. És ha megzsarolták a munkahelyén, az már lényegtelen?
    Abba vajon hányan gondolnak bele, hogy a “Me too” nem csakis a nőkről szól, hanem minden emberről, kivétel nélkül? Félreértés ne essék, nem általánosítani akarok, de legbelül mindenki tudja, hogy ha egy férfi színészt molesztált volna egy női rendező, vagy producer, akkor az fele ekkora vihart se kavart volna. Az volna a legjobb, ha minden áldozatot egyformán kezelnének és a nők nem a férfiakban, a férfiak pedig nem a nőkben keresnék a bűnbakot, de ilyesmiről álmodni sem lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *