3

Tovább terjed a zaklatási botrány

0eieSzűk két hete írtunk arról, hogy Harvey Weinsteint, a Weinstein Company egyik alapítóját lapátra tette a saját cége, miután a producerről kiderült, húsz éves pályafutása alatt rendszeresen zaklatott szexuálisan pályakezdő színésznőket. Az immár névvel vállalt vallomások egyre csak gyűlnek, miközben az ügy kínos mellékszálaira is fény derül: például arra, miként is lehetséges, hogy a producertársak, a férfiszínész-kollégák meg úgy általában a szakma miért hallgatott mélyen a dologról (többek között Ben Affleck, Matt Damon és Quentin Tarantino is kellemetlen helyzetbe került a riporteri kérdésre: van, aki tagad, van, aki tudatlankodik, van, aki felháborodik).

Mindezzel együtt olyan hangok is megjelentek Hollywoodban, amelyek az egyértelmű zaklatási eseteket mélyen elítélve figyelmeztetnek arra, hogy a túlzásba vitt pc-beszédmód miatt lassan már a bókolás (és udvarlás) tisztelettudó és ízléses formái is gyanú alá kerülnek, ami egyértelműen káros tendencia.

Itthon is komoly hullámokat vert az ügy: Sárosdi Lilla színésznő névvel vállalt története után egyre többen jelentkeztek (immár nyolcan vannak), akik Marton Lászlót, a Vígszínház Kossuth-díjas főrendezőjét, a Színművészeti Egyetem tanárát hasonlóval vádolják. A művész tagad, de a tisztázásig lemondott színházi státuszáról és tanári állásáról. Mai hír, hogy a nevével fémjelzett, december 15-re tervezett Ibsen: A vadkacsa-premier elmarad.

(A kép innen való.)

3 komment

  1. Nyilvánvalóan ilyen témában egy hozzászólással könnyen ingoványos talajra téved az ember..válasszuk ketté hat a dolgokat….1,Amit Weinstein és ki tudja hányan csinálnak,csináltak egyértelműen elítélendő és súlyos következményekkel kell hogy járjon!!!(NEM csak a szórakoztatóiparban) Másrészt az ilyen állatias viselkedés valóban a teljes férfi társadalomra átok kent hathat. Át fogunk esni a ló túlsó oldalára??(mint annyi esetben) merjünk e meg bokolni? Merjünk -e a kellő pillanatban kellő határozottsággal közeledni egy nőkhöz? Így sem könnyű a nők elvárásainak megfelelni(nyilván fordítva sem) ..de kérdem én..az ilyen állatok nekünk férfiaknak nem okoznak közel akkora kárt mint áldozatainak?? Ettől teljesen függetlenül:Weinstein ahogy Polanski (vagy rossz napjaiban Gibson ,Rourke,Bale)
    bizony gazdagította a világ filmművészetet úgy is hogy emberileg és jogilag elítélendő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *