0

Elhunyt Király Jenő

0kj73 éves korában elhunyt Király Jenő Balázs Béla-díjas filmesztéta, egyetemi oktató, a műfaji film szakirodalmának egyedülálló alakja. Hiánypótló életműve felbecsülhetetlen a magyar film számára. Nyugodjék békében.

Király Jenő 1943. december 1-jén született Sopronban, 1962-1967 között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt, 1970-től az ELTE BTK-n filmesztétikát tanított.

Első publikációja 1965-ben jelent meg az ELTE Egyetemi Lapokban “Letört bimbók” címmel, első önálló kötete “A marxista filmelmélet alapjai” címmel 1972-ben jelent meg. 1980-1981 között a Filmtudományi Intézet elméleti osztályán volt kutató. A Filmtudományi Intézetben töltött egy év terméke a “Mozifolklór és kameratöltőtoll – A populáris filmkultúra elméletéhez” című dolgozata 1983-ban jelent meg a Filmművészeti Könyvtár sorozat egyik utolsó köteteként. 1981-ben megjelent, általa szerkesztett “Film és szórakozás” című lényeglátó tanulmánygyűjtemény előrevetítik érdeklődésének kulcsfogalmait.

2009-től a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának oktatója, itt jelenik meg “A film szimbolikája” című nyolckötetes műfajelméleti szakkönyv-folyama, amely egész életművek a koronája, melyet a”filmesztétika bibliájá”-nak is szokták nevezni. A munka alapját a korábban “Frivol múzsa – A tömegfilm sajátos alkotásmódja és a tömegkultúra esztétikája” címmel megjelent azóta is legendás kétkötetes dolgozata jelentette.

2013-ban a 70 éves születésnapja alkalmából “Király 70” címmel műfajelméleti konferenciát szerveztek a tiszteletére, az előadásokból a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat ad ki különszámot. 2015-ben az “50 könyv, amint minden baloldalinak ismernie kell” című összeállításban is beválogatták A film szimbolikája című könyv-sorozatát. 2017-ben az Eszmélet Alapítvány gondozásában jelenik meg “A mai film szimbolikája” című munkája, amely A film szimbolikája-sorozat lezárásaként azt kutatja, hogy korunk emberének lelki és társadalmi problémái miként jelennek meg általában a kor tipikus, és különösképpen a legújabb idők jelentős, reprezentatív filmjeiben.

Király Jenő 73 éves korában, hosszan tartó betegség után, szülővárosában hunyt el. (Forrás)

Utolsó interjúja itt olvasható.

Könyvsorozatát itt ajánlottuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *