0

Az erőszak völgye (In a Valley of Violence)

valleyofviolenceposter

„Tovább mehetnék Mexikóba. Megfogadtam, hogy felhagyok a gyilkolással. De kénytelen vagyok megszegni az ígéretemet. Még nincs vége, még nincs! Rákényszerültem ismét. Nincstelenül hagytak. Én még annyit sem hagyok nekik.” – búslakodik Paul (Ethan Hawke) megölt kutyája sírjánál. Gyakorlatilag máris több mondatot ejtett ki a száján, mint a film jeleneteinek nagy részében. Nem kenyere a beszéd, jobban szeret hallgatni. De sajnálatos módon betévedt egy kicsiny városba, ahol kénytelen volt használni az öklét és az ütés elszenvedője embereivel a békebíró (John Travolta) egyértelmű parancsa ellenére a nyomába ered Paulnak. A teljesen magányossá vált alak pedig érthetően bosszút állna, amiért kicsinálták szeretett ebét.

valleyovviolence

Máris adja magát a lehetőség, hogy párhuzamot vonjunk John Wick között. A visszavonult, tőszavakban kommunikáló és morgó főhős rákényszerül, hogy újra fegyvert vegyen a kezébe és revansot vegyen. Paul szintén sokat látott alak, aki úgy gondolta, hogy nem fog többet gyilkolni. Elvették mindenét, ő elveszi az életüket. Csak éppen a jelen helyett éppen a vadnyugaton járunk.

Márpedig a jó öreg vidék eleve veszélyes hely, ahol még a whiskeykedvelő pap is kirabolná az útjába tévedőt. De már a közeli porfészek láttán is veszélyt illene szimatolni. Nincs az utcán senki, a kocsmában is alig lézeng valaki. Akár rá lehetne fogni a költségvetésre, hogy John Travolta, Karen Gillan és Ethan Hawke bére után már nem futotta statisztára, de azért látható, hogy a békebíró nem csak egy kihalt szellemvárost irányít.

inavalleyof

Ti West horrorokkal foglalkozott idáig, de megmutatta, hogy ebben a műfajban is jól kiismeri magát. Nincs túlbonyolítva a film, nem veszi sietősre a tempót, de azért nem is kínosan lassú. Figyelt a szövegekre, a humorra és a karakterek többségére. Főgonosza abszolút ellentéte Paulnak. Gilly (James Ransone) ugyanis szereti a saját hangját, a nagyképű alak kemény öklűnek tartja magát, azonban úgy tűnik (és ki is derül), hogy nőket könnyebben el tud náspágolni. Magának köszönheti a bajt.

Hawke eléggé belecsiszolódott a western közegbe, jól áll neki a karakter. Travolta második fénykorának már rég leáldozott, de néha sikerül villantania valamit tehetségéből és a féllábú öntörvényű seriff szerepében erőteljes alakítást nyújt. Kissé furcsa, bár Gillan ezúttal takaréklángon pislákol és a húgát megformáló Taissa Farmiga pedig a film színfoltja.

Nem kell várni túlcifrázott dialógusokat, Hawke sem egy hős, nem akarja megváltani a vadnyugatot, sem várost felszabadítani vagy csillagot a mellére tűzni. Travolta sem az az abszolút gonosz alak, tudja, hogy Gilly milyen figura, akitől természete miatt bizonyosan tartanak a település lakói is. Hozzá kell tenni, hogy Jeff Grace remek munkát végzett a zenével, amivel Ennio Morricone munkássága előtt tiszteleg. 75 %

imdb: 6,0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *