4

Arthur király: A kard legendája (King Arthur: Legend of the Sword)

arthurkiralyposter

Tudjuk jól, hogy hol kezdte Guy Ritchie, de ő sem felejti el a régmúlt időket. Az alvilági alakok mindig is részesei voltak műveinek és amikor nagyobb költségvetést tudhatott maga mögött, kiderült, hogy eléggé ügyesen bánik a lassításokkal vagy éppen gyorsításokkal. Így be tudott mutatni egy szórakoztató és vicces Sherlock Holmes-t és egy rendkívül élvezetes sorozatadaptációt. Most éppen Arthur királyon van a sor… és hát ebbe sem tört bele a bicskája, csak érthetetlen módon orbitálisat zakózott. Valószínűleg sokan és sok helyen fogják magyarázni vagy elemezni a miérteket. Viszont a film nm lett tré, a közönséget hagyta hidegen a kaland-fantasy.

arthurkiraly66

Uther Pendragon (Eric Bana) királynak a gonosszal kell állnia a sarat. Hűséges emberei mellett kezében tudhatja a varázslatos Excaliburt. Csakhogy ezúttal a rokonságból kerül ki az ellenség, a hatalomért áhítozó gaz Vortigern (Lude Law) tör életére. Uther gyermeke elkerüli a halált, Athur Londíniumban nevelkedik fel, itt veti meg a lábát, nem csupán meg tudja védeni magát, de ő irányíthatja a bordélyt és egészen remek kis alvilági hálózatot épít ki. Panaszra nem lehet oka, egészen addig, amíg elő nem kerül az Excalibur és minden hozzá hasonló korúnak meg kell próbálni kihúzni a sziklából.

Ritchie talán kicsit Robin Hood-osra vette ezt az Arthur király verziót. Ha nagyon akarná az ember, be is tudná azonosítani a figurákat (Little Jont és társai). De a játszótér nem a sherwoodi erdő, az íj helyett pedig kard a fegyver. Viszont Arthurnak esze ágában sincs hősködni, ő egyszerűen csak a kissé szedett-vedett bagázsát akarja irányítani a zegzugos utcákon. Mit neki trón vagy korona? Nem hiányzik neki, hogy felkelést irányítson, lázadókat vezessen. Udvariatlan módon elébe is tolakodik az egybegyűlt, összeterelt próbálkozóknak, ő lepődik meg a legjobban, amikor kiderül, hogy királyi vér csörgedezik ereiben. A derék direktor rá is érzett, hogy ez a jelenet a film egyik fontos pillanat és bizony rendkívül jól sikerült jelenetet sikerült tálalnia.

kingarthur4

Le sem tagadhatná a film, hogy Ritchie készítette. A bűnös-zűrös elemek mindegyikének jut valamilyen viccesebb név, ami alapján a karakterek tudják, hogy kiről van szó. Ehhez társul még az ötletesen megvalósított időbeli ugrálások, így válik igazán élvezhetővé, ha a szereplőink éppen belevágnak a sztorizgatásba vagy az ötletelésbe.

Nem vall szégyent a film más téren sem. Foglalkoztak az Excaliburrel is, nem csak egy csodálatos éles kard, hanem erővel ruházták fel, ezáltal végre igazán különlegessé válik. Hiszen a korábbi filmekben leginkább annyit emeltek ki róla, hogy benne van a kőben… ismerjük a sztorit. Ritchie nem hanyagolja el az akciók során tőle megszokott eszközöket, itt láttatja csak igazán, hogy miért is remek a fegyver. Bár meg kell említeni, hogy a lassítások jobbak lettek.

kingarthurkep2

Főszereplők terén sincs gond. Charlie Hunnam-en jól áll a prémes kabát, akárcsak kezében a kard. Megbirkózik a feladattal, bár meg kell hagyni, hogy jobban állt a színésznek a film eleji alvilági kiskirályi figura, mint a felkelőket irányító-segítő karakter. Jude Law kiválóan hozza a kegyetlen Vortigent, ugyanakkor némi érzelem még belé is szorult, ám ezeket a trón és a hatalom miatt le tudja gyűrni. Astrid Berges-Frisbey-ről is csak jókat lehet mondani, de azért azon túlmenően, hogy csodásan nézzen ki nem kellett megerőltetnie magát.

Egy franchise nyitányának egészen megfelelő lett volna. A kissé sablonos vagy suta történet felett szemet lehet hunyni, hiszen kellőképpen elszórakoztatja a nézőt. A végső akció teljes egészében számítógépes játékra hasonlít, talán csak itt lett némileg ötlettelenebb Ritchie és negatívumként még felhozható, hogy több helyen a vágás nem éppen megnyerő. Így együttvéve is 75 %-ot megér, kétségkívül a zene sokat dobott rajta.

imdb: 7,4

Büdzsé: 175 millió dollár

4 komment

  1. Borzalmasan gyenge film. Sosem hittem volna hogy így eltolják. Az akciójelenetek szánalmasak (kivéve talán a Mordred elleni végső küzdelmet), a varázslatok szintén, varázslényeknek semmi nyoma (minimum sárkányt vártam volna). Ennél még a Merlin film- sorozat is ezerszer jobb. Pedig úgy örültem hogy 6 részt terveznek belőle, de miután láttam ezt a borzalmat, most már cseppet se bánnám, ha nem folytatnák. Remélem nem fogják.

    • Minden esély megvan rá…. Hogy nem folytatják. Nagyot hasalt a kasszáknál. Charlie Hunnam az angol Jai Courtney? Mindenhez amihez nyúlnak bukta? (kis túlzással)

  2. Van pár jó ötlet benne, és a megfelelő stílusjegyeket is arcunkba tolja a rendező, de a történet vészesen kevés, és a hangnemváltások (komolyból viccesbe, majd vissza) több helyen érthetetlenek. Mindezzel együtt nem annyira rossz mint a híre, úgy látszik, Guy Ritchie-re mostanában rájár a rúd.

  3. Én jól szórakoztam rajta. Elneztem volna a folytatásokat, egészen biztos vagyok benne hogy a rossz kritikák is hozzájárultak a buktához. A film ki sem jött de már bukásra ítélték. Pedig eredeti elképzeléseket láttunk a filmben és a zene kiváló volt. Az összképet nézve nálam is 10/7,5. Az emberek többsége nem tud elmerülni az ilyen darkosabb fantasykban, nekik az űrlord kell. Csak sajnos mi vagyunk kevesebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *