0

Szólít a szörny (A Monster Calls)

szolitaszornyposter

Connor (Lewis MacDougall) kissé magába forduló, letört és dühös 12 éves srác. Az iskolában folyamatosan zaklatja egy fiúbanda, nincsenek barátai, ráadásul édesanyja (Felicity Jones) kemény küzdelmet folytat a rákkal. Nagymamájához (Sigourney Weaver) nem áll igazán közül, édesapja pedig más városban él. Egyik este meglátogatja a „szörny”, aki közli vele, hogy minden egyes megjelenésekor három történetet fog elmesélni, majd Connornak is el kell mondania egyet.

A szólít a szörny fantasy-dráma. Fel volt adva a lecke, hiszen az életre kelt fát komolyan kellett venni, másrészt az előadott meséit valahogyan érdekesen kellett bemutatni, másrészt Connor szerepére is meg kellett találni a megfelelő személyt. És nem utolsósorban, Juan Antonio Bayonának mindezt mégis valahogy szívszorítóan kellett elmesélni. De megoldotta.

monstercallskep

A gigászi fa történeteit animációsként mutogatják, amelyekről akár a régi Magyar népmesék is eszünkbe juthatnak. Megvalósításuk rendkívül élvezetesek, illetve gyönyörűek, egyben tanúságosak is, mindegyikből le lehet szűrni a lényeget és Connornak rá kell jönnie, hogy nem minden fekete és fehér. Talán tűnhet úgy, hogy valaki a megtestesült jóság, ám sokszor el kell gondolkodni és meg kell ismerni a részleteket is. Mindegyikből lehet okulni, leszűrni a konklúziót.

Lewis MacDougall ugyan még újoncnak számít a szakmában (ez a második szerepe a Pán Nibs-e után), ám rá tudott érezni, hogy miképp kell megközelítenie Connor figuráját. Karakterének kevés öröme van az életében, a nehézségek elől saját fantáziavilágába menekült és lassan kénytelen lesz saját lábra állnia. A fiatal MacDougall kellőképpen ráérzett, hogy mit kell nyújtania, hiszen végső soron nem az animátorokon-effekteseken kellett múlnia, hogy a film jó legyen.

Kifejezetten öröm látni, hogy egy rendező nem csak az effektekkel és a külsőségekkel foglalkozik, foglalkozott színészeivel és a drámához is hozzáértően nyúlt, így tett le az asztalra egy emlékezetes, megható és szomorú filmet. Elkerülte a giccset, Bayona inkább arra törekedett, hogy egy értelmes és egyben érzelmes, mondanivalóval bíró történetet mondjon el. 85 %

imdb: 7,5

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *