15

Utazók (Passengers)

utazokposzter

A legtöbb romantikus filmre nagyjából elsüthető, hogy sablonos, e kijelentés mögé pedig fel lehet sorakoztatni az érveket, hogy miért rossz vagy éppen miért jó. Hozzá lehet tenni, hogy azért jól bejáratott cselekményt – tehát: férfi és nő megismerkedik, megkedvelik egymást, összejönnek, nevetgélnek, jön a kötelező dráma, de azért végül minden rendbe jön – valahogyan fel kellene rázni, fel kellene dobni. Az Utazókban sci-fi köntösbe bújtatták az egyébként csontig lerágott sztorit.

passengerskep

Az Avalon csillaghajó a Homestead II bolygó felé tart, fedélzetén 5000 hibernált utassal és valamivel több, mint 250 főnyi személyzettel. Jim (Chris Pratt) jóval az úti cél előtt tér magához, megdöbbenve tapasztalja, hogy csakis vele történt meg ez a kellemetlen dolog. Csak 90 év elteltével ébrednek fel a többiek. Érthető, hogy némi idő elteltével kezd igen magányos lenni, hiszen egyedüli beszélgetőtársa a csapos android, így tehát végső elkeseredésében felébreszt egy nőt (Jennifer Lawrence).

passngerskep1

Mitől különleges az Utazók? Nos, egyáltalán nem az. Egyszerűen csak fogtak egy nagyágyúnak számító színésznőt és egy színészt aki az elmúlt időszakban találta meg a költséges közönségfilmekhez vezető ösvényt. Persze joggal kérdezhetnénk, miben lenne más, ha Keanu Reeves és Emily Blunt főszereplésével valósult volna a film. Csak találgatni lehet, hiszen a korábbi verzió büdzséjét 35 millió dollárnál húzták meg, így kevésbé lett volna látványos. De Pratt és Lawrence köré felhúztak drága díszleteket, köréjük varázsoltak milliós effekteket. Bár a romantika ettől még nem lesz emlékezetes.

A randi úgyszólván kényszeredetten jön. Jim – még ha van is vaj a füle mögött – tulajdonképpen rendes fickó, Aurora pedig nagy álmokat dédelgető aranyos csaj. Szimpatikusak, az egyszer biztos. Lehet, hogy a való életben soha nem is találkoztak volna. De a feszültség és az elkeseredettség miatt egymás karjaiban kötnek ki, meg hát amúgy sincs más ébren a hajón, választási lehetőségük sincs. Pratt nagy bociszemekkel tekint Lawrence-re, aki pedig bájosan mosolyog rá. Ám a boldogság után be kell következnie a drámázásnak is, amelyet némi rohangálás és nagy összeborulás követ.

passengerssss

Szép, szép, csak valahogy a stúdiónak meg sem fordult a fejében, hogy kissé bátrabb legyen vagy esetleg komolyabb témákat boncolgasson. Szórakoztatni akarnak, szerintük (valamennyire igazuk van) éppen elég, hogy a közönség lássa, hogy két szép ember vidáman pislogjon egymásra, ha pedig arról van szó magukkal mit sem törődve megoldják a súlyos problémát. Illett volna néhány logikátlansággal foglalkozni vagy magyarázattal szolgálni. Jim nagy döntését sem járták körbe, lett volna benne lehetőség, bár el kell fogadni, hogy a Sony számára túl nagy kockázati tényezőt jelentett volna. Nem is próbálják elérni, hogy elgondolkozzunk mi milyen döntést hoztunk volna hasonló helyzetben. Így tulajdonképpen az Utazók nem más, mint egy nézhető, élvezhető, ártalmatlan és feledhető film. 60 %

imdb: 7,1
metacritic: 41 %

Büdzsé: 110 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 90 millió dollár
Eddigi összbevétel: 237 millió dollár

15 komment

 1. Nézhető?Élvezhető??!Dögunalom a köbön,szinte nulla látvány(főleg az elsò órában):-(

 2. Spoiler:
  Nekem az első fele nagyon tetszett, jól visszaadták, hogy milyen lehet tökegyedül egy űrhajón. Csórikám idegrendszere egy év után feladta – és itt eszembe jutott, ha létezne olyan börtönbüntetés, ahol semmi kapcsolata sincs az elítéltnek a külvilággal, vajon meddig bírná ép ésszel?
  Aztán jön a morális dilemma, felébresszen-e valakit, ezzel kvázi tönkretéve annak az életét. Külsőre választott – ahogy minden ember szokta – aztán meghallgatta a csaj gondolatait az adatlapján, végül döntött és felébresztette.
  Én nem tudom, mit tettem volna a helyében, nagyon nehéz kérdés.

  (amit pedig mindenki mondott, hogy romantikus űropera, hát nem az, ez nem romantikus film)

  • Én sem tudom mit tettem volna a helyében, viszont nem is akartak ezzel foglalkozni. Picit persze szomorkodik ébredés után, együtt lehet vele érezni, de nem a dilemmázásra helyezték a fő hangsúlyt, hanem arra, hogy két sztár összejön és
   SPOILER

   megmentik a hajót.

  • Nem tudom, én büntetésnek érezném-e ha x ideig nem tartanék kapcsolatot a külvilággal. Pont azon gondolkodok hogy el kéne költözni valami szigetre ahol nem nagyon találkozok emberekkel 🙂

   Egyébként nekem már az előzetes utan volt egy olyan gondolatom hogy a csajt tuti a csávó keltette fel.

   • Igazság szerint már amikor bejelentették, hogy lesz ilyen film, akkor benne volt a történetben:)

 3. Nem volt egy rossz film. Mondjuk mázli hogy egy szerelő csávó ébredt fel és nem egy bolti eladó 🙂

 4. Nem igazán értem a kritikákat, szerintem teljesen jó film volt. Nem vártam se többet se kevesebbet.

  SPOILER:
  A végét nagyon elkapkodták. Amikor megjelenik Andy Garcia és látja, hogy egy komplett erdő lett a hajó középpontjából, jó lett volna ha pl: mutatják, hogy megtalálják a testeket, vagy esetlegesen a gyerekeket

 5. szerintem egy jo sztori es jo szineszek elpocsekoläsa ez a film. vhogy nincs kidolgozva , ahogy az elöttem szolo is irta a veget elkapkodtäk , a sräc magänyära is jobban rä lehette volna fokuszälni vagy a legenyseg többi tagjära . Andy Garcia vmi rekord gäzsit kapott a 2-3 mp-ert ahogy olvastam , nem semmi 😀 az egesz misszio az ürhajo es az ut is vhogy egy összecsapott “legyünk mä tul rajta” felvezetes. nekem ez egy 1x nezhetö fröccsöntött tömegtermek semmi több.

  • Egyetértek, ez a film sokkal többet ígért, mint amit végül nyújtott. Az első óra még úgy-ahogy elmegy, de aztán az összes felvetett morális kérdésről megfeledkeznek, jön a lamúr meg a dráma, és a végén a buta akció.
   Lawrence-nek és Pratt-nek még nincs akkora sztárfaktora, hogy egy jellegtelen filmet eladjanak. Morten Tyldum meg teljesen eladta magát Hollywoodnak.

   • Fú, ha nekik nincs, akkor kinek van a mai hálivúdban? Kérdezem ezt úgy, hogy igazat adok, mert bár mindkettőjüket imádom, eszembe se jutott, hogy megnézzem ezt a filmet moziban.

    • Hát, Tom Cruise meg Leo DiCaprio kivételével szerintem senkinek (Brad Pitt épp most szerepelt le a Szövetségesekkel). Franschise- és egyúttal stúdió-uralom van.

     • Dicaprio még csak-csak, de Cruise hogy jutott eszedbe? Ha valaki, akkor ő totálisan elkoptatta a nevét, ki a fene ül be az ő filmjeire a szcientológusokon kívül pusztán a neve miatt? Az elmúlt tíz évben az utolsó két Mission Impossible filmet leszámítva, egy igazi kasszarobbantása se volt, évekig a süllyesztőben vegetált.
      Annyit lehet a javára írni, hogy újabban egész jó, érdekes filmeket vállal be, amik nagyjából hozzák a minimum bevételt. De ennyi.
      Igazából ki lehet jelenteni, hogy a régi nevek már lassan kiöregedtek, azért koptak el, új 40 alatti igazi sztár meg egyszerűen nincsen. Azzal maximálisan egyetértek, hogy stúdió és franchise uralom van. A színészek nagyjából töltelékek ma már.

     • Hardy? Cumberbatch? RDJ? Szerintem ők az a kategória, csak ők mondjuk jellegtelen filmekben nem nagyon vannak mostanság szerintem.

   • Éppenséggel el tudják adni, Lawrence eléggé nagy név már, Pratt meg a JurassiCc World és A galaxis őrzői után népszerűnek mondható.

 6. Én ezt a filmet nem néhány hónapja láttam először. Engem mind a látvány, mind a sztori és cselekmény megfogott! Többször megnéztem! Kedvenc!
  Azért azt nem mindanám , hogy egy Kapcsolat (Robert Zemeckis) szintü film, de azét jó!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *