4

Dunkirk poszterek

Christopher Nolan háborús filmmel jelentkezik hamarosan, vagyis július azért várni kell rá. Két posztert is közzétettek, a második egy régi vágású német propagandaanyagra hajaz.

dunkirkposzter1

 

dunkirkposzter2

4 komment

 1. Részlet a Dunkerque-i csata wikipédia szemelvényéből, s ez csak a kivonatos vázlat.

  Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése

  1940. május 10-én a nyugati fronton véget ért az úgynevezett furcsa háború. A német A Hadseregcsoport (Heeresgruppe A, HGr A) betört Belgiumba és Luxemburgba, gyors páncélososzlopai az Ardenneken át mélyen előrenyomultak a francia–belga határvidéken. Ettől északkeletre a B Hadseregcsoport (Heeresgruppe B, HGr B) rövid harcokban elfoglalta egész Hollandiát és előrenyomult Brüsszel térségébe.

  A brit Expedíciós Hadsereg, illetve az 1. és 7. Francia Hadsereg Belgium nyugati részébe vonult be, hogy ott védekező állásokat foglaljon el a németek ellenében. A német támadóék Arras mellett május 20-án szétverte a brit és francia páncélos erőket, majd egy nappal később Abbeville térségében kijutott az Atlanti-óceán partjára, kettévágva ezzel a frontvonalat. Mindezt úgy hajtották végre, hogy nem szenvedtek nagy hiányt üzemanyagban, munícióban, egyéb ellátmányban, a harckocsijaiknak legalább a fele ott haladt az első vonalban, a sérült páncélosok is csak kisebb javításra szorultak. A brit–francia szövetség főerői a frontvonaltól északra rekedtek. Már május 16-án Gerd von Rundstedt tábornok Hitlerrel együtt megkongatta a vészharangot. Május 17-én utasítást küldtek Guderiannak, hogy álljon meg Montcornetnél. Guderian lemondott, helyére Ewald von Kleistet nevezték ki. Május 21-én időt pazaroltak el, mivel egyfolytában a déli szárny miatt aggódtak (mely soha nem volt kitéve komoly fenyegetésnek).[1] Május 22-én a németek ostrom alá vették Calais-t, május 24-én pedig a német páncélosok már Dunkerque külterületén voltak. Ekkorra Hitler parancsnokai kifejezett ellenvetése ellenére leállíttatta a Wehrmacht előrenyomulását, meghiúsítván ezzel a brit erők teljes megsemmisítését. A furcsa parancs a mai napig Hitler legvitatottabb utasításainak egyike. Egyik oka lehetett, hogy a páncélosok túlságosan előre törve védelem nélkül maradtak, és a gyorsan megnyúlt utánpótlási vonalakkal könnyen gond lehet. A másik magyarázat szerint Hitler Hermann Göringnek akarta gyakorlatozásra átadni a helyzetet, mivel Göring azt ígérte, majd a Luftwaffe elintézi a dolgot.

  Ha ez nem lesz benne a filmben, akkor már erős csúsztatásról, sőt hamisításról beszélünk.

  Félek Nolan bicskája ebbe fog beletörni először.

  • “Félek Nolan bicskája ebbe fog beletörni először.” Nyugalom a TDKbeR meg az Interstellarba is már beletört! (szeretem Nolant, de egyben objektív is vagyok!) Én meg pont azt remélem a Dunkirkkel helyrehozza az előző két mellényúlását!

   • Nolan üstökösként ragyog Hollywood egén. De azért én nem tettem le a hajam a Batman trilógia előtt, pláne a harmadik résznél, ami már nem is Batman film volt:) Az Interstellar szerintem jó volt, de azért nem éppen emlékezetes. Úgy érzem, hogy a Dunkirk kasszasiker lesz, kell a dicsőség meg a pátosz a nézőknek, az angoloknál, amerikaiaknál és a franciáknál tuti nagy eredményt fog hozni.

    • A hsz-ban a TDKR szerettem volna írni. Igen, a trilógia lezáró darabja borzalmas vol. Az Interstellar meg egy túlerőltetett tanmese, jó sok sziruppal, csilli-villi effektekkel meg elmebeteg büdzsével. A hosszú trailer után egyre kevesebbet várok a Dunkirktől is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *