3

Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople)

huntforthewilderpeopleposter

Ricky Baker (Julian Dennison) szófogadatlan, lopott és rongált, gyújtogatott, ezek mellett sok más rosszaságot művelt. Több nevelőcsaládnál is próbálták elhelyezni a kövér lurkót, de mindenkinél kihúzza a gyufát. A gyermekvédelmi hatóság nem adja fel, a civilizációtól kissé távolabb, egy vadonban található farmon helyezik el Ricky-t.

Bella (Rima Te Wiata) jó kedélyű asszonyság, nem retten meg a gyerek múltjától, kicsit elálmélkodik ugyan a hosszasan sorolt bűneitől, ám mégis inkább boldogan viccelődik a gyerekkel. Kifejezetten örül Ricky-nek. Férje, Hec (Sam Neill) viszont igazi mogorva ember, ő egyáltalán nincs kibékülve neje döntésével és nem is igazán tud kipréselni magából egyetlen szót sem. Abszolút nem egy közösségi ember, na.

huntforthewilder2

Úgy alakul, hogy ők ketten a vadonban kötnek ki. Új-Zélandon csak találgatni tudnak, hogy mi történik/történt velük. Mindenesetre elő akarják keríteni őket, amatőr vadászok, a rendőrök, de még a kommandósok (!) is a nyomukban loholnak. Mindenki megismeri a nevüket, vannak, akik el akarják kapni Ricky-éket, de akad olyan is, aki csak legyint egyet és az első gondolat, ami beugrik, amikor meglátja egyiküket az a selfie. Azonban se Ricky, se Hec nem akar visszakerülni a társadalomba, elvannak a fák és bokrok között.

Taika Waititi eléggé laza fickó lehet. A What We Do In The Shadows alacsony költségvetésű filmje meglepően kreatív és humoros volt, a Thor: Ragnarok forgatásáról pedig csupa vicces képet és videót töltött fel az internetre, szóval furcsa lenne, ha valóban egy komor hangvételű szuperhős alkotást tenne le az asztalra. A Hunt for the Wilderpeople után pedig pláne nehéz elképzelni, hogy az asgardi hős újabb kalandja ne lenne inkább egy őrült bolygóközi kalandozás.

huntforthewilder3

A direktor alapvetően egy komolyabb témából faragott egy igazán humoros és szerethető filmet. Hiszen egy problémás múltú, eddig senki által sem kedvelt rosszcsontot örökbefogadásáról van szó, aki aztán az új-zélandi természetben próbál boldogulni Hec-kel az oldalán, akivel egyre jobban megtalálja a közös hangnemet. Waititi mégis egy nagyrészt könnyed hangvételű és szórakoztató vígjátékot forgatott ebből a történetből. A duó kénytelen összecsiszolódni a természetben, Ricky haikut szavalgat, de leginkább nagymenő gengszer-rapperhez hasonlítaná magát, külalakja és a ráaggatott ruhák hatása már megér néhány széles mosolyt. Hectort életében kevesen szerethették, megvan a saját baja, de azért neki is van szíve, és eléggé mókás, ahogy leolvad róla a ridegség, és egyre inkább szárnyai alá veszi a lurkót.

Csodálatos tájakon haladnak át a szereplők, ami eleve csak dob a hangulaton. És ebben a közegben a rettenthetetlen gyermekvédelmis nő, a kommandós csapat vagy éppen a magát bokornak álcázó kissé félnótás, paranoiás alak különösen szórakoztató. Nincs egyetlen üresjárat sem, folyamatosan sorjáznak a humoros szövegek vagy pillanatok. Egyszerűen öröm nézni, hogy egy komoly témát ilyen szimpatikus lazasággal prezentálnak, gyorsan eltelik a remek zenével megáldott nagyjából 100 perces játékidő.

imdb: 7.9

3 komment

  1. Nemrég láttam. Nem tudom, milyen gomba terem Új-Zélandon, de a film fergeteges. Mondjuk a gyerekvédelmis nő nekem már sok volt, de a többi karakter mind nagyon jó, és az egész sztori is. Ha ez a csávó rendezte, remélhetőleg még a Thor 3 is vicces lesz.

  2. A What We Do In The Shadows 2014 legjobb vígjátéka volt!
    Ez a film pedig csupaszív és a helyenként elkeserítő/lehangoló pillanatok ellenére olyan lazán és életigenlően röhögi körbe magát, hogy az példaértékü. Wes Anderson furcsa, bohókás és habkönnyed világát sikerült beleoltani a Kings of Summer c. filmbe. Minden percét élveztem és a WWDITS után ezt is végig vigyorogtam. 9/10
    Nálam már két éve Waititi a déli félteke egyik legjobb rendezője! 😀
    A Thor filmhez különösebben nagy reményeket nem fűzök, mert hiába egy kiváló egyéni látásmódú tehetséges rendező, a forgatókönyvhöz nem volt köze és emellett ott csücsült a fején végig Kevin Feige is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *