3

Hétköznapi vámpírok (What We Do In The Shadows)

hetkoznapivampirok

Az összeesküvés elméletek kedvelői mindig is nyitott szemmel jártak-keltek, de talán a Men in Black után vizslatta mindenki a különösen és furcsán kinéző, öltözködő, mozgó embereket. Az idegenek köztünk vannak. Csak nem keltenek feltűnést. Úgy ahogy a vámpírok is léteznek, csak nem jelentkeznek be élő adásban. Taika Waititi és Jemaine Clement fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy vérszívó apartmanba küldenek be egy dokumentumfilmet forgató csoportot, hogy felvegyék az ott élők mindennapjait…vagyis estéit. Persze már eleve adja magát a kérdés – és egyébként mások is csodálkoznak – hogy mi a jó francért veszik fel őket és egyáltalán kinek akarják mutogatni?

Jellemző, hogy mostanában próbálkoznak más irányba terelni egyes műfajokat, másképp bemutatni a megszokott történeteket. Így a vámpírok is megkapták már a magukét alkonyatostól a rém gyenge Luke Evans próbálkozásig. De Clementék agymenésén nem fognak fennakadni a rajongók, ráadásul eleve nem tartozik a mainstream kategóriába a film, de remélhetőleg sok emberhez eljut a produkció jó híre.

 hetkoznapi2

Képzeljük el, hogy négy vámpír él egy házikóban. Pontosítok: albérletben. Mindegyik jó pár száz éves és egyes utalások alapján közük volt néhány igen véres eseményhez a múltban. Plusz az egyikük náci vámpír is volt. De a lényeg, hogy most éppen nyugodtan éldegélnek és gyűléseiknek a lakás állapotán vitáznak és hogy évek óta nem volt elmosogatva, halomban állnak a véres étkészletek. Divat tekintetében leragadtak a múltban, így eléggé furcsa, ahogy este szórakozni indulnak, illetve a vacsijukat megtalálni. De a mulatáshoz ugye az is kellene, hogy behívják, meginvitálják őket a partiba.

Mindegyik vámpír máshogy viselkedik, egyikük inkább romantikus alkat, míg a másik hallgatag, afféle Nosferatu-másolat, aki ideje nagy részében az alagsorban alszik, a gyűléseket sem szereti és egy kakassal meg lehet nyugtatni. A betéve tudott szabályok rájuk is vonatkoznak, azaz nappal inkább alszanak, tükörképük nem látszik, meg tudnak bűvölni embereket (bár már kissé kijöttek a gyakorlatból), vannak szolgáik, szeretik a vért, pláne, ha azt egy szűzből tudják kiszívni. És persze a vérfarkasokat nem kedvelik.

hetkoznapi1

A két ötletgazda gyakorlatilag nem tett mást, mint fogta a vérszívókhoz köthető információkat és humoros – már már térdcsapkodós – formában tálalták. Nem űznek gúnyt a vérszívókból, hanem ügyesen kiparodizálva, viccesen tálalják. Az elejétől kezdve, a főszereplők felébresztésétől kezdve a vámpírvadászon át a szörnybulin át csupa csupa mosolyra fakasztó jelenettel és szöveggel találkozunk. Az olykor kissé morbid dialógusokat is jól eltalálták, akad jó néhány szóvicc is. A színvonalat végig sikerül tartani, 90 %

imdb: 7,6
rottentomatoes: 96 %

3 komment

  1. Végig röhögtem az egészet, pontosabban két üvöltve röhögés között folyamatosan vigyorogtam, a végére begörcsölt az arcom! Az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb szösszenete, pontosan ezt a fajta baromarcú humort hiányolom mostanában! Nálam 100% 10/10

  2. Most pótoltam, valami frenetikus. Nagyon remélem, hogy Waititit tényleg hagyták dolgozni a Thor 3 forgatásán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *