0

Ron Howard a Setét toronyról

darktowerHosszú folyamat volt, míg végül elindulhatott a Setét torony (The Dark Tower) forgatása. Nehezen talált otthonra a projekt, Ron Howard és Brian Glazer 2010 óta egyengették a tervezet útját. A Deadline az alkotókkal készített interjút, amiből kiderül, hogy akkor tudtak érdemben foglalkozni a filmmel, amikor JJ. Abrams megvált a jogoktól, de így sem ment egyszerűen a dolog.

„Amikor A csodálatos elmét forgattuk, Akiva Goldsman előadta nekem az elképzelését. A jogokat ekkor JJ. Abrams birtokolta, majd Akiva jelezte, hogy JJ. annyi projekten dolgozik, hogy letett arról, hogy filmet készítsen belőle. Így aztán elkezdtünk gondolkodni, hogy mi mégis mihez tudnának kezdeni vele. Elolvastam a regényeket, Akiva pedig felkereste Stephen Kinget”, mondta Howard, már ekkor is azon voltak, hogy a filmes változatot írott formához képest átvariálják, a fókuszt áthelyezzék. – „Ahogy az MRC és Modi Wyczyk is színre lépett, egyre jobban belemerültünk, és úgy gondoltuk, hogy a Jake Chambers-Roland kapcsolatát kellene kidomborítani az első filmben, amellyel elindítjuk a franchise-t. Leegyszerűsítettük a történetet, ennek egyik eredménye az lett, hogy a költségek is csökkentek. De egyúttal fel tudtuk használni azt a sok strukturális elemet, amelyet az évek során kiötlöttünk. Még egy csapatot is összeraktunk a Setét torony elemzőiből és kedvelőiből. Azt akartuk elérni, hogy a regényeket a lehető legjobban átültessük filmre, amivel Stephen King teljes mértékben egyetértett és támogatott is minket.”

setettoronyhivatalos2Howardék a sok nehézség után már majdnem félretették az ötletet, de feltűnt a színen Nikolaj Arcel, aki nagy rajongónak mondta magát. „Akiva, Modi, Brian és én már majdnem letettünk arról, hogy ebből lehetne valami. De ekkor Tom Rothman lépett fel a fedélzetre, vele együtt fordulat állt be, és így jutottunk el Nik-hez, aki a regényeken nőtt fel és odavolt értük. Nagyszerű választásnak bizonyult, a legemberibb és legklasszabb módon közelített a sztorihoz, megértette a Jake-Roland kapcsolat fontosságát.”

Az évek során több színész neve is felmerült, egy időben úgy volt, hogy Javier Bardem lesz az egyik főszereplő. Végül Idris Elba írhatott alá és Matthew McConaughey lett az ellenfele. Howard úgy vélte, hogy Rolandnak nem kell egy Clint Eeastwood-másolatnak lennie, bár ugye a regények borítóin eléggé hasonlít rá. És éppen a westernfilmes Eastwood ihlette meg a fiatal Kinget, amikor belevágott az írásba. Azonban Howard szerint mindez annyira nem volt lényeges. Elbában pedig megvolt minden ahhoz, hogy az általuk kigondolt karakter megformálásához kell.

Az eredeti elgondolás szerint egy trilógiát akartak készíteni, az első rész és a második rész után is sorozatként folytatódna a kaland. Howard megerősítette, hogy nem tettek le arról, hogy megcsinálják a szériát, de egyelőre még nincs konkrétum.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *