2

Az Ideglelés a legsikeresebb found footage film, amelyről sokan azt hitték, hogy látottak valóban megtörténtek

ideglelesManapság eléggé elterjedtté vált a found footage műfaj, „B” kategórián belül rendszeresen érkezik egy-egy darab, amelyek többsége szinte azonnal a süllyesztő felé veszi az irányt. Ami pedig a korrekt kategóriába tartozik, gyorsan feledésbe merül, csak alig néhány alkotás tudta megvetni a lábát. Azonban hamarosan érkezik a Blair Witch (Amerikában már vetítik), amely elképzelhető, hogy az év egyik legjobbja lesz. Majd kiderül. Viszont Adam Wingard rendezése a klasszikus 1999-es Ideglelés folytatása. Akkoriban mindenki erről beszélt.

A film sikere betudható annak, hogy sokan úgy vélték, hogy valóban talált filmről van szó. Egészen ütős volt a marketing, amely során ugyan jelezték, hogy ez az egész csak fikció, de erre alig figyelt valaki, hiszen eléggé ütősre sikerült a horrort övező reklámkampány.

A történet

1994 három diák, Heather, Michael és Joshua túrázni indult a Burkittsville közelében található Black Hills-be, hogy dokumentumfilmet készítsenek a helyi legendáról, a blair-i boszorkányról. Mindhárman eltűntek, de kamerájukat azonban megtalálták.

missing

A kezdetek

idegleleskep1A teljes háttértörténetet Eduardo Sanchez és Daniel Myrick találta ki és ezt részletezik is A blair-i boszorkány átka mockumentary-ban, amit a SciFi Channelen vetítettek 1999-ben az Ideglelés bemutatójával egy időben. Sőt, a direktorok még egy honlapot is létrehoztak, ahol további adatokat tettek közzé. Tehát: az egész a rendezők agyszüleménye, hogy Elly Kedward 1785-ben végezték ki boszorkányság vádjával és a környékbeli szörnyűségeket neki tudják be a helyiek.

Myrick és Sanchez 1993-ban látott hozzá a történet kidolgozásához, miután különféle dokumentumokat olvasván világossá vált számukra, hogy a paranormális jelenségek sokkal félelmetesebbek, mint a hagyományos horrorok. 35 oldalas forgatókönyvet írtak, amelyből a dialógusok kimaradtak, hiszen eleve az volt az elképzelés, hogy ezeket a színészek fogják rögtönözni. A Backstage magazinban adtak fel hirdetést, olyan színészeket kerestek, akik könnyen improvizálnak. És remélték, hogy a horrort majd valamelyik kábeltévének el tudják adni.

Az ötletelés során merítettek a Ragyogásból, a Nyolcadik utas: a Halálból, az Ómenből és az 1922-es Haxan néma dokumentumfilmből is. Egyes elnevezések közismert személyek neveinek anagramái. Elly Kedward neve Edward Kelley 16. századi médium volt. Rustin Parr gyerekgyilkos pedig Raszuputyin nevéből jött. Befektetőkkel tárgyalva 8 perces dokumentumfilmet mutattak be, mintegy kedvcsinálónak.

1998 októberében indult a forgatás és nyolc nap alatt le is tudták. A Marylandben található Creek State Park-ban vették fel a jeleneteket és forgattak Burkittsville-ben is. A filmben látható megszólított helyiek egy része városlakó, mások viszont színészek voltak, de egyikük sem ismerte a három főszereplőt. Az utolsó jeleneteket Griggs House-ban vették fel.

Szereposztás

Heather Donahue is a magazinban olvasta a felhívást. A meghallgatásnál a rendezők közölték bele, hogy 7-8 évet ült a sitten, miért kellene szabadon engedniük. Természetesen improvizálnia kellett, ami eléggé meggyőző volt. Joshua Leonard elmondása szerint ő azért kapta meg a szerepet, mert tudta, hogy miképp kell kezelni a kamerát.

Donahue, Leonard és Michael C. Williams nem futott be nagy karriert. Sorozatokban és B kategóriás filmekben játszottak. Myrick és Sánchez sem tudott mit kezdeni a hírnévvel. Utóbbi csak 2006-ban rendezett újabb filmet, de a Bosszú az űrből – Idegenek csapdájában feledésbe merült, előbbi pedig a The Strand hallhatott újra magáról 2007-ben.

Marketing

idegleleskep2A hivatalos honlapon rendőrségi jelentések és híradós stílusban készült interjúkat lehetett látni. A marketingkampány során jelezték, hogy mindez kitalált, de erre nem figyelt senki. A filmfesztiválokon arra kérték a közönséget, ha valaki valamilyen információval bír az eltűnt személyekről, akkor jelezze. A premier előtt az imdb-n a színészeknél annyi volt kiírva, hogy eltűntek, valószínűleg elhunytak.

Büdzsé és bevétel

Sanchez állítása szerint úgy 20 és 25 ezer dollár körüli összeg ment el a forgatása. Miután a stúdió 1,1 millió dollárért megvette a filmet még az utómunkálatokra elköltött még úgy fél millió dollárt, újabb jeleneteket vettek fel, javítottak a hangon és tesztelték, hogy milyen befejezés lenne a legjobb. Ezen felül a marketingre 25 millió dollárt tapsoltak el, nem kellett túl mélyen a zsebükbe nyúlni, hiszen a horror híre gyorsan elterjedt. Közel 250 millió dollárt kasszírozott az Ideglelés.

A bemutató után

Donahue édesanyja részvétleveleket kapott a vetítés után A nézők nagy része ugyanis azt hitte, hogy a lánya meghalt.

Az 1999-2000-es vadászidényt gallyra is vágta a produkció. Ugyanis éppen a film miatt özönlöttek ide az emberek, nagy részük az Idegleléshez hasonló videókat készített.

Könyvek, képregények, játékok

blairwitchdossierD.A. Stern 1999 szeptemberében adta ki a The Blair Witch Project: A Dossier-t, amelyben kitalált rendőrségi jelentések, képek, interjúk, újságkivágások voltak. Ezen felül Eddy kedward és Rustin Parr legendáját is részletezték. 2000-ben írta meg Stern a Blair Witch: The Secret Confessions of Rustin Parr-t, majd 2004-ben jött a Blair Witch: Graveyard Shift.

2000 és 2001 között került kiadásra a The Blair Witch Files 8 része. Ennek középpontjában Cade Merill, Donahue (nem létező) unokatestvére, aki megpróbálja kideríteni, hogy mi történhetett Heatherrel, Mike-kal és Josh-sal.

1999-ben az Oni Press gondozásában jelent meg a The Blair Witch Project képregény, amely a filmet reklámozta. Három rövid történetet tartalmazott, amelyek a boszorkányhoz voltak köthetőek. 2000 közepén pedig az írók a The Blair Witch Chronicles négy részes kiadványon dolgoztak.

2000-ben a Gathering of Developers három játékot is kiadott, amelyek a filmhez voltak köthetőek és kibővítették a legendát. Mindegyik részen más-más csapat dolgozott és a mitológiát más szempontból vették górcső alá.

Folytatások

ideglelesfolytAz Ideglelés 2. része 2000 tavaszán került bemutatásra, a kritikák lehúzták, pénzügyileg sem volt olyan sikeres, mint elődje. 15 millióból készült és úgy 48 millió dollárt hozott. Még ebben az évben szó volt a harmadik filmről is, de nem valósult meg.

2009 szeptember elején Sanchez és Myrick bejelentették, hogy szeretnék tető alá hozni az Ideglelés 3-at, amely az első film közvetlen folytatása lett volna. 2011-ben kiderült, hogy a Lionsgate-től függ minden, eddig még nem fogadták el az ötletet.

2011-ben látott napvilágot a Doc 33 nem hivatalos spin off, az olasz found footage.

A San Diego-i Comic Conon nagy meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy az Adam Wingard által rendezett The Woods horror tulajdonképpen a Blair Witch névre hallgat és az Ideglelés folytatása lesz.

2 komment

  1. Jó kis film. Mindig eszembe jut mikor unoka tesókkal néztük vagy 6-7-en a végén ment a vita. – Te kapcsold fel a villany! – Nem, te kapcsold! 😀
    Voltam vagy 12-13 éves. Korhatár ide vagy oda 😀

  2. Ez a film a klasszikus jó időben, jó helyen egyik legszebb példánya. Mert maga a produktum önmagában ugyan nem valami maradandó, de egy olyan társadalmi átalakulási folyamat legjobb pillanatában (interenet terjedése) egy olyan műfaj (found footage) újraélesztésének metszéspontján helyezkedik el, hogy akármilyen rosszul esik is leírni, ez bizony egy filmtörténeti pont, nem mérföldkő, de egy jól azonosítható, mai napig több tízmillióknak emlékezetes pont. Sosem felejtem el a hülye osztálytársnőimet, hetek múlva is még ezen visongtak… 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *