0

A Paramount leszáll a Star Trek rajongói film készítőiről

axanarBevett szokás, hogy egyes alkotások rajongói kamerát ragadnak, szólnak a baráti körnek és leforgatják saját, témába vágó elképzelésüket. Így van ez a Star Trek esetében is, megannyi fan film készült az elmúlt évek során. Azonban tavaly a Paramount a CBS-szel karöltve mégis felhorkant, amikor a Kickstarteren kezdtek gyűjtögetni a Star Trek: Axanar projekthez. 638.000 dollár gyűlt össze és 2015. decemberben bele is vágtak volna a forgatásba. Ám a fejesek keresetet nyújtottak be, szerzői jogok megsértésére hivatkoztak, miszerint jó néhány helyszín, karakter, lény és más dolog a Star Trek univerzumhoz tartoznak és nem adtak engedélyt rá, hogy felhasználhassák azokat.

Végül a Paramountnál csak észhez tértek, J.J. Abrams bejelentette, hogy ejtik a vádakat. Úgy fogalmazott, hogy sikerült elérni, hogy a rajongókkal nem szabad így bánni. Hozzátette, hogy Justin Lin, az újabb film direktora is kiállt a rajongók mellett. „Elmentünk a stúdióhoz és nyomást gyakoroltunk rájuk, hogy vessenek véget ennek. Szóval pár hét múlva hivatalosan is bejelentik, hogy félreteszik az ügyet.”

A Paramount/CBS általában csak akkor lép közbe, ha úgy látják, hogy esetleg mások profitálhatnak egy-egy szerzői jog alá tartozó dologból. A Kickstarteres összegre már ők is felfigyeltek, e mellett már nem tudtak elmenni szó nélkül. És azért meg kell említeni, hogy ez a per nem jönne jól a stúdiónak, hiszen küszöbön az újabb film bemutatója, nem lenne tanácsos ujjat húzni a fanokkal.

Richard Hatch, Kate Vernon, J.G. Hertzler és Gary Graham készítheti az Axanart. Hatch és Vernon játszottak a Battlestar Galacticában, Hertzler a Deep Space Nine-ból vette ki a részét, Graham pedig a Star Trek Enterprise sorozatban volt benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *