0

Büszkeség és balítélet meg a zombik (Pride and Prejudice and Zombies)

pridenadprejudiceandzoo

„Megtámadtak.” – harsan fel a kiáltás, így gyorsan véget ért a zenés-táncos mulatság, akárcsak Elizabeth Bennett és Mr. Darcy szóváltása. A Bennett nővérek előkapják tőreiket, alakzatba rendeződnek és a félelem legkisebb jele nélkül aprítani kezdik a zombikat. Jól hangzik? Nos, igen, de sajnos ezek a másodpercek a film kevés jó pillanatai közé tartoznak.

prideandzombies

Jane Austen Büszkeség és balítélet klasszikusából több adaptáció született az eltelt évtizedek alatt. Seth Grahame-Smith fejéből pattant ki az ötlet, hogy a kosztümös történetet némiképp átalakítsa és élőholtakat csempésszen a cselekménybe. A szerző regényéből 2009 óta próbálnak épkézláb filmet összehozni, az eltelt idő alatt a szerző megismerkedhetett és többször együtt dolgozhatott Tim Burtonnel. Illetve az Abraham Lincoln, a vámpírvadász regényét is vászonra adaptálták.

Szinte tálcán kínálja magát a lehetőség, úgyszólván két kézzel könyörög, hogy Austen művét figurázzák ki és nagy adag humorral átitatva tálalják. A felvezetéssel abszolút elégedettek lehetünk. A karót nyelt és mogorva Mr. Darcy döglegyes belépője és a zombiinvázió bemutatása egészen remek. És ha a vérszívókkal viaskodó Lincolnra gondolunk, lehetett bízni benne, hogy egy ahhoz hasonló hangulatos popcornfilm szülessen

Bella Heathcote

Éppen ezért azt gondolná az egyszerű ember, hogy a jól ismert 19. század eleji romantikus drámából egy némileg agyatlan, itt-ott horrorisztikus akció-vígjátékot faragnak. Nagyon is meglepő, hogy nem tolták el, vagy nem merték elvinni ebbe az irányba. Hiszen ha megemlítem a harcművészetekben jártas, rettenthetetlen Bennett lányokat és a zombikat irtó Mr. Darcy-t valószínűleg senki nem gondol egy komoly filmre. Márpedig Burr Steer egy 19. század eleji romantikus drámát készített, bármily meglepő.

A szereposztással nem is lenne gond, Lily James és Sam Riley között működhetne a kémia, a csipkelődéseik egy része eltalált, de Steer egyáltalán nem tud mit kezdeni az érzelmekkel. Ezen túlmenően szintén kevés, igazán jól sikerült akciójelenetet tud felmutatni. Kevés figyelmet fordított a rendező az ütésváltásokra vagy éppen a zombiaprításra, a többségét rövid idő alatt le is rendezi. Sajnos a romantika unalmas, a viaskodások többsége ötlettelen és a humorizálás is visszafogott.

De mégis kinek készült a film? Hiszen a kosztümös drámák kedvelőit elriasztja a címben szereplő zombi szó, a könnyed, humoros, parodisztikus sztorikra vágyók pedig azért nem élvezhetik, mert túl komolyan vették magukat az alkotók. 30 %

imdb: 5,9
rottentomatoes: 42 %

Büdzsé: 28 millió dollár
Amerikai összbevétel: 10,9 millió dollár
Eddigi összbevétel: 16,3 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *