0

Forsaken

forsaken

Lehet, hogy a western virágkorának már régen vége, de manapság mintha újra felkapottabbá vált volna a műfaj. Nagy visszatérésről vagy feltámadásról ugyan szó sincs, de azért rávetül a reflektor néhány darabra. Antoine Fuqua elkészítette A hét mesterlövész új változatát (bemutató szeptemberben), Michael Fassbender a Slow Westben játszott, Natalie Portman a Jane Got a Gunban ragadt fegyvert, de megemlíthetném akár a Megváltást vagy a Bone Tomahawk-ot.

Donald és Kiefer Sutherland, apa és fia újra egy filmben játszhat. A fiatalabb Sutherland a 24 sorozat egyik rendezőjével, Jon Cassarral dugta össze a fejét, megszületett a Forsaken western ötlete, majd a forgatókönyvet rábízták a Gyónás miniszéria alkotójára. Ezt követően már csak néhány régi ismerősnek kellett szólni. Demi Moore (Zaklatás, Egy becsületbeli ügy), Michael Wincott és Greg Ellis (24) jött a hívó szóra.

forsakenkep2

John Henry Clayton (Kiefer) sok évnyi távollét után tér vissza szülővárosába. Kezéhez sok vér tapad, rengeteg szörnyűséget tett, jó néhány ember életét oltotta ki, nem csupán a kegyetlen háború során. De megváltozott, megfogadta, hogy soha többé nem ragad fegyvert. Különösen fáj lelkének, hogy nem lehetett otthon édesanyja halálakor. Viszont édesapjával, aki egyben a helyi lelkész (Donald) megpróbálja helyrehozni a kapcsolatát. Ám elég nehéz megtartania John Henry-nek a magának tett ígéretét, ugyanis a környékbeliek farmereket James McCurdy (Brian Cox) emberei sorra félemlítik meg, így azok előbb-utóbb csak eladják tulajdonukat neki. Ráadásul fel is készült, hogy esetleg újra felbukkanhat a pap fia, mivel felfogadott egy háborús veteránt (Wincott) maga mellé.

forsakenkep

Nem fogom szépíteni: Sajnos a film nem lehet máshogy jellemezni, mint egy kliséhalmazt. Öröm az ürömben, hogy az alkotók is tudhatták, hogy kissé közhelyes westernt gyártanak, így inkább arra figyeltek, hogy a történet érdekfeszítő legyen, a színészi játék ne legyen cudar és a dráma se legyen lapos. Első nekifutásra 3 óra 15 perces lett a játékidő, nyilvánvaló volt, hogy túl hosszú. Így teljes egészében megszabadultak a Landon Liboiron és Siobhan Williams által megformált pár mellékszáltól. Habár látatlanban nem lehet tudni, hogy mennyire fért volna el a filmben, de jó döntés volt, hogy inkább apa és fia kapcsolatára összpontosítottak, illetve jót tett a történetnek, hogy Moore karaktere is inkább háttérben maradt. Annak ellenére, hogy a két Sutherland jó alakítást nyújt, mégis Wincott némileg ellopja a show-t tőlük az úriember pisztolyforgató szerepében.

Kiszámítható. Mondhatnám, hogy papírforma. Semmi eredetiségre vagy új dologra nem kell számítani. De igazán élvezetesnek nevezhető, amit elénk tárnak. A dráma erősnek nevezhető és nem csak egy hevenyészett indokkal érik el, hogy John Claytonnál végleg elszakadjon a cérna. Korrekt western.

imdb:  6,4
rottentomatoes:  43 %

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *