1

Röviden: Camp X-Ray

campxrayGuantanamo-ba nem szívesen menne el az ember. Se így, se úgy. Ez az a hely, ahol bírósági tárgyalás nélkül jogi kiskapukat használva évekig lehet valakit a falak között tartani. Nem egy leányálom. És az őrök figyelme sem lankadhat. Munkájuk ugyan feszült, de a megfigyelőszolgálat egyhangú, mondhatni unalmas.

Piton professzor vajon jó oldalon állt vagy valóban Voldemort táborát erősítette? Hogy jön Harry Potter ehhez a drámához? Az egyik raboskodó mindenképpen szeretné elolvasni a hetedik részt, hogy végre eljusson a történet végére és kiderüljön, hogy Piton valójában milyen alak. A Guantanamo-ra cipelt emberek többségéről szintén nem lehet tudni, hogy valójában kicsodák.

A Camp X-Ray dráma nem azon filmek közé tartozik, ahol a bezárt egyének lelketlen, habzó szájú terroristák és a derék őrök a csillagos sávos lobogóval a hátuk mögött kiszedik belőlük az információt. Egy megszokott életétől szabadulni akaró újonc katonalány és egy jó ideje Guantanamo-n senyvedő férfi – úgymond – kapcsolatát, barátságát meséli el a film. Cole-t (Kristen Stewart) fűti a lelkesedés és a tenni akarás, azonban lassacskán kiábrándul, rájön, hogy nem minden fekete és fehér.

Nehéz dolga volt a rendezőnek, hiszen egy kemény és viszonylag monoton világban játszódó, a bezárt ajtó két ellentétes oldalán álló ember  barátságát kellett bemutatnia Nem esett bele a hibába, hogy hatalmas mondanivalóval és tanúságokkal fűszerezze művét, mindazonáltal eléri, hogy a Camp X-Ray elgondolkodtató legyen.  Kristen Stewart és Peyman Moaadi alakítását csak dicsérni lehet. 80 %

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *