5

Maggie

maggie

Általában a zombikór kitörésével gyorsan csökkenni kezd a bolygó lakosságának száma. A túlélők pedig gyanakodva tekintenek minden feléjük kóválygó emberszerű lényre és ha az illető egészséges is, könnyen lehet, hogy furcsa és csúnya gondolatok rohangálnak a fejében. Mindazonáltal a szokásos horrorokon kívül olykor jön egy-két dráma is, ahol esetleg akad gyógymód vagy a fertőzött egyén nem alakul át oly gyorsan. A The Returnedben sem a szép a headshot-okról szólt a sztori, hanem az emberi érzésekről. Ezúttal Arnold Schwarzenegger próbálkozik egy drámaibb zombifilmben.

maggiekep1

Szomorú világot tárnak elénk a Maggie-ben. Egy új vírus üti fel a fejét, nincs ellenszer. Ha valaki elkapja pár hét múlva hörgő, tudat nélküli alakká lényegül át, előszeretettel kóstolná meg embertársait. A fertőzöttek még egy ideig szeretteik és családjuk körében tölthetnek el egy bizonyos időt. Aztán eljönnek érte…

Más világ ez. Habár a bevezetett szankciókat mindenkinek be kell tartania és próbálják megfékezni a kórt, mégis érezni, hogy mindez csupán erőlködés. Ugyan mi csupán egy farmer szemszögén keresztül érzékeljük és látjuk a történéseket, mégsem kell a kamerának más országokat, városokat, földrészeket mutogatnia. Az atmoszféra fenyegető, tudjuk, hogy mindenhol súlyos a helyzet. Van, aki csak aggódik, van, aki hiábavalóan reménykedik, mások szánakoznak, esetleg próbálnak keményen fellépni.

maggiekeppp

Nincs itt zombifelvonulás, sem vérmocskos mészárlás. Csak egy apa szeretne minél többet lenni lányával, Maggie-vel. Három lehetőség közül választhat és egyik sem szimpatikus. Egy bizonyos idő lejártával megjelennek Wade gyermekéért és elviszik a karanténba, ahol összezárnak a többiekkel. El lehet képzelni. A második, hogy kap egy halálos dózist, ami rendkívül fájdalmas az alanynak. A harmadik…Wade-nek saját maga kell meghúznia a ravaszt.

A betegség lassabb folyamat. Aki elkapja, azon különféle elváltozásokat lehet észrevenni és ennek következtében a társadalom úgyszólván kirekeszti, az „élők” inkább elkerülik, a rendőrök gyakran jönnek vizitelni. De még fájdalmasabb, ha egy családtag sokall be (spoiler: Maggie nevelőanyja félelmében egy alkalommal késsel a kezében közelíti meg a lányt.) Bele tudjuk élni magunkat a szituációba. Vajon mi mit tennénk hasonló helyzetben? Mi lenne, ha….?

Schwarzenegger pályafutása során nem vitte túlzásba a dialógusokat és mi nem is magasröptű beszélgetések miatt kedveltük. Itt sem hagyja el a száját sok mondat, de nem is kell, hogy folyjon belőle a szó. El tudja érni, hogy ne az akciósztárt lássuk benne, hanem a gyötrődő, aggódó szerető apukát, aki a végsőkig kitart lánya mellett. Abigail Breslin kifejezetten jól hozza a megfertőződött Maggie-t, nem csupán az Osztrák Tölgy kíséri szomorúan átváltozását, idővel átalakulása valóban ijesztő fordulatot vesz.

Harry Hobson rendező súlyos atmoszférát, fenyegető légkört teremtett, erősen próbál az érzelmekre hatni és nem is próbál szépíteni a bemutatott világon. Még azt is eléri, hogy a néző elgondolkodjon, hogy esetleg hasonló esetben mit tenne. Nem siet el semmit, lassan halad a végcél felé. Igazság szerint egyetlen nagyobb probléma van a drámával: néhol túlságosan vontatottá válik, amit talán a vágószobában ki lehetett volna köszörülni. 80 %

imdb: 5,6
rottentomatoes: 54 %

Amerikai bevétel: 187,112 dollár

5 komment

  1. Pont a vontatottsága miatt lankadt a figyelmem. Bár lehet épp rossz időben/helyen néztem. Amúgy örülök, hogy Arnold a drámaibb filmekben sem nevetség tárgya. Vagyis inkább egyre jobban áll neki ez a stílus. Véleményem szerint inkább ez a vonala kéne követnie, mert az “papa-akció” már nem hihető.

      • Megy neki még az akciózás, de csak csapatban. Eddig ügyesen gondolkodott, csak most már be kell látnia, hogy nem igazán megy ez a szekér. Mondjuk a Maggie-re sem ültek be sokan. De én is örülnék, ha idős korára inkább drámaibb szerepeket vállalna, mert nem szeretném, ha egy legenda durván lejáratná magát egyszer.

  2. Megnéztem a filmet, szerintem zseniális volt. Arnold élete legjobbját hozta, a film pedig elgondolkodtató, és értelmes, még ha nem is egy hullámvasút gyorsaságával robog a végkifejlet felé, akkor is nagyon tetszett.

    10/10

    Számomra eddig az év filmje. Kiemelkedő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *