1

Valami követ (It Follows)

follows

Jó néhány horrorban láthattuk, ahogy fejvesztve menekül valaki, üldözője pedig lassan és ráérősen követi. A kinézett áldozat belefut valamiféle akadályba vagy esetleg felbukik egy fűcsomóban és ahelyett, hogy felpattanva, értékes másodperceket tölt a földön. Egyes rendezők még így is képesek fenntartani a feszültséget, hogy a menekülő ember a talajon hempereg, de többinél inkább úgy vagyunk vele, hogy a gyilkos kedvű alak minél gyorsabban végezze ki a felsorakoztatott hullajelölteket, mert egyrészt nem kár értük, másrészt végre véget ér a film.

itfollows

De egy teljes horrort erre építeni fel, hogy a szegény, szerencsétlen, ártatlan főszereplő nyomában folyamatosan kullog a „halál”? Egyszerűen kétféleképpen lehet megoldani. Vagy iszonyatosan melléfognak a témával vagy nagyon beletrafálnak. Hiszen vagy felvillanyoznak a történések vagy unott arccal meredsz magad elé.

Jay (Maika Monroe) átlagos vidéki tinicsaj, épp randira készül, végül szexre kerül a sor. De arra nem számít, hogy a srác elkábítja és egy elhagyatott területen, megkötözve tér magához. Partnere érthetően és idegesen elregéli a lényeget. Valaki követi és az „átoktól” csak úgy lehet megszabadulni, de lefekszik valakivel. Nagyon is figyelnie kell a környezetére, hiszen valaki követni fogja. Elbújhat bárhová, elutazhat bármilyen messze, előbb-utóbb ráakad és megöli. Nem fog futni, szaladni, egyszerűen csak ráérősen battyog felé valamilyen emberi formában.

itfollows2

David Robert Mitchell egyik rémálmát öntötte forgatókönyvbe, mint mondta, teljesen nem emlékszik már rá, de azért megmaradt néhány kép, amelyet ki tudott bontani. Filmje is felér egy rémálommal, pozitív értelemben. Az egykori Carpenter – Craven klasszikusok ugorhatnak be, ahol tényleg majdnem kiugrottál a székedből, ha felbukkant a semmiből a gyilkos.

Tinikről van szó, de nem úgy néznek ki és nem úgy viselkednek, mint a mainstream kategóriában. Azaz nem egy poszterről léptek le és nem is tesznek semmi olyasmit, amitől síkhülyének tűnnének, vagy legalább a megteremtett feszültség miatt nem gondolkodunk el rajta, hogy baromságot csináltak. Olyanok, mintha a környéken laknának, valódi hús-vér emberek, akik nem akarnak folyamatosan beszélni. Gondolkodó emberek, akik olykor magukba burkolózva nézelődnek. Jay-nek sem annyi a dolga, hogy sikoltozzon, gondolkodó lény, aki könnyedén továbbadhatná az átkot és tisztában van vele, hogy döntésének súlya van. Ismerőseivel pedig megismerik a szabályokat és megpróbálják kezükbe venni az irányítást.

A rendező folyamatosan fenntartja a veszélyérzetet, állandóan ott lóg a levegőben a fenyegetettség. A hirtelen és váratlan ijesztegetések ügyesen vannak tálalva, de nem csak ezekkel a pillanatokkal akarja feldobni művét. Eléri, hogy a néző is keresse a főszereplő környezetében a gyanús embereket. Hé, ki csoszog a távolban? És vajon ezt az alakot a többiek is látják vagy csak Jay? Mindehhez pedig ütős, szintizenét társít. 90 %

imdb: 7,3
rottentomatoes:  96 %

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *