3

Hős6os (Big Hero 6)

hos6os

Ha már megvette a Disney a Marvelt, akkor igyekszik is minél több pénzt kisajtolni belőle. De nyilván csak úgy lehet hosszú távon szép eredményeket elérni, ha nem feketítik be a képregényes cég szép piros logóját. Ügyesen megalapoztak a szuperhős produkciókkal, most már elindíthatják a mellékágat is, a kevésbé ismert karakterek tehetik tiszteletüket a vásznakon. A Big Hero 6 az Alpha Flight lapjain debütált, majd kapott saját történetet is. Mivel a Disney-ről van szó némileg családbarátabbá tették a cselekményt, illetve kissé átszabták az eredetsztorit is.

bighero6

Hiro Hamada nagy agy, afféle csodagyerek, robotika terén egészen kiváló elgondolási és eredményei vannak. A 14 éves srác San Fransokyo-ban éldegél és olyan találmánnyal rukkol elő, amelynek irányítása egy tragédia során kicsúszik kezei közül és testvére is elhalálozik. De bátyja hátrahagyta Baymaxet, az egészségügyi segédrobotot, amely programozása lévén nevezhető akár túlbuzgónak, de mindenképpen kedvelnivaló. Kiderül, hogy Hiro korábbi csúcs találmányátellopták és gonosz célokra használják, csakis egy csapattal lehetne megfékezni.

Mivel Baymax központi szereplő, sok múlott a külalakján és viselkedésén. Don Hall rendező olyasmit akart mutatni, amit eddig még nem láttunk, tehát teljesen eredetivel szeretett volna előrukkolni. Megemlítette, hogy a popkultúrában a Terminátortól kezdve Wall-E-n át C-3PO-ig rengeteg masina van, nem beszélve a japánok által kitaláltakról, de ő mindenképpen egy original, ölelnivaló Baymexet akart. Még a Carnegie Mellon Egyetem Robotikai Intézetébe is ellátogattak a dizájner csapattal, hogy inspirációt merítsenek és ötleteket gyűjtsenek.

boghero6

Sikerült-e törekvésük? Manapság nehéz eredetit alkotni és ha belemennénk a részletekbe lehetne akakékoskodásra való okot találni, azonban Baymax szimpatikus és humoros, illetve mi is elfogadnánk itthonra egy hozzá hasonlót. Vagyis inkább pont Őt. Baymaxés Hiro kapcsolata végigkíséri a produkciót, ami – szintén a stúdióhoz mérten – valóban remekre sikeredett.

Az animáció címe a Hős6os, tehát idővel előtérbe kerül a többi – mellékesen tudós – tini is. Mindegyikük egyéniség, mindegyik máshogy viselkedik és másféle tudományágban emelkedik ki. Tehát a nagy harcra való felkészülés során mindenki más-más kosztümöt kap, másféle technikával küzd. Sajnos még így is kevesebb figyelmet fordítanak rájuk, talán azért, hogy ne rájuk koncentráljunk, hanem inkább Hiro és robotja közötti szál maradjon az előtérben.

Olykor előfordul egy animációs filmnél, hogy a fiatalokat célozzák meg. A Hős6os olykor kissé gyerekessé válik, ám sosem annyira, hogy egy felnőtt számára is bosszantó legyen és gyorsan visszatalál a helyes útra. Hall élvezhető tempót diktál, nem csak az akciók, hanem az érzelmesebb részek is működnek, ráadásul elmondható, hogy Hiroékért mindenki tud szorítani. 80 %

imdb:  8,2
rottentomatoes:  88 %

Büdzsé: 165 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 214 millió dollár
Eddigi összbevétel: 409 millió dollár

3 komment

  1. Nekem is tetszett! Igazi feel good movie! Aki szereti a képregényfilmeket ÉS az animációs filmeket, annak kötelező darab!

  2. Ha lehántom róla a csinnadrattát, tulajdonképpen egy sima, kissé közhelyes coming of age-mozi, de olyan jól van elmesélve és feldíszítve (geekségek, japán kultúra, képregényes világ stb.), mintha a Pixar-mesék legjavát látnám. Ja, John Lasseter volt a producer? ez sok mindent megmagyaráz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *