1

The Guest

theguest1

A retro jó, a retro klassz, a retro szép. Ha éppen azt látjuk, hogy valaki átszellemült arccal mered maga elé talán a régi időszakot idézi fel magában. És egyes filmek éppen a múltidézéssel próbálják elérni, hogy nézőben „átállítson egy kapcsolót” és hirtelen 10-30 évvel ezelőtti érzések száguldozzanak benne. Példának Sylvester Stallone-t lehetne felhozni, aki maga is leragadt a múltban, ellenben a Cold in July remekül teremtette meg a hangulatot. Most Adam Wingard próbálkozik, eredményesen, méghozzá úgy, hogy az alapsztori faék egyszerűségű.

Egy fiatalember kopogtat be a Petersen családhoz. Azt állítja az Irakban elhunyt fiúk jó barátja volt, aki még halála előtt arra kérte, hogy tolmácsolja a családnak, hogy mennyire szereti őket. A gyászoló anyuka első pillanattól kezdve kedvesen tekint rá, felajánlja, hogy pár napot nyugodtan náluk tölthet. A morgolódó férjjel pedig néhány sör mellett tévézés közben köt barátságot.

theguest

Kétség sem férhet hozzá, hogy a szűkszavú és udvarias Vendégnek tervei vannak. Mestere az időzítésnek, tudja, hogy mit csinál és mit akar. Barátságos, de mégis távolságtartó, keménynek tűnik, de mégis tisztelettudó és szelíd. Mesterien kedvelteti meg magát a famíliával, kiváló tárgyalási készségei vannak, illetve közelharcban gyors és veszélyes.

Két „dolog” kellett, hogy a The Guest emlékezetesen legyen. Első pillantásra nem lehetett volna megmondani, hogy Dan Stevens elviszi a hátán a filmet. A jól fésült, először visszafogott, átható tekintetű alakot inkább másodvonalbeli romantikus vígjátékok hódítójaként lehetne elképzelni. Egészen kellemes csalódás volt alakítása, szinte hallható, hogy ketyeg benne valami és idővel robbanni fog. A másik pedig a zene, amely nem csak, hogy passzol a filmhez, de határozottan kevesebbet érne a produkció nélküle. És nem csak úgy beletettek egyes számokat, hogy emelje a hangulatot, hanem pontosan az odaillő jelenetnél csendülnek fel a dallamok. Milyen lett volna a Drive a felcsendülő dallamok nélkül? Na ugye.

The Guest

Wingard a You’re Next kevés figyelmet kapott slasher horrorjához is értő kézzel nyúlt. Sajnos újabb alkotása is inkább csak DVD-n fog hódítani. Ügyesen ötvözi az akció, a thriller, a fekete humor és a horror elemeit. Némileg klisés, de fenemód jól építkezik, Stevens és a muzsika magasabb szintre emeli a filmet és Wingard kiválóan lavíroz a műfajok között. 80 %

imdb: 7,0

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *