0

Top 10: Könyvek lapjairól a kamera elé – azaz életre kelt nyomozók

Matt Scudder magánszimat hamarosan bemutatkozik a magyar mozikban. Nem ő az egyetlen, akinek ügyeit és megpróbáltatásait könyvekben lehetett olvasni, de végül utat talált a vászon felé. Íme egy válogatás.

girlwiththeMichael Blomkvist ugyan nem rendelkezik plecsnivel,  oknyomozó riporter. A világhírű svéd Millennium könyvekből hazájában készült egy szintén közkedvelt trilógia. Blomkvist éppen egy botrány után próbálna talpra állni és a jómódú Vanger família egyik tagja kéri meg, hogy derítse ki mi történhetett a 40 éve eltűnt Harriett Vangerrel. Segítségére van a zűrös múltú biszex hacker is. Michael Nyqvist és Noomi Rapace azóta a Hollywood bűvkörébe került és David Fincherrel elkészült  a Tetovált lány méregdrága amerikai verziója is. Talán lesz folytatás is. 

tommyleejonesJames Lee Burke krimiregényeiről vált ismertté és azon belül is a Dave Robicheaux nyomozó eseteiről szóló történetek a legkedveltebbek, 1990-ben még Edgar-díjat is nyert. Mindazonáltal hiába is van szó híres karakterről, eddig csupán két film született Robicheaux-val a középpontban. A pillangó táncára Alec Baldwint szerződtették le és eredetileg 1994-ben küldték volna a moziba, de a Savoy Pictures csődbe ment, majd a New Line-hoz kerültek a film és 1996-ban be is mutatták. Nem járt jól a Tommy Lee Jones-szal készült 2009-es alkotás sem, Az elektromos ködben elkerülte az amerikai filmszínházakat, csak DVD-n jött ki az európai és ázsiai változatokhoz képest 10 perccel megkurtítva.

peterustinovchanNem jellemző, hogy kínai nyomozó oldja meg a rafinált bűnügyeket, így gondolta ezt Earl Derr Biggers író is. Ezen változtatni kell. A Honolulu-ból származó Charlie Chan 1923-ban mutatkozott be és csak 3 évet kellett várni arra, hogy The House without a Key sorozatban életre keljen. 1931-ban Warner Oland testesíthette meg Chant, sikerrel és több, mint egy tucatszor bújhatott a detektív bőrébe. A kínai közmondásokat idézgető karakter jogait később Sidney Toler szerezte meg, aki több produkciót is tető alá hozott. 1981-ben Peter Ustinov is  eljátszhatta a főszerepet  a Charlie Chan és a Sárkánykirálynő átka filmben. Manapság nem túl népszerű a producerek körében. Sok-sok évvel ezelőtt a Foxnál próbálkoztak, Lucy Liu pattant be a tervezet mögé producerként és egyúttal a kamerák előtt is feltűnt volna. Ebből nem lett semmi.

jackreacher1Lee Child rendkívül magas és termetes, egykor katonai rendészként, de később szabadúszóként dolgozó karaktere rengeteg regényben oldott meg ügyes-bajos eseteket. Jack Reachert a filmverzióban a jóval alacsonyabb Tom Cruise formálhatta meg. Maga a szerző is egyetértett abban, hogy egyszerűen lehetetlen olyan jó színészt találni, aki megfelelne a könyvekben leírt jellemzőknek. Reacher bemutatkozása pénzügyileg nem volt túl acélos, de a nézők többsége kedvelte a látottakat és még többen meglepődtek, hogy milyen jó film sikerült összerakni.  A Paramount egy ideig vacillált,  a bevételi számok felett osztott-szorzott, majd úgy döntöttek hogy adnak egy újabb esélyt, így jöhet a folytatás. Már csak az a kérdés, hogy mikor. Cruise benne van, Christopher McQuarrie helyett viszont más rendezőt kell keresni.

angyalLeslie Charteris több regényt is kiadott a kezei közül, de mind közül a Simon Templar esetek a legismertebbek és legkedveltebbek. 35 év alatt összesen 54 könyvben szolgáltatott igazságot a Robin Hood beállítottságú-stílusú úriember. A vásznakon 1938-ban debütált, majd George Sanders ötször is eljátszhatta a nyomozót. A hidegvérű, minden helyzetet lazán kezelő Templart Roger Moore formálhatta meg az 1962-1969 között futó sorozatban, amelynek az intrójára is sokan emlékeznek. (Pálcikaember glóriával a feje felett). A különféle filmverziókban többek között Jean Marais és Hugh Sinclair is nyomozhatott, az utolsó alkotás, ami a vásznakra került, 1997-ben készült el. De valószínűleg nagy egyetértés lesz, ha kijelentem, hogy Val Kilmer nem nyújtott kimagasló alakítást.

bogartDashiel Hammett neve mellett a következő olvasható a wikipedián: a műfajt feltaláló Poe mellett a másik alapító atyának tekintett szerző, aki igazi radikális szemléletváltást hozott a krimibe, mivel különbejáratú iskolát teremtett.  A szerzőnek köszönhető Sam Spade magánnyomozó, a karakter 1931-ben mutatkozott be A máltai sólyom filmben, de talán ismertebb a Humphrey Bogart főszereplésével készült produkció, amely a film noir egyik klasszikusává vált. Sajnos Hammett csupán egyetlen nagyobb történetében kapott helyet a magánszimat, de ezen kívül három, kevésbé ismert novellában is a középpontban állhatott. Esetleg érdemes megemlíteni a Meghívás egy gyilkos vacsorára thriller-vígjátékot, amelyben 5 híres nyomozót invitálnak meg egy kastélyba, ahol meg kell oldaniuk egy rejtélyt, ebben Peter Falk játszotta Sam Diamondot. De ha már Bogartról esett szó megemlíteném a Hosszú álom noir krimit is, ahol Philip Marlowe bőrébe bújhatott.

maigretA pipázgató és italozgató francia Maigret nyomozó alakja  Georges Simenon fejében született meg. 1931-ben mutatkozott be a Detective-ben és nem kellett hozzá sok idő, hogy a Night of the Crossroads-ban megcsillogtassa tudását Pierre Renoir megformálásában. A detektív kedvenc tartózkodási színhelye inkább a kisképernyő volt és inkább Franciaországban próbáltak egészestés filmeket készíteni, a 60-as években Jean Gabin tehette szájába a pipát. Amerikai megjelenésére  egészen 1949-ig kellett várni, a The Man on the Eiffel Tower-ben Charles Laughton alakíthatta a főszerepet. A 90-es évek elején Michael Gambon nyomozhatott a Maigret sorozatban, legutóbb Bruno Cremer öregbítette a figura hírnevét.

Agatha Christie nevét jól ismerik a krimi rajongói, a francia származású, éles eszű magánnyomozója poirotrengeteg jól kitervelt ügyben nyomozott. Hercule Poirot rengeteg alkalommal tűnt fel a vásznakon és a tévében. 1931-ben Austin Trevor játszhatta a nyomozót Alibiben és a Black Coffee-ban, majd 3 évre rá a Lord Edgware Dies-ban. A legismertebb Poirot film talán a Gyilkosság az Orient Expresszen, ahol Albert Finney törhette a fejét a karakter bőrében és mindenképpen meg kell említeni a Halál a Níluson filmet is, ahol Peter Ustinov vette át a stafétabotot. Az utóbbi években David Suchet neve forrt egybe Poirotéval. Egyébként Christie egy másik nyomozót is sikerre vitt. Miss Marple kora ne tévesszen meg senkit, lehet, hogy kicsit öregecske, de esze úgy vág, mint a beretva.

holmesHabár Sherlock Holmest csupán 4 regényében szerepeltette Sir Arthur Conan Doyle, de a páratlan intelligenciájáról híres detektív több tucat novellában göngyölített fel  problémás ügyeket. Az imdb-n közel 300 projekt található, amelyben a felbukkan a figura, a 20-as években Eille Norwood testesíthette meg Holmes jó néhány rövidfilmben és később is rendszeresen vették elő a karaktert. A képregényes-akciósított változatot Robert Downey Jr. mutatta be két felvonásban is, ráadásul az Asylum is megcsinálta a saját verzióját. Jelenleg a Benedict Cumberbatch főszereplésével futó széria előtt borul  le a közönség  és elvileg jó nézettségi mutatókat produkált a Sherlock és Watson sorozat is. Hamarosan  Sir Ian McKellen prezentálásában láthatjuk a 93 éves visszavonult nyomozót, akit még egyetlen eset foglalkoztat.

clarice

Valaki az egyik legfélelmetesebb és egyben legokosabb sorozatgyilkost utánozza. Clarice Starling FBI-ügynök éppen ezért felkeresi Hannibal Lectert, hátha tudna segítségét kérni a Dr. kannibáltól. Jonathan Demme feszült, erős atmoszférájú thrillert rendezett, kiváló alakításokkal. Thomas Harris regényéből sikerült ügyesen átemelni a karaktereket, Anthony Hopkins zseniálisan formálta meg Lectert és Jodie Foster is remekül alakíthatta az ügynöknőt. Eredetileg a folytatásban is ő játszhatta volna Clarice-t, a forgatókönyv sok-sok átíráson ment keresztül, egyesek szerint teljes katasztrófa volt a történet első vázlata. Foster egy interjúban azt mondta, hogy a Flora Plum miatt volt kénytelen visszamondani a felkérést. Mindenesetre a nemleges válaszának köze lehetett ahhoz is, hogy a szkripttel nem volt elégedett, illetve arról is lehetett hallani, hogy rendkívül nagy gázsit kért. A lényeg, hogy Julianne Moore örökölte meg a szerepet. A Hannibal ugyan sikeres lett, de nem vált klasszikussá és Moore-t is elkerülték a komoly díjak. A jelenleg is futó sorozat showrunnere, Bryan Fuller nem tartja kizárnak, hogy a későbbiek során felbukkan az ügynök, de ez most kissé bajos lenne, hiszen az MGM-nél vannak a karakter jogai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *