9

The Raid 2: Berandal

raid2poszter

Mindenkit meglepett A rajtaütés. Az akciókedvelők valahol a padlón keresték az állukat és megnyalhatták mind a tíz ujjukat, hiszen az utóbbi időben efféle zúzást nem készítettek. Az elit kritikusok székükből üres képzeletbeli jegyzettömbbel állhattak fel, hiszen mégis mibe tudnak belekötni a papírvékony cselekményen kívül? Hogy a jobbról bevitt ütést abból a szögből képtelenség kivédeni? Gareth Evans rendező csak annyit vállalt, hogy 100 perc erejéig csontszaggató jeleneteket prezentál és ebben zseniálisra vizsgázott. Már csak az hiányzott, hogy Michael Buffer az elején elmondja a híressé vált „Kezdődjék a bunyó” mondatot.

raidprison1

A világraszóló siker után Evans hozzálátott a következő rész megírásához. Nyilvánvaló, hogy valami újat kellett mutatni, hiszen csak nem küldhetett be egy újabb rendőri osztagot egy másik emeletes házba. Talán ha Dredd bíró csatlakozott volna a csapathoz. Ezúttal nem csupán egyetlen helyszínen zajlik a cselekmény, hanem Jakartába. Benézünk a börtönbe, járhatunk az egyik keresztapánál vagy egy-két vendéglátó egységben, esetleg megismerhetjük azt a területet, ahová a hullajelölteket viszik. Míg az előző felvonásban csak egy alibisztorit kellett kitalálni, addig a folytatásban Evans egy összetettebb és komolyabb történetet próbál kiizzadni. Az azonnal leszűrhető, hogy amit kiötlött, nem túl eredeti és a karakterek sem túl bonyolultak.

Pár órával A rajtaütés vége felé veszi a fonalat a film. Rama alaposan elfáradt, ráférne néhány nap (hét) pihenő, de erre nincs idő. Kiemelten fontos feladatot kap, be kell épülnie az alvilágba, de előbb le kell csukatnia magát. Ha minden jól megy, pár hónap múlva újra a családját ölelgetheti. Természetesen nem a tervek szerint alakulnak a dolgok, majd a helyzet fokozódik.

hammergirl

Beszélgetnek! – döbbenhet meg, aki ismét faltól falig akciót vár. Bizony, a két és fél órába több dialógus sikerült beszorítani, de senki ne várjon magasröptű filozofálgatást és társalgást. Egyik-másik csevegés akár még unalmasnak is mondható, de legalább a motivációkba és az ismertetett célokba nem lehet belekötni, a drámai jelenetekkel azonban nem tud mit kezdeni Evans, de a felvonultatott karakterekkel és döntéseikkel nem vallott szégyent.

A harcművész jelenetek brutálisak, kegyetlenek és intenzívek. Nincs irgalom, amikor belendül a bunyó. Garantáltan székbe szegeznek a látottak és a durvulás láttán nem jut eszedbe sem jut az öncélúságot emlegetni. Nem finomkodnak az ellenfelek, első adandó alkalommal átvágják az inakat, eltörik a csontokat, elég egy kis figyelmetlenség és közelebbi kapcsolatban találja magát a fallal vagy a földdel. Ilyenkor nem csak az ökölnek jut a főszerep, akad, aki a baseball ütőt használja előszeretettel, Hammer Girl-re pedig tényleg rá lehet sütni a végzet asszonya kifejezést. Végre, az Oldboy után egy újabb emlékezetes „kalapácsos” jelenet.

raidkep2

Evans kemény tempót diktál és pazar koreográfiát prezentál ezeknél a jeleneteknél. Tanítanivaló, ahogy az akciót filmezi. Hollywoodban rögtön rájön az operatőrre a Parkinson-kór, ha elsül egy pisztoly vagy egymásnak esik két ember. Olykor követhetetlen, hogy mit csinálnak a szereplők. Ellenben a The Raid 2-ben minden kristálytisztán kivehető, abszolút követhető. Legyen az akár egy kiváló test-test elleni küzdelem, egy lövöldözés vagy akár egy remekbeszabott autósüldözés. Ugyanakkor magától tör elő a nagy kérdést: Jakartában hiánycikk a lőfegyver? A rajtaütésben indokolt volt, hogy némi idő elteltével már csak a harcművész tudás került előtérbe.

A durvább, vérmocskosabb ütközetekért rajongók megkapják az adagjukat, de valószínűleg morogni fognak, amikor éppen pihennek a fegyverek és az öklök. Csakhogy a szenzációs harcművész perceken, Hammer Girl-ön, kiváló beállításokon túl a drámaiság enyhén szólva sem erős és a sztoritól sem fogja senki letenni a haját. 75 %-ot osztanék ki rá, mert az akciók emlékezetesek és valószínűleg évek múlva is emlegetni lehet, ez máris több, amit a műfajbeli társairól el lehet mondani.

imdb: 8,5

rottentomatoes:  80 %

9 komment

 1. Nekem jobban bejött, mint az első. 9/10. Baromira eltalálták, a sztori is jó, az akciókat összekötő jelenetek, minden..a boss fight pedig epic. Le a kalappal a készítők és a színészek előtt!

  • Nem mondanám, hogy jó a sztori, elcsépelt, szerintem ezt korábban jobban is be tudták mutatni.

 2. Bár ismerős panelekből építkezik a sztori, mégis sikerült egy teljesen működő sztorit összehozni, ami az akciófilmeknek (főleg a verekedős filmeknek) nem sajátja. Kb. annyi a lényeg legtöbbször, (mint ennek első részében), hogy összezárnak sok embert verjék el egymást. Oké, itt is van ilyen, de van mögötte motiváció, cselekmény.

  Az első részt mindenki méltatta, hogy az “évtized akciófilmje” stb. Én nem láttam benne azt a nagyszerűséget, ami a 3. résznek már sajátja. Akkor itt mit mondanak majd “az évtized akciófilmje A rajtaütés 1 óta”.

  Csak akkor készüljön el a harmadik rész, ha legalább a 2. rész szintjét tudja tartani. Szerintem a Bourne-filmek óta ez a legjobb, ami a műfajjal történhetett. Az Ong-Bak is valami ilyesmivel akart próbálkozni, de el is vérzett rendesen.

  • A motivációk kristálytiszták, ez tény, viszont amikor épp nincs bunyó kissé unalmas a történet.

   Az Ong Bakban Tony Jaa szétcsapott mindenkit, kb lehidalt a fél világ, hogy a muay tai mekkora überkirály. Aztán jött a második, ami nekem tetszett, de a sztori nem volt egy nagy vasziszdasz. A harmadik meg…ehh

 3. a bunyók nagyjából tényleg szépek, és a kamera sincs agyonrángatva….
  DE

  hogy az elején 30 dühös ember nem képes rögtön betörni egy budiajtót
  amikor kiakarnak nyírni egy manust egy pisztolylövés helyett 20 ember rohan rá széklábakkal és zöldséghámozó késekkel
  hogy a főhősünk két szakasznak elég halálos adag támadást lábon kihord
  tudom itt nem a realitást és logikát kell keresni, nade akkor is
  mondjuk egy crank-ben megállná a helyét, ami úgyse veszi magát komolyan

  • Hát ha azt nézzük, hogy anno Van Damme-ot is agyonverték pár filmben, majd felállt és két rúgással elintézett mindenkit, akkor nem gáz:) Pazar akciókat kapunk, csak tényleg felmerül, hogy hol vannak a fegyverek. Az előző részben indokolt volt a kézitusa, itt meg nem igazán.

 4. Nekem is jobban tetszett mint az első. Ennek már volt sztorija is (ha elcsépelt, ha nem, legalább volt)
  A bunyók meg királyak voltak.

 5. Én most néztem meg, de messze van az első résztól. Látszik rajta hogy mást akart muttatni mint az előzö film, ugy mondni ki akarta kerülni a “Hangover” efektust, de számómra gyenge let.
  A törtenet gyenge, a fő höst alig lehet látni a filmbe, a karakterekról semmit nem lehet tudni, löfegyver semmi, autos jelenetben semmi izgalom nem volt, néha meg túlságosan monotan volt az egész akció.
  Nekem inkább a fürészre hasónlitot, van egy ólyan érzesem hogy a harmadik részbe meg több lesz a búnyo(meg több brutális jelenetel), de annál inkább “buta” történetel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *