0

Dermesztő mélység (The Deep)

dermeszto

A filmről korábban itt esett szó.

Ha nemzetközi hírnévre teszel szert a filmvilágban Hollywood is felfigyel rád, utánad nyúl, aztán vagy beerőltet hatalmas szájába, szépen megcsócsál, majd megválik tőled (ha nem váltál be, azaz bukást gyártottál), esetleg szorosan fogja a kezed, hogy még véletlenül se menj el más irányba, maradj csak náluk. Néhány szerencsés eléri, hogy az Álomgyár ne szipolyozza ki őket. A tehetséges izlandi filmes Baltasar Kormakur is megtalálta az utat Amerika felé, ahol Mark Wahlberg mellett bontogathatta szárnyait, ám a Csempészek után és a 2 kaliber előtt visszatért hazájába, hogy leforgasson egy megtörtént esetet elregélő drámát.

dermeszto1

1983-ban járunk, Heimaey szigetén, ahol a férfiak halászatból szerzik a betevőre és az itókára valót. Mert hát mit is lehet csinálni a havas, zord időjárásban? Esetleg esténként el lehetne menni felönteni a garatra, de hosszú szakállat növeszthet az ember fia, mire végre történne valami. Majdnemhogy kapóra is jön, ha kifut egy-egy bárka, legalább akad valamiféle tennivaló. Egy kis csapat indul útnak, ám a halászat során hajójuk elsüllyed, a legénység közül csupán a túlsúlyos Gulli éli túl a fagyos vizet, komolyabb sérülések és károsodások nélkül evickél partra.

Gulli átlagos férfi, ugyanazt teszi, mint a többi általában a többi férfi, azaz ha csak teheti a helyi vendéglátó egységben néz a pohár fenekére, e mellett jólelkű, barátságos és eléggé félénk természetű. Teljes egészében rá építették a filmet, hiszen a tragédia után egyedül evickél a rettentő hideg vízben. Itt mutatkozik meg igazán, milyen az, ha a stáb nem a kényelmes, egyszerű utat választja, Kormakur csapata nem vonult be egy kényelmes, fűtött stúdióba, hogy egy biztonságos medencében vegyék fel a jeleneteket és mellőzték a CGI-t is, hiszen a direktor elsősorban az izlandiaknak forgatta és mint mondta ők nem élvezték volna, ha látják, hogy az egész szét van effektelve. Ráadásul amennyire csak lehetett ragaszkodott a valósághoz, megmutatva, hogy nem minden történetet kell kiszínezni és a dialógusokat a meghallgatott interjúkból írták.

dermeszto2

Jó ideig láthatjuk Gulli megpróbáltatásait, ám ezek a pillanatok nem válnak unalmassá vagy elnyújtottá, az alkotók tudták, hogy mikor kell jönnie annak a pontnak, amikor a termetes férfi szárazföldre vergődik. A jéghideg víz gondolata bizony a nézőt is megborzongatja, a férfi sirályokkal való társalgása kissé megható.

A játékidő második felében a „hogyan” kérdésre próbálnak választ találni egyesek. Egyesek csak csodálkoznak a férfi történetén, hitetlenkedve pislognak és kimondatlanul is megfogalmazódik bennünk a kétkedés gondolata. Mások csodát emlegetnek és akadnak, akik a tudomány szempontjából érdekes kísérleteket végeznének. Gulli háta közepére kívánja az értetlenkedőket és a vizsgálódó szakértőket, a hírnévtől sem változik meg, ő inkább csendben feldolgozná a szörnyű eseményt és gyászolná kollégáit.

A cím kicsit félrevezető, hiszen inkább sejtet egy átlagos thrillert, aminek elnevezését random dobta ki egy számítógép. Fogvacogtató világot bemutató, nagyszerű színészi teljesítménnyel megáldott drámát láthatunk a nagyszerű Ólafur Darri Ólafssonnal a főszerepben, aki képes, hogy széles vállain elvigye a hátán a produkciót. 75 %

imdb:  6,8
rottentomatoes: 96 %

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *