1

A túlélő (Lone Survivor)

tulelo

Ha valaki kirobbanó formában érzi magát, buzog benne a tettvágy és józanul is úgy gondolja magáról, hogy legyőzhetetlen, új kihívásokat keresve talán érdemes lenne kipróbálnia az idegenlégiót. Ott kiderül, hogy valóban kemény legény-e vagy csak a vidéki átlagból emelkedik ki. A Navy Sealhez sem vesznek fel akárkit, alaposan megszenvedtetik a jelentkezőket és ha kibírják a sok szenvedést elmondhatják magukról, hogy egy elértek valamit és egy lépéssel közelebb kerültek hozzá, hogy Steve Rogershez (Amerika Kapitány) hasonlítsák magukat. A túlélő kezdő képsoraiban bepillanthatunk a kiképzésbe, amelyet nem mindenki tud és képes teljesíteni.

lonesurvivor

Eddig is tudtuk, de ha nem lett volna világos belénk sulykolják, hogy ebbe az alakulatba csak azok kerülhetnek, akikben van elég erő, kellő kitartás, hatalmas küzdeni akarás. Olyan fegyvereket kovácsolnak belőlük, akik a végsőkig kitartanak és nem pityerednek el, ha egy kósza golyó belefúródik testükbe és akkor sem adják fel, ha több méteres zuhanást követően kövek között gurulva gyűjtenek be pár komolyabb zúzódást, csontrepesztő sérülést. Peter Berg rendező nem szépít, nem rest megmutatni, hogy milyen megpróbáltatásokon mehet keresztül az ember, ha tálibok tucatjai vadásznak rá.

2005 nyarán a Vörös Szárnyak művelet keretein belül négy Seal kommandóst az afgán gyerek közé küldenek azzal a feladattal, hogy keressék meg, kutassák fel a több tucat amerikai katona haláláért felelős Ahmad Shahd tálib vezért és ha sikerült azonosítaniuk végezzenek vele. Az egység megtalálja a falut, ahol a célpont található, ám képtelenek felvenni a kapcsolatot a központtal. Nagy dilemmába kerülnek, amikor néhány kecskepásztor észreveszi őket. Tudják jól, hogy életükkel játszanak, ha nem iktatják ki őket, de sértetlenül útjukra engedik őket, majd nem sokra rá nyakukba szakadnak Shahd emberei.

lonesurvivor

A Black Hawk Down-hoz hasonlították már a kezdet kezdetén a produkciót. Mi volt Ridley Scott filmjében? Némi bevezetés után másfél órán keresztül szüntelenül ropogtak a fegyverek, hullottak a szomáliaiak, akárcsak az amerikai katonák és még azt is láthattuk, hogy a Sólyom „földbe harap”. Kvázi totális kudarc volt a küldetés. A hazafinál némileg több időt kell várni, míg az ujjak rátapadnak a ravaszra. A négy fős Seal egység hátrálni kényszerül és nem csak golyó szaggatta sérülésekkel bajlódnak.

Berg elemében érzi magát a háborús helyzetben, láthatjuk, hogy a négy főszereplő sem sérthetetlen és annyi fejlövést osztanak ki, hogy néhány akcióőrült és patrióta biztosan tapsikolni fog a nézőtéren. Mivel a Pentagon is kivette a részét a produkcióból így kétség sem férhetett hozzá, hogy lesz némi propaganda is. Így természetesen megkapjuk, hogy a Seal-esek igazi hősök és a vége felé még arra is jut idő, hogy megmondják: Afganisztánban nem mindenki terrorista. Nem minden turbános terrorista. A morális kérdésekkel a direktor nem nagyon tud vagy akar mit kezdeni és a pásztorok életben hagyása is inkább arra szolgál, hogy felkészüljünk hamarosan sok száz golyót lőnek ki.

Valóban így történt-e? Minket ez ne érdekeljen. Úgy ahogy az is szükséges, hogy el kell viselni a propaganda töltetet és aki nem szereti az amerikai hősiesség előtérbe tolását ezúttal is morogni fog. A túlélő akciófilmként abszolút megállja a helyét és egyébként sem kényeztetnek el minket jó alkotásokkal a műfajon belül és még Mark Wahlberg, Ben Foster, Taylor Kitsch, Emile Hirsch megállja helyét. 75 %

imdb: 7,9

rottentomatoes: 74 %

Büdzsé: 40 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel:  107 millió dollár

Egy komment

  1. Szia Koimbra! 🙂

    Egyetértek a leírással, propaganda résszel is. Nekem is tetszett a film, és az akciójelenetek veszettül jók voltak. Hiteles volt, azok a sebek, stb. Jók sikerült.
    Persze mehet a morgás, hogy “de hát minek mentek oda”. Ha ezeket félretesszük, jó kis két órát kapunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *