17

Elysium – Zárt világ (Elysium)

elysium

Az irományt NY124 küldte nekünk. Köszönjük!

A District 9 készítőjének Neill Blomkampnak az adatott meg, ami ritka a filmek világában, ugyanis már első műve, az alacsony költségvetésű, független science fiction nagyot durrant: kritikai és bevételi szempontból is elismerték, mindezt Peter Jackson gyámkodása alatt. Nem hiába várta mindenki érdeklődve az Elysiumot, mint a következő, hasonlatos témájú alkotást, ami a trailerek alapján szintén hordoz magában egy társadalmi mondanivalót, ahol az alkotók (legfőképp az író-rendező Blomkamp) nem féltek jobban megnyomni a ceruzát. A léc elég magasra lett helyezve.

A jövőben a Föld nevű bolygó túlnépesedett, a lakosság éhezik, szegény és beteg, Malthus mind az tíz ujját megnyalná, ha látná hová jutottunk (vagy éppen ellenkezőleg, elszörnyedne). A társadalom leggazdagabbjai eltávoznak egy Stanford-tóruszra hasonlatos mesterséges űrbéli élőhelyre, Elysiumra. Itt minden olyan, mint régen, a lentieknek, akiket a végletekig kihasznál az elit, maga a mennyország. A tisztességességre törekedő ex-bajkeverő Max (Matt Damon) szembeszáll a milliárdosokkal, kezében van a nincstelenek sorsa, Delacourt miniszter (Jodie Foster) feladata megállítani.

elysium03

Az Elysium iszonyatosan hasonlít a Blomkamp előző filmjéhez, és itt most nem csak a zsánerre, a kézikamerás, dokumentumfilmes elemek behozatalára gondolok, hanem arra, hogy már-már virtuóz módon bújtatja a komoly összetevőket blockbuster ruhába. Elsősorban szórakoztató célzattal alkot, de van ezeknek egy olvasata, amelyből lehet okulni; azonban nem ad megoldást és feloldozást. Ilyen szempontból Neill tovább csiszolja a már megkezdett jellegzetes elemeit, több pénzzel és új erővel, amelyek ezzel névjegyévé válnak. Ez maradéktalanul sikerül is neki, a Zárt világ könnyen fogyasztható, hamar eltelik a 109 perc, mégis lehet rajta morfondírozni. A problémák nem itt rejlenek.

Az Elysium első felében nagyon elégedetten nyugtázhatjuk, hogy kiváló dolgokat vesz górcső alá, ami reflektál napjainkra, ismert témákhoz nyúl. Minden olyan kellemetlenség, ami az ottani Földön feltűnik már az általunk ismert bolygón létezik, a környezetszennyezés, rendőrállam és elnyomás, munkanélküliség, bürokrácia, stb.. Nem emelkedik hatalmas filozófiai magaslatokba, de iszonyatos jó képsorokkal veti fel őket és jó mondatokat ad a szereplők szájába, és ez az ahol erős gyerek Blomkamp. A gondom, hogy a remek felütésért és gondolatokért cserébe bizonyos dolgokat el kell nézni a készítőknek. A forgatókönyvi logikátlanságok és megmagyarázatlan lyukak, a nyálas mondatok, a kiszámíthatóság, meggondolatlanság és túldramatizálás már feltűnőek. Ezzel a jó adag sablonossággal szándékosan akartak egyszerűsíteni a producerek? Vagy pedig még nem eléggé hozzáértő Blomkamp? Nem tudom.

Elysium1

Audiovizuális téren a film nagyon erős, az újszerű megoldások, a rendezői hozzáértés a szokatlan kameraállások itt is parádésak, ritka élmény ilyet látni. A sivár földi és utópisztikus űrállomási gazdag atmoszféra megfestése is ügyes és kellően provokatívak a jellemzők. A kettészakadt emberiség szomorú sorsát és világát látva senki sem kívánja ezt utódainak. Számomra az is pozitív, hogy az erőszakosságot megint nem spórolták ki a pörgős jelenetekből. Itt is emlékeznünk kell: nem egy szimpla kólaszürcsölős darabra ültünk be, bár a film derekától már ezek a képsorok kezdenek dominálni.

A szereplőgárdából meglepő módon sem Matt Damont, sem pedig Jodie Foster hölgyet nem tudom kiemelni, mert nem csinálnak lehengerlő produkciót, rutinnal hozzák a kötelezőt, panaszunk nem lehet. Aki viszont brutálisan jót alakít az Sharlto Copley, mint negatív karakter a hidegvérű profitól kezdve a pszichopatáig mindenen végigzongorázik; egy percig sem sajnáljuk tőle a vásznon töltött több időt. Még öreg motoros és említést érdemel William Fichtner, meglepően kellemesen játszott, habár rá volt szabva a szerep, tény és való, ez így sem vesz el az értékéből.

elysium02

Az Elysium összességében tekintve nem olyan jó mint a District 9, de ami ott működött az itt is működik, ám Blomkamp már többet hibázik és bugyutábbá vált. A technikai résznél senki nem fogja sajnálni a 115 millió egyetlen centjét sem, ez garantálható. Simán bekerülhet az év legjobb blockbusterjei közé, főleg a nyári felhozatal mellet. Viszont a következő nagy projektjével a dél-afrikai filmgyárosnak be kell bizonyítania, hogy valóban száz százalékosan megérdemli profi jelzőt, erre minden esélye megvan, mivel süt róla az ígéretesség és tele van jó ötletekkel.

IMDb: 7,2

Rotten Tomatoes: 67%

Büdzsé: 115 millió dollár

17 komment

 1. Ha nem lett volna a zsenialis Kruger, akkor hatalmas csalodas, de legalabb miatta megerte megnezni. Az Oblivion nekem minden teren fenyevekre van ettol a filmtol, nem csak audiovizualis ertelemben. Pedig, nekem tetszik Blomkamp kamerakezelese, de amit a film a tobbi teren muvelt, az megbocsajthatatlan.

  • Igen, az ő alakítása talán a legkiemelkedőbb az egész filmet tekintve és ez leginkább a színész érdeme, mert pl. jellemfejlődést, karakterkidolgozást nem írtak hozzá. 🙂 Szerintem azért nem megbocsájthatatlan a film, csak alulteljesített egy csöppet. 🙂

 2. Az idei nyár nekem egy totális katasztrófa filmes szempontból. Összesen volt három film, ami érdekelt, de ezek egyike sem éri el a 80%-os szintet se. Ez a film volt az utolsó reménységem, de ez se váltja meg a világot a jelek szerint. Azért majd elvánszorgok rá a moziba, de kizárólag azért mert ez legalább nem folytatás és adaptáció, és az ilyet támogatni akarom.

  • Igen, sajnos a felhozatal eléggé csalódás az idei nyáron, főleg mert azok a darabok amelyek minimum ígéretesek voltak nem hozták a szintet. Azért ez még megéri a mozijegy árát, plusz ugye egyedi ötlet és nem folytatás, ahogy mondtad. Én inkább az év végéhez fűzök nagyobb reményeket. 🙂

 3. Egyetértek az írással. A film első fél órája remekül megágyaz a továbbiaknak. Az már más kérdés, hogy a komoly felhangot leváltja egy akciófilm egyszerűsége. Lehetséges, hogy a forgatókönyv első verziója sem mert tovább merészkedni, de még gyanúsabb a producerek beleszólása. Bármi is történt, még így is egy nagyon élvezetes filmmel lettünk gazdagabbak.

  Blomkamp megint bebizonyította, hogy “kisebb” pénzből is tud blockbustert gyártani, más alkotó ilyen látványvilág mellett nem 115 milliót, de még 215-öt is eltapsol.

 4. Hat en nagyot csalodtam mert a vege olyan szinten benara sikeredett, hogy az mar idegesito volt.

  SPOILER

  – miaz hogy a szuper meno gazdag elysiumot tulajdonkeppen 3katona megszallja, es az utolso 40percben egyetlen orzo vedo robotot nem latni? elfogyott a penz a CGIre? 😀 Amikor az utolso jelenetben az elnok es a titkarno fut 4katonaval Max fele azon rohogtem hogy komolyan az elnoknek kell a titkarnovel megmenteni a kis urparadicsomot? Nem is beszelve arrol, hogy elvileg tudomasuk sem lehetett, hogy mit is akarnak Max-ek ott csinalni… na mindegy Nalam a Pacific Rimet fenyevekkel veri, az Obliviont meg csak azert mert oylan szar sablon es idiota befejezest mint az Oblivione nem lehet/szabad megbocsajtani.

  • Igen, ezek azok a megmagyarázatlan lyukak amik már zavaróan feltűnőek és nincsenek megmagyarázva vagy megoldva rendesen. Sajnos tele van szórva ezekkel az Elysium. És ez még nem is szőrszálhasogatás vagy direkt hibakeresés, mert ha csak arra lenne lehetőség senki nem tenné szóvá. 🙂

 5. Spoiler
  Előre szólok, kissé elkapta a hév a fantáziámat most 😀
  Szóval egyetértek az előttem szólókkal, sajnos sok itt a blődség, főleg az Elysium védelme (illetve védtelensége), ami totálisan hülyeség. Amikor hajókkal mentek a “bevándorlók”, akkor sem az űrből indítanak ellenük támadást, neeeem, a Földről kell rakétákkal likvidálni őket 😀
  De azt sem értem miért kell a gyógyító technológiát kisajátítaniuk maguknak, ha legalább 3 űrhajónyi ágy van + ugye minden házban jóformán megtalálható ez az “ágy”. 1 perc alatt bárkit meggyógyít egy ilyen gép ugye, akkor egy nap alatt majdnem 1500 embert tudna meggyógyítani 1 db gép 🙂 Akkor az Elysiumot is kevesebben támadnák ugye (sokan csak gyógyulni mennének oda). Na ok, abbahagyom, de ezeket a lyukakat a sztoriban sajnálom nagyon, mert amúgy látványra kiváló volt. Krueger meg zseniális volt, sokszor nevettem annyira ördögi volt 😀

 6. Nekem is az alap felállással volt a legnagyobb bajom… 🙁

  Spoiler

  Miért fájt volna a gazdagoknak, ha lent is vannak olyan ágyak? Elég jól el voltak vele látva, és le tudtak volna küldeni több százat is a film vége szerint. Nekik is csak hasznuk lett volna belőle, mert ahogy néztem az erőforrásokat a földről szerezték be ők is. Ha egészségesebbek az emberek lent, akkor jobban tudnak dolgozni, jobb a közérzet is. Ők meg nyugodtan élhették volna a tökéletes életüket odafent. Mindenki happy.
  Ez így a többi hülyeséggel és vízióval megspékelve, tényleg necces. Pedig én nem vártam sokat tőle, mert láttam, hogy sokan húzzák a szájukat tőle. De ki lehetett volna hozni ebből egy szép kerek történetet, apró hibák nélkül is, egy kis odafigyeléssel. (pl. a narrálás közben megemlítik, hogy ez mennyire ritka és korlátozottan hozzáférhető anyagból dolgozó varázs ágy! De ekkor már nagyobb lett volna a dilemma is. Tényleg kell e mindenkinek ilyen technológiát használni? Vagy csak az a pár kivételes ember? Ők sok 100 éven keresztül, vagy mondjuk az egész világ néhány évig?)
  Jó lehetett volna ez, de nem lett annyira.

  6/10

 7. Én személy szerint az ágy dolgot megértem.
  A való életben sem szokás, hogy a gazdagok nagyon adakozzanak a szegényeknek…oké persze van rá példa, de több az olyan gazdag, aki nem ad mint aki ad.
  Persze most mondhatjátok, hogy nekik az apróság, de most mondjuk a leggazdagabb embernek is apróság lenne mindenkinek a kezébe nyomnia 100ezret…vagy egy gyógyszergyárnak ajándékba adni a gyógyszert amit túlterhelt, de ezek a dolgok nem történnek meg, mert egyfelől, aki kap…annak mindig mégtöbb kell…lásd kéregetők az utcán…de akár bármelyik ember….másfelől a gazdagabbnak ettől kevesebb lesz.. a szegénynek ettől több….és máris közelebb kerülnek egymáshoz szintben…amit a gazdag nem akar…vagy mi 🙂
  Másfelől, azzal kezdődött a film, hogy a Föld túlnépesedett…egy ilyen világban….az irányítói… nem törekednek arra hogy életeket mentsenek, mert azzal csak a rossz állapotokat próbálnák megőrizni…

  Egyébként részemről a film hatalmas csalódás volt…
  Alapból nem tetszett az előzetes alapján…egy erőltetett scifinek tűnt…igazából meg sem akartam nézni.. csak haverok miatt néztem meg…

  Részemről ez egy 2 órás értelmetlen akciófilm volt…pont mint ahogy az előzetesből lejött…
  Az alapkoncepción kívül, hogy hogyan is épül fel ez a futurisztikus társadalom…semmi érdekes nemvolt benne…de az is már ott értelmetlenné vált hogy a gyűrű újraindításával lehetett új elnököt beállítani…
  Nagyon átgondolatlan történet…karakterek részemről mind 0 volt (Mondjuk talán az én hibám hogy ha nem szimpatikus kicsit sem a karakter, akkor a színészi játék sem jön át annyira…egyébként kb az egész fejvadász team részeg bunkókból állt)…a látvány szép volt, de az nem érdekel ha a story untat….a felénél már ásítoztam….
  A Pacific Rim legalább sokkolt az irrealitásával…legalább ébren tartott, hogy küzdöttem a gondolattal, hogy tényleg az a baromság történt e a filmben, amit láttam 🙂
  Ezzel szemben az elysium, hiába történt benne folyton baromság…olyan unalmas volt hogy már nem is érdekelt…

 8. Nekem egy idő után deja vu-m volt:D Ezt a filmet már láttam régen, csak másképpen és úgy rémlik, hogy egy B kategóriás olcsó sci-fi volt. De mivel se a cím, se a sztori nem ugrik be, így csak egy érzés marad. 🙂

  Neill Blomkmaptól a District 9 után mindenki egy világmegváltó, de minimum egy kegyetlenól jó sci-fit várt. Csakhogy a District 9-en volt ideje éveket gondolkodni, ez meg csak egy szimpla iparosmunka, afféle “adtak rá pénzt, hát megcsináltam”. 🙂 Nem túl kiemelkedő munka, 60 %. Jodie Foster, Sharlto Copley, Matt Damon jól hozzák a figurát, különösen Foster. De minden más átlagos. Néhol túl gyermeteg megoldások vannak és a végén tényleg röhej, hogy

  spoiler

  páran megszállják az űrállomást.

  És akkor még arra is kíváncsi lennék, hogy ezzel most mit is oldottak meg? Oké, a szegények kapnak orvosi cuccokat, gyorsgyógyulást. De ezzel nem oldódott meg a probléma, a Föld még jobban túlnépesedetté válik. Szóval hiába siker a vége, gyakorlatilag mégsem az.

 9. Az év filmje eddig. Matt Damon hibátlan volt, a trollságain jót kacagtunk, Copley gonosznak is nagyon hiteles volt. Az Avatar óta a legjobban megálmodott és megvalósított világ.

 10. Pótoltam, csalódás, még a leszállított várakozásaimhoz képest is: District 9 felpoposítva.
  A dialógusok borzalmasak (igen, a film elején is), szinte hallom a producerek billentyűzetének sercegését, ahogy írják az idióta mondatokat… A cselekmény feldob egy-két jó labdát, aztán amikor feljutnak, onnantól kezdve darabokra hullik az egész, röhejes akciófilm lesz belőle. a látványvilág jó, de ezt 115 millából illik is.
  sajnálom, mert Blomkampban több ígéret volt.

 11. Bugyuta. Oldalakon keresztül lehetne sorolni a bugyutaságot. Bele sem kezdek. 5/10. De csak azért mert szép volt a CGI.

  • SPOILER
   Ó-ó mégis mondom 😀 Az milyen már, hogy a megoldás az volt, hogy átírják az Elysiumot irányító programban az illegal-t legalre, majd nyomtak egy reboot-ot. Zseniális. Most komolyan. *Facepalm*

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *