4

Frankenweenie – Ebcsont beforr (Frankenweenie, 2012)

frankenweenie

Manapság egyetlen hollywoodi top rendezőben sincs meg az a bátorság, hogy fekete-fehér produkciót készítsen, másrészt a stúdiók sem merik efféle elképzelésekbe ölni a millióikat. Alexander Payne is évekig küzdött azért, hogy végre hozzálásson a Nebraskához, és a legnagyobb színészek sorra nemet mondtak neki. Tim Burton 2005-ben két film elkészítésére szerződött le a Disneyhez, ennek értelmében az Alice Csodaországban fantasyt és a régi pár perces rövidfilmjének, a Frankenweenie-nek az egészestés remake-jét forgathatta le náluk. Az iratok konkrét tartalmát ugyan nem ismerem, de nem kizárt, hogy a stúdió annak fejében vállalta a Frankenweenie finanszírozását, ha Burton elkészíti a 200 millió dolláros effekt-giccsparádét.

Mert azért valljuk be, hogy a Frankenweenie-t hiába nézhetik meg gyerekek is nem kifejezetten családi film, az összefércelt felélesztett házikedvenc és különféle bizarr figurák nehezen egyeztethetőek össze a stúdió politikájával.

Victor viszonylag boldogan éldegél New Holland városkájában, barátai nincsenek, elvan a saját gondolataival és Sparky nevű kutyusával. Apja szeretné elérni, hogy fia beilleszkedjen a közösségbe, éppen ezért ösztönzi őt arra, hogy legalább egy baseball meccsre menjen el. Sajnos pont a játék alatt a szeretett ebet elütik, amit a fiú nehezen tud feldolgozni. A temetés után fizikatanára szónoklata hatására megszállja az ihlet és megpróbálja feltámasztani Sparky-t. It’s Alive!!! A kísérlet sikerrel jár, a kutya újra boldogan rohangál, ámde Victor nem sokáig tudja titokban tartani tettét és az eredményt, tudásra mások is erősen szomjaznak. Pláne, hogy küszöbön a tudományos verseny és a nagy díj.

A fekete-fehér használata egyáltalán nem zavaró, mindenképpen előnyére vált a stop-motion animációs filmnek. Egyrészt színesben bizonyára sokkal többe került volna, másrészt így talán még jobb is a borongós atmoszféra megteremtése, nem kell külön bemutatni a szürke, borongós környezetet, el lehet képzelni, hogy miféle hely ez. Ugyanakkor Burton a régi klasszikus és kedvelt horror-szörnyfilmek előtt is tisztelegni szeretett volna, A múmián keresztül a Nosferatu-n át és még Godzilla sem marad ki a sorból. A régi művek rajongói nem győzik majd kapkodni a fejüket a rengeteg utalás láttán, de azok számára is kedvelhető-élvezhető, akik nem tudják, hogy Burton éppen melyik film előtt előtt emeli meg a kalapját, még saját életművéből is idézget.

 

Már A halott menyasszony esetében is megfigyelhető volt, hogy a holtak világa sokkal színesebb és viccesebb volt, mint az élőké. A Frankenweenie-ben szinte az összes karakter kinézetén faragott, hogy még véletlenül se tűnjenek átlagosnak, ugyanakkor a figurák veszettül ismerősek legyen korábbi alkotásokból, akik még véletlenül sem bizalomgerjesztőek gigaszemükkel vagy görnyedt testtartásukkal, hiányos fogsorukkal. A fizikatanár pedig egyértelműen Vincent Price-ra hajaz, míg az egyik kölyök Igorra hasonlít.

De a nagy homage-lázban nem feledkezett el a történet mozgatórugójáról, Sparkyról. Gyakorlatilag fél siker, ha a kutyatartók többsége átérzi a helyzetet és a drámai pillanatokban összeszorul a szívük. El kell érni, hogy az ebet gyorsan megkedveljük és a szomorú helyzeteken ne csak ásítozunk. Sparky aranyos, pofijáról könnyedén le tudjuk olvasni az érzelmeket, drukkolunk azért, hogy újra Victor körül szaladgáljon és együtt érzünk vele, amikor a sírjára szomorúan telepszik le. Burton Hollywoodnak is odaszúr, hiszen az Álomgyár hatalmas betűit másolja New Holland falucskája és ezt a derék fizikatanár nemes egyszerűséggel leszólja. De gondoljunk csak bele, hogy itt mindenki azért hajt, hogy lenyúlja, megszerezze bármi áron a másik nagy tervét.

Egy szó, mint száz, öröm látni, hogy valamelyest felidézi saját korai műveit, de elgondolkodtató, hogy vajon miért nem készít gyakrabban az Ollókezű Edwardhoz vagy az Addams családhoz hasonló filmeket. Én megszavazom, hogy azért, mert nem hagyják neki, a Frankenweenie-re pedig adok 85 %-ot.

4 komment

 1. Én eddig azért nem néztem meg, mert már a hócipőm is tele van a tömérdek családbarát Disney filmmel, de ezek után teszek ezzel egy próbát.:)

  • Hát nem az az ultra-PC családbarát Disney-film, de bennem mély nyomokat nem hagyott. Burton-klisék egymás után dobálva, egy kis groteszk, egy kis irónia, egy kis kiparodizálás, és ennyi.

 2. Kedvenc mondat ha kivesszük a kontextusból:
  “… a holtak világa sokkal színesebb és viccesebb volt, mint az élőké.”

  😀

  Jó cikk, jó film 🙂

 3. Tegnap este megnéztem. Hát tényleg sokkal jobb mint az átlagos Disney filmek. Spoiler!!! Örülök, hogy nem olyan mint a többi, amikben kinyírják a főszereplő valamelyik hozzátartozóját. Nem értem a Disney -nél miért csinálják ezt. Itt lehet izgulni a kutyáért már akkor, mikor visszahozza a srác, hogy a végén ennek ellenére mégis el kell-e búcsúznia tőle. Aztán mikor a mozin megláttam a Bambi feliratot, már tudtam, hogy Tim Burton nem fog beletenni olyasmit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *