3

Sci-fi filmek 2013-ban

Szemezgettem a 2013-ban megjelenő sci-fi filmek közül.

A tizedik Star Trek mozifilm csúnyán leszerepelt a kasszáknál, jó ideig nem jelentkeztek újabb résszel, majd J.J. Abrams vezénylete alatt bátran belevágtak egy költséges előzményfilmbe, amely egyben rebootként is megállta a helyét. A következő felvonást ismét Abrams dirigálja, egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz a nagy ellenfél, de az biztos, hogy Benedict Cumberbatch játssza. Az Enterpirse legénységét hazarendezik, a Földre visszatérvén egy kegyetlen, megállíthatatlan erővel találják szembe magukat, amely a világot a káoszba taszította. A flotta hatalmas veszteségeket szenvedett, minden a porba hullott, amiért eddig harcoltak. Kirk kapitány személyes okoktól fűtve egy háborús zónán keresztül üldözi azt a férfit, aki egymaga felelős a tömegpusztításért. Hőseink az élet és halál nagy sakktábláján próbálnak talpon maradni, ahol a szerelmek próbára tétetnek és a barátokba vetett hit kérdőjeleződik meg. Ráadásul Kirknek súlyos döntéseket kell hoznia azokért, akiket családjának nevezhet: a legénységéért.

Will Smith jövőre az After Earth sci-fivel jelentkezik és bizony elég bátor döntést hozott, mikor M. Night Shyamalant tette meg rendezőnek. A forgatás Costa Ricán zajlik, az alábbi képeket Shyamalan tette közzé, így betekintést nyerhetünk a munkálatokba. A rapper-színész hozta magával Jadent is, aki a film főszereplője lesz. 1000 évvel később játszódik a történet, az elhagyatott és kissé félelmetes Földön hajtanak végre apjával kényszerleszállást és megpróbálnak életben maradni ebben az idegen környezetben.

Az Elysium cselekménye 2159-ben játszódik, a tehetős emberek az Eylsium űrállomásra költöztek a szegényebbek pedig a lepusztult és túlzsúfolt Földön próbálnak boldogulni. Rhodes, a keményvonalas miniszter asszony minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy betartassa a bevándorlásra vonatkozó szigorú törvényeket, amely által biztosítani tudja a vagyonosok víg életét az Elysiumon. Az intézkedések ellenére a szegények folyamatosan megpróbálnak bejutni az állomásra, reménykednek, hogy ki tudják játszani a rendszert, ezáltal ők is belekóstolhatnak a jóba. Max is egy hányatott sorsú  fickó, akire fontos feladatot bíznak, ami ha sikerrel végződik nem csak az ő életére lesz kihatással, hanem végre egyenlőséget hozhat ebbe a polarizált világban. A Neill Blomkamp rendezésében készülő sci-fi költségvetése 120 millió dollár, csak megjegyzem, hogy a District 9 30 millióból készült. Matt Damon játssza Maxet, Jodie Foster alakítja Rhodes-t. Alice Braga, William Fichtner, Diego Luna és még Sharlto Copley is felbukkan a filmben.

Guillermo Del Toro sokáig gondolkodott, hogy mi legyen a következő filmje, végül bevállalta a Pacific Rim  200 milliós produkciót, amelyet most konvertálnak át 3D-be.  Charlie Hunnam, Idris Elba, Charlie Day és Rinko Kikuchi lesznek a főszereplők, akik hatalmas robotokat irányítva szállnak szembe a Földet fenyegető óceánokból előbújó. Kaijunak nevezett lényekkel. Hunnam és Kikuchi duóján múlik a Föld sorsa.

Folytatódik Az éhezők viadala, a Futótűz címre hallgató második részt Francis Lawrence rendezi, akit nem zavart, hogy túl kevés idő volt az előkészületekre.

Joseph Kosinski a Disney-nél próbálta tető alá hozni az Oblivion, de ott úgy döntöttek, hogy a film nem fér bele a cég családbarát politikájába és készségesen megengedték, hogy az Universal vegye szárnyai alá a tervezetet. A történet a jövőben játszódik, a Föld lakhatatlanná vált, az emberek a felhők felett élnek és a hátramaradt romok között egy veszélyes idegen faj kószál. Olykor-olykor azért visszatér még néhány ember járőrözni  a Földre. Ide érkezik Jack (Tom Cruise), a veterán katona, kutakodása során rálel egy lezuhant űrhajóra és egy nőre, találkozásuk után sok kérdésre választ kap és több érdekes dologra fény derül.

 

Gavin Hood rendezésében készül Végjáték, amelynek alapja az 1985-ben megjelent Orson Scott Card által írt Hugo-és Nebula díjas regény. Egy szigorúan titkos űrbéli bázisra tehetséges gyerekekből tökéletes katonákat nevelnek, őket az idegenek elleni harcban vetnék be. Ide kerül Ender Wiggin is, aki könnyedén teljesíti a nehéz feladatok. Harrison Ford, Ben Kingsley, Asa Butterfield a főbb szerepekben.

Stephenie Meyer írta az Alkonyat franchise-t, amely hatalmas bevételt termelt a gyártó stúdiónak. Még szép, hogy gyorsan beszerezték 2008-ban megjelent regényének, A buroknak (The Host) a megfilmesítési jogait. A rendezői posztra Andrew Niccol lépett be, a főszerepet Saoirse Ronan vállalta be. Se vámpírok, se vérfarkasok nem bukkannak fel a cselekmény során, helyettük viszont lesznek űrlények. Bolygónkat elfoglalták a földönkívüliek, az emberek testébe költözve átveszik az irányítást az elme felett. Az emberiség nagy része feladta a harcot, a testük gyakorlatilag már csak egy burok. Melanie Stryder (Ronan) azonban még nem adta fel a harcot, ám egy Vándornak nevezett lény beköltözik testébe, a lány viszont küzd ellene. Melanie gondolataival, érzéseivel, emlékeivel tölti meg a Vándor elméjét, aminek következtében az beleszeret a lány barátjába.

 

A Dark Skies története szerint egy űrlény minden egyes este megjelenik egy bizonyos háznál és megpróbálja elragadni az ott lakó gyereket. A szülők mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák tettében, de ez egyre nehezebben és nehezebben megy. Barátaik és a szomszédság nem hisznek nekik, egyenesen hülyének nézik őket. Josh Stewart, a Légió (Legion) rendezője vezényelt a forgatáson, a házaspárt Keri Russell és Josh Hamilton alakítják.

 

A sötétség krónikája bukását követően a stúdió nem akart hallani egy esetleges harmadik részről, végül Vin Dieselé csak meggyőzték a fejeseket, akik áldásukat adtak egy kisebb büdzséjű sci-fire. Riddicket emberei egy bolygóra hajítják ki, ahol a nap perzselő sugarai elviselhetetlenek, ráadásul olyan ragadozók lakják, amelyek legyűrése nem megy egyszerűen. Az egyetlen menekülési lehetőség, ha aktivál egy jeladót, így fejére hozza az őt kereső fejvadászokat. Az első hajó szépen be is fut, ám a csapat már nem olyan puhány legényekből tevődik össze, akiket régebben könnyedén levert, sokkal halálosabbak és ravaszabbak. A másik jármű kapitánya inkább személyes okok miatt keresi Riddicket, hajtja a bosszú. Kevés az idő, ugyanis olyan vad vihar közeleg, amit képtelenség túlélni.

 

A Mars az a bolygó, amire a nézők egyáltalán nem kíváncsiak. Sebaj,  miután Ruairi Robinson elhagyta az Akira projekt fedélzetét beleült a The Last Day on Mars sci-fi rendezői székébe. A történet természetesen a vörös bolygón játszódik, néhány asztronauta már csak pár órát töltene itt, majd a Föld felé vennék az irányt. Kőzeteket gyűjtenek, egyiken bakteriális élet nyomaira bukkannak. Ketten visszamennek a lelőhelyre, de egyikük baleset következtében meghal és az idegen létforma átveszi teste felett az irányítást.

 

Sci-fi thrillerként jellemzik a Liberty filmet, amibe csöpögtettek némi horrort is. Egy fiatal nőt a kormány bezárat és azt akarják, hogy vegyen részt egy titkos kísérletben. A nő elutasítja az ajánlatot és megszökik, szövetségi ügynökök hada lohol a nyomában.

Az Asuya sci-fi 2020-ban játszódik, a Földön az emberek terrorban és nyomorúságban élnek. A címszereplő nő a túlélés érdekében bárkit megöl és bármit eltulajdonít. Egyik áldozata pont aranyat cipel, ami felettébb értékes. A gazdagok gladiátorjátékokat szerveznek, ahol a győztesek nagy jutalmat kapnak, Asuya is benevez, majd úgy alakul, hogy egy titkos katonai bázisra kerül, ahol kiderül, hogy űrlények bújnak meg az emberek között.

Albert Pyun  egy előzményfilmet készít a Cyborghoz próbálkozik, jelenleg gőzerővel keresi a megfelelő színésznőt a főszerepre. Ugyan A kategóriásat biztos nem fog találni, de a B kategóriában is hemzsegnek a vonzó és szexi csajok, a tehetség úgysem számít, a Cyborghoz ilyesmire nem lesz szükség. Az 1989-es verzióban pestis söpört végig a világon és csak egy félig robot nő ismeri, hogy miképp lehetne elkészíteni a vakcinát. Pyun azt mutatná be, hogy miképp terjedt el a pestis. Az alcímben a Slingers zsoldosokra utal, akik alávetik magukat, hogy részben gépi darabokkal helyettesítsék egyes testrészeiket és még immunissá is teszik őket a pestissel szemben, cserébe a cég érdekeit szolgálják.

A Gravityben egy űrállomás darabokra robban egy nekicsapódó szatellit miatt,  csupán Sandra Bullock éli túl az esetet és mihamarabb vissza kell jutnia a Földre, ellenkező esetben elfogy az oxigén. Robert Downey Jr. lett volna a Gravity sci-fi egyik  főszereplője, a forgatást november-decemberben kezdték volna, ám a sztár ekkor már nem ért rá,  a stúdió meglelte utódját, George Clooneyt szerződtette le a szerepre,  rendezői teendőket Alfonso Cuaron végzi.

Bong Joon-ho, A gazdatest (Gwoemul) rendezője évek óta próbálja megvalósítani a Snowpiercer filmjét, nem hazájában, hanem Amerikában talált szponzorokra, az egyik főszereplő Chris Evans lesz. A Snowpeiercer cselekménye 2031-ben  egy vonaton játszódik, a szerelvénynek nincs úticélja, csupán folyamatosan halad előre a hófödte világban. Hatalmas háború pusztított a Földön, az utolsó túlélők ezen a vonaton utaznak, világvége ide vagy oda a társadalmi ellentétek még mindig erősen jelen vannak.

2010-ben még úgy volt, hogy a The Colony sci-fit  Patrick Tatopoulos, az Underworld harmadik részének a rendezője vezényelheti le a filmet. Azonban Tatopoulos valamiért lelépett,  így Jeff Renfroe dirigálhatott a forgatáson. Az úriember a Paranoia 1.0 (One Point O) horrort és a Civic Duty akciót készítette el, illetve az Anvil! The Story of Anvil vágója volt. Az új jégkorszak beköszöntével a túlélők a föld alatt találnak menedéket, ám Laurence Fishburne-nek és Kevin Zegersnek nem csak a zord időjárás miatt kell aggódnia. Kannibál hordák veszélyeztetik amúgy sem nyugodt életüket. (Fishburne így is jó húsban van.)

Ari Folman, a Libanoni keringő (Waltz with Bashir) animációs háborús dráma rendezője megfilmesíti Stanislaw Lem egyik művét, a Futurológiai kongresszust.  A rendező egyfajta animációs-élőszereplős ötvözetet  készít, élőszereplős felvételekből 70 perc, az animációból pedig 50 pernyi lesz a Congressben. A filmet 2013 januárjában kerül a mozikba.

 

3 komment

 1. A Star Trek 2,Pitch Black 3,Pacific Rim,Last Day on Mars,Elysium,The Colony,Oblivion.Ezek érdekelnek.A gazdatestet,és az éhezők viadalát messzire elkerülöm.
  A Star Trek:Nemesis szerintem egész jó volt.

 2. Sziasztok!

  A Liberty, Asuya és Cyborg című filmekről tud valaki valamit? Főleg az első érdekelne, hogy arról miért nincsen semmi hír? Még egy normális trailert sem találtam. Nagyon érdekelnének a filmek, tud valaki valami bíztatót mondani róluk?

  Üdv,
  BTC

  • Helló, hát ígérgették, aztán tologatják. az Asuya elvileg 2016-ban fog kijönni, a Cyborg meg tavaly már dobozban volt, de bemutató dátumot nem találok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *