3

A gombafelhő árnyékában

4 filmes ajánló 2012 12. 12. tiszteletére 🙂

1:) Mindenki legnagyobb megrökönyödésére atomrakéta csapódik Oroszországba, ahol automatikusan elindul a válaszcsapás Amerika felé. Az orosz elnök tájékoztatja jenki kollégáját, hogy gyorsan kiderítették ki felelős a történtekért és azt javasolja, hogy hasonló horderejű pusztításra adjon utasítást.

De vajon csak taktikáznak a ruszkik? Trükköznek? E közben szépen leradírozzák az Egyesült Államokat a térképről? Az amerikai válasz úton van a cél felé és mivel az Elnök akadályoztatva van más vállát nyomhatja a nehéz döntés súlya. A vezérkar és a tisztek egy része higgadtságra inti az új vezetőt, ám vannak, akik igenis oda akarnak sózni a Kremlnek.

A Bombaveszélyben az oroszokat egy pillanatra sem mutatják, nem mintha ezzel bármiféle probléma is adódna. A cselekmény két szálon fut, az egyikben egy atomot szállító bombázó legénysége szembesül azzal a ténnyel, hogy ezúttal nem gyakorlatoznak, hanem éles helyzetbe kerültek. Megpróbálják felfogni a dolog súlyosságát, kiéleződnek az ellentétek. A pilótafülkében Powers Boothe és Rebbecca De Mornay halad előre a parancsban megkapott célpont felé, de kételyek között gyötrődnek.

 A másik szálon az „dobjunk atomot az oroszokra vagy ne vitakör bontakozik ki”. Az Elnöknek ugyan volt egy álláspontja, de mivel megsérül és nem elérhető helyére új ember kerül, kezében az emberiség sorsa, izgalmas macska-egér küzdelem bontakozik ki a fellegek felett.

2:) A berlini fal ugyan mára már leomlott, de egykor nem lehetett csak oly könnyedén átmenni Németország egyik feléből a másikba. Az 1983-as Másnap filmben a szovjetek átlépik ezt a bizonyos falat, amit az amerikaiak nem nézhettek ölbe tett kézzel. Így aztán automatikus rátenyereltek a piros gombra.

Ugyan láthatunk katonákat is, de Nicolas Meyer rendező nem egy inváziót mutat be és a felsőbb vezetés döntési kényszerét sem láthatjuk. Inkább az átlag honpolgárra fókuszál, illetve elereszt egy Einstein bölcsességet: Nem tudja, hogy a harmadik világháborúban milyen fegyvereket vetnek be, de abban biztos, hogy a negyedik kőbaltákkal vívják meg.

 Bizonyára mi is kikerekedett szemmel néznénk, ha nem messze tőlünk kinyílnának a silók, majd a rakéták elhúznának valamerre. Hova menekülnénk és mit csinálnánk? Meyer még az elején bemutat néhány kansasi karaktert, az ő sorsukat követhetjük nyomon. Éhezéssel, kilátástalan helyzettel és sugárfertőzéssel kell szembenézniük, szomorú és szívszorító képsorokat láthatunk.

A produkció ötlete egyébként az ABC egyik vezetőjének, Brandon Stoddardnak az agyából pattant ki, miután megnézte a Kína szindrómát, a végeredménynek örülhetett, 100 millión látták az alkotást.

3:) Szintén 1983-ban érkezett a Testamentum dráma, ami csak egy pár tucatnyi lakosú kertvárosra és azon belül is egy családra fókuszál. Lynne Littman filmje elkerüli a látványos durrogtatást és a gombafelhő felemelkedését sem láthatjuk. Bekövetkezik a robbanás, a kis közösség pedig a nukleáris térben félelemmel eltelve továbbra is jár a templomba.

Kezdetben még úgy tűnik, hogy át tudják vészelni a nehéz időszakot, egyesek próbálják belesulykolni a másikba, hogy minden rendben lesz. Ám ez nem a Jericho, ahol az élet ment tovább, itt kifogynak a szükségletekből és a halál szép lassan beteszi a lábát a városkába. Jane Alexander játssza a történések középpontjában lévő anyukát, aki minden tőle telhetőt megtesz gyermekeiért. Az ő alakítása viszi a hátán a filmet, amely nem szolgál reménnyel, minden képkockájából árad, hogy itt nem lesz happy end. Erőteljes és szintén szívszorító posztapok film, ahol a nő kénytelen rájönni akárhogy is igyekszik, nem tud változtatni a dolgok menetén. Kevin Costner és Rebecca De Mornay is felbukkan egy rövid időre.

4:) Harry Washello szerelmes, ám lekési a randit és most ideges. Egy közelben található ételbárnál cseng az utcai fülke, ő pedig felveszi. „Kilőtték a rakétákat, a szovjet válasz úgy 70 perc múlva megérkezik. Halló, apa, te vagy?” Washellonak fogalma sincs, hogy vajon csak egy telefoncsíny áldozata vagy 70 percen belül vége mindennek.

Ennek a produktumnak a legnagyobb erénye a feszültség és a (világvége) hangulat megteremtése fénypontja pedig az ételbári találgatás. Ezt követően nagyobb fordulatszámra kapcsolnak, emberünk mindenképpen szerelmével szeretne meglépni a hatalmas pusztítás elől és közben még egy meneküléshez szükséges járműt is szereznie kell.

A Ne várd a csodát eleje kicsit félrevezető, hiszen romantikus vígjátékként indul és 10-15 perc után kérdően tárhatnánk szét a karunkat: Héé, nem erről volt szó, talán ez egy másik film? Nem sokra rá azonban kérlelhetetlenül beszippant a film és a végén pedig teljes megelégedéssel állhatunk fel a székből.

3 komment

  1. A ’64-es és 2000-es Fail Safe is jó lehet ide. Bár még egyiket se láttam, csak futólag.

    u.i.: jó hogy visszatértél koimbra, remélem a várt (anyagi)siker sem marad el az átmeneti kimaradás miatt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *