45

Dredd (2012)

01dredd

Az eredetiről itt esik szó.

1995-ben elkészült a Dredd bíró Sylvester Stallone-val a főszerepben, amelyben kevés pozitívumot találhattunk. Egy agyatlan akciófilm volt, buta sztorival, és a színészi játék is hagyott kívánni valót maga után, a képregény rajongói gyűlölve néztek a filmre, hiszen teljesen semmibe vette az alapanyagot, nem is csoda, hogy megbukott a film.

Alex Garland úgy gondolta, érdemes kezdeni valamit Dredd karakterével, ezért 2006-ban próbált összehozni egy forgatókönyvet 2008-ban pedig bejelentették, hogy elkészül az új Dredd film, amely idén szeptemberben futott be a mozikba. Akkor még mi is úgy tudtuk: hamarosan, konkrétan október 11-től a hazai mozikban is látható lesz. A filmet azonban soha nem mutatják be a hazai filmszínházak. Ezt az információt maga a film hazai forgalmazója, a Pro Video Kft. erősítette meg.

A Dredd 3D Amerikában nagyon gyenge bevételeket hozott a nyitóhétvégén, és több országban, köztük nálunk is elmarad a beígért premier. A Dredd remake így hozzánk csak DVD-n és Blu-Ray-en fog eljutni, hogy pontosan mikor, azt egyelőre homály fedi. Egyszerűen érthetetlen a döntés, hiszen való igaz, hogy Amerikában bukott a film, de például az Egyesült Királyságban, egyből az első helyre ugrott a nyitó hétvégén ilyen korhatárú film ezt 2010 óta nem csinálta meg.

Ezért is érthetetlen a döntés, hiszen többször is bebizonyosodott már, hogy az amerikai és az európai mozinézők igényei, egymás közelében sincsenek. Nonszensz, hogy egy olyan vérszegény filmet mint Az emlékmást (amely itthon is bukott nem kicsit!) hetekig vetítik 2-3 néző előtt, olyan filmeket is moziba küldenek mint az utóbbi évek leggagyibb, legunalmasabb alkotása az Abraham Lincoln, a vámpírvadász, de az egyik leginkább várt (kommentelőink véleménye szerint is) képregény adaptációra nem ülhetünk be és ki tudja mikor nézhetjük meg. Pedig erre a filmre kíváncsi lettem volna, ezt a filmet 3D-ben néztem volna meg ha tehetem, ám maradtak a mellékutak. Pedig ez a film jó, méghozzá meglepően jó!

Karl-Urban-in-Dredd-2012-Movie-Image-22.jpg

Érdemes megnézni az imdb és a rottentomatoes számait, 7,7 illetve 77%-on áll a film, tehát mondhatjuk, hogy a nézők és a kritikusok is kedvelték. A lidércnyomásos jövőben tombol a bűnözés, bírók, rendőrök és ítélet végrehajtók próbálják megvédeni az ártatlan polgárokat. Dredd bíró, a törvényesség elkötelezett híve mindent megtesz, hogy fenntartsa a rendet és a békét.

Pete Travis rendező filmje visszanyúl Dredd zord, sötét karakteréhez és messze felülmúlja az 1995-ös feldolgozást. Végre tényleg nem csak közhelyes puffoktatás volt, hogy hűek lesznek az alapanyaghoz itt bizony visszaköszönnek Carlos Ezquerra Dredd történeteiben megcsodált képek, a film ugyanolyan nyugtalanító, véres és mocskos mint a képregény.

Karl Urbant sokat bíráltam itt a blogon a kommentekben, a képek alapján de mindet visszaszívok, mer egyszerűen zseniálisan jó Dredd szerepében, rosszindulatú, kíméletlen, mazochista és kompromisszumok nélküli. Elkerülhetetlen az összehasonlítás A sötét lovag: Felemelkedésben látott Tom Hardy által életre keltett figurával Bane-el, hiszen mindketten egy sisakban játszanak az egész film alatt. Talán Urbannak volt nehéz dolga, hiszen belőle többet takart a sisak, ennek ellenére nagyon jól játszik. A testbeszéde, a hangjával való játék, a gesztusai… Tényleg nagyon rendben van, Stallone sehol sincs kérem szépen, mert Karl Urban az igazi Dredd!

Dredd_01.jpg

Olivia Thirlby jól hozza az újonc szerepét, az pedig külön piros pont a forgatókönyvíróknak, hogy a karakter nevével (Cassandra) kicsit kikacsintottak az ókori mitológiába, hiszen ahogy a trójai Cassandrának, úgy Dredd társának is egyfajta jós (bár inkább gondolatolvasó) tehetsége van. Lena Headey a gonosz a történetben, és hihetetlenül jól áll neki ez a szerep, nagyon jól adja vissza az elmebeteg MA-MA karakterét.

Nem került sokba a film mindössze 40 millióba, így sokat nem látunk Mega City One-ból, inkább egy zárt térbe vitték a történetet, ami jó ötletnek bizonyult. Néha meglátszik a látványon, hgy bizony nem állt túl sok pénz a rendelkezésre, ám ez egyáltalán nem zavaró, a speciális effektusok rendben vannak. Egy erőszakos, brutális filmet kapunk, amelyben több száz embert ölnek meg, több ezer golyót lőnek ki és több liter vér folyik el a forgatás alatt.

Lena-Headey-in-Dredd-2012-Movie-Image-2-620x348.jpg
Egyszerűen elkerülhetetlen az összehasonlítás a The Raid: Redemption-nel, hiszen szinte egy az egyben ugyanaz az indonéz film története amelyet még márciusban mutattak be Amerikában. Még egy az egyben néhány jelenetet is, ugyanolyanra sikeredett. Nem kérdés, az indonéz film sokkal eredetibb, jobb és szórakoztatóbb mint a Dredd, ám a képregényhős sem vall szégyent. Mintha a The Raid: Redemption történetét, áthelyezték volna a jövőbe és hozzáadták Dreddet. A két forgatókönyvíró egymásról függetlenül ugyanazt álmodta papírra. Nyilván ez csak a nézőnek jó, hisz’ láthat két hasonló, remekül kivitelezett, komor, sötét helyen játszódó akciófilmet.

A Dredd jó film, nem olyan szórakoztató mint a Bosszúállók, nem olyan tökéletes, mint A sötét Lovag: Felemelkedés, mégis egy korrekt képregényfilm. Sajnálhatjuk, hogy nem ülhetünk be rá a moziba. 80%-ot megadok rá.

imdb. 7,7

rottentomatoes: 77%

 

45 komment

 1. 3-4 hónap és kint kiadják a BluRay-t, a neten már előbb fent lesz 1-2 héttel én meg csak a letöltés gombra kattintok, a magyar mozik szövetsége pedig bekaphatja :-). Hmmm, kb ennyi :-)!

 2. Érdekesmód az a jó nyitás az Egyesült Királyságban azt eredményezte, hogy második héten Belfastban már csak nagy nehezen sikerült olyan mozit találni, ahol még 3D-ben is vetítették. Mi lett volna ha roszul nyit? 🙂
  De mindenképp megérte megnézni. Nagyon jó kis zúzást hoztak össze. Megnézném a folytatást is, Garland tervezgette már a forgatókönyvet, de úgy látom nincs rá nagy esély.

 3. “Egyszerűen elkerülhetetlen az összehasonlítás a The Raid: Redemption-el, (amiről Koimbra írt itt) hiszen szinte egy az egyben nyúlja az indonéz film történetét amelyet még márciusban mutattak be Amerikában. Nem elég, hogy a történetet le másolták, de még egy az egyben néhány jelenetet is.”

  Egy filmes/filmekkel foglalkozó blogon, egy olyan ember, aki valamelyest tisztába van egy film életútjával, ekkora rohadt nagy blődséget, hogy tudott leírni?
  Azért ez, a blog történetének legmélyebb pontja.

 4. “Tökéletes mint a Sötét lovag-Felemelkedés…” Ezzel a jelzővel azért erősen vitatkoznék.

 5. Nem tudom miért sült be a kasszáknál a film. Nem hiszem, hogy azért, mert a két évtizeddel ezelőtti Sly-os verzióban csalódott a nép. De ezek után tuti nem veszi elő senki megint a bírót vagy 30-40 évig:D

  A filmet egyébként 2010 novemberében forgatták, a Raidhez meg 2011 márciusában láttak hozzá. Szerintem nem beszélhetünk nyúlásról, főleg, hogy Travis rendezéséből úgy a tavaly nyári Comic Conig semmiféle mozgóképet nem mutattak.

  Urban sem barbárként, sem jövőbeli igazságosztóként nem aratott sikert, sőt még egy népszerű játék filmverzióját sem tudta sikerre vinni. Egyszóval ő nem az az ember, akire rá lehet bízni egy költségesebb film főszerepét.

 6. Szerintem azért bukott, mert az előzetesek nem voltak igazán meggyőzőek. Lehet, hogy jó a film, de látványra nem volt túl erős a trailer. Meg valahogy hangulatra se. Én legalábbis nem ezt az überrealisztikus látványt szeretném egy Dredd filmtől. Én vártam a filmet, de nálam is lelohadt a lelkesedés.

  A Raid-es dolog meg tényleg gáz. Azért nézzünk már utána dolgoknak picit, mielőtt ilyen erős kijelentéseket teszünk.
  Meg a blog frissülése is lelassult a kezdeti lelkesedés után. Kb. ide lett kirakva legutoljára a Die Hard trailer.
  Hagyjuk az újításokat, meg az Indexes címlapokat. Jöjjenek a hírek normális tempóban azt’ jóvan. Ennyi a legtöbb embernek elég, csak ne legyenek bennük ilyen Raid-es tárgyi tévedések.

 7. @koimbra: Nincs Hollywoodban jó ideje senki akivel filmet lehetne eladni. A klasszikus sztárok kb 15 éve kihaltak, azóta csak asszisztálnak a színészek a filmek sikeréhez. Urban egy a sok közül akivel hiába próbálkoznak. A Doom óta próbálom megjegyezni az arcát, de még mindig nem ugrik be, honnan ismerem, ha meglátom valamiben, pedig amúgy egészen jó vagyok benne. 🙂
  Sajnos nem tudok senki nézőcsalogatóbbat és megfelelőbbet Dredd szerepére. Stallone anno tökéletes válsztás volt, csak kár hogy hülyékkel volt körülvéve…

 8. A 95-ös Dredd konkrétán Sly miatt lett olyan amilyen,szóval a film gyatra minősége nem a többi készítőn múlott.

 9. az Imdb és a rottentomatoes átlagot elnézve, elég nagy rejtély hogy tudott ez a film ekkorát bukni

 10. a hazai forgalmazó monnyon le
  vicces h már megint rákényszerítenek a torrentre közben meg sír a szájuk h kevesen járnak moziba

 11. Szerintem a forgalmazó jól döntött, hogy nem mutatja be mozikban. Itthon a képregényeknek van egy megbízható rajongótáboruk, de rajtuk kívül kevesen tudják, hogy ki ez a sisakban szaladgáló morcos-mogorva fickó. Nem hiába változtatták át a Rozsomákot Farkasra. Nyilván az amerikai hatalmas bukta szegte kedvét a forgalmazónak, meg tudom érteni őket. Nem érné meg a hazai marketing, nem lenne nyereséges.

  @Kóbor Királyfi: Azért akad még néhány, Will Smith a MIB 3-mal is megmutatta, hogy van még igény rá. De majd jövőre az After Earthnél kiderül. Tom Cruise-t sem kell leírni és Angelina Jolie-t sem. De ez már egy másik topik témája is lehetne:)

  @little2: I’ll be back!:D

 12. csak hogy jól értsem: van egy film, amit kb senki nem látott, és van vmi 77%-os eredménye egy jellemzően amerikaiak által látogatott portálon, a szerző meg sír érte és közben csendesen porba aláz úgy 2-3 filmet?
  remélem rosszul értem, mert ha jól, akkor ez a legalja…

 13. @Pszt!: szerintem te valami mást néztél… a Raid-ből nem készült Asylum? Pl. “The Rade: Conclusion” vagy vmi hasonló… XD

 14. @BeniMan: most komolyan, milyen valaszt varsz? ha azt mondom el, nekiallsz osztani az eszt, ha azt mondom, h nem, akkor meg azert….

  egyebkent meg az uj total recall egeszen jo volt es a regi dredd is – nem mai szemmel kell nezni egy 1x eves filmet.
  a lincolnt nem lattam meg, de mostmar erdekel.

  szoval igen, el es sosem ertettem, h az ilyen “jofiu nyer kis vargabetuvel” bonyolultsagu filmekben miert is keres barki barmit azon tul amit adni akar: jo csajok, nagy pofonok, ennyi.

 15. Jó hír viszont, hogy a The Raid itthon is moziforgalmazásba fog kerülni az év végefelé. Ez meg nekem bőven jó lesz majd dvd-n is, de azért persze kíváncsi lettem volna rá.

 16. Tényleg rossz a trailer, semmit nem találtam benne, ami miatt érdekelne. A történet látványosan kiszámíthatónak tűnik, karakterekről ne beszéljünk, mert csak egy bambán bámuló csajt meg egy badass főhőst látunk (pedig ügye ilyen film még soha sem készült), látvány kevés ahhoz, hogy becsalja a nézőket hangulat pedig – szerintem, a trailer alapján – nem jött át.

 17. Ez a magyar forgalmazóra nézve szégyen. Marad a torrent, és a BluRay 1080p 3D Half-SBS. 🙂

 18. Én egy hónapja láttam Londonban és azt kell mondjam, hogy kurva jó film volt. Persze a történet egyszerű volt és a jellemfejlődés sem volt agyonbonyolítva, de a sötét hangulta, kellően erőszakos jelenetek miatt szerintem egy igazán szórakoztató darab volt. 3D-ben nem csak a loccsanó agyvelő volt látványos, hanem a filmben szereplő slo-mo nevű drog hatására belassult idő is remekül volt kidolgozva. Buta amerikaiakat biztosan az zavarta, hogy a főszereplő arcát az egész film alatt egy sisak takarta el.

 19. Minden rossz indulat nélkül: legközelebb olvasd el (akár hangosan!) az írásodat, mielőtt élesben kiküldöd. Van olyan mondat, amely környékén négyszer-ötször is szerepel az, hogy “film”. És ez még csak az, ami első, felületes olvasásra feltűnik. :/

  A Dredd amúgy engem is érdekel, de ziher, hogy az ez évi szopások után (Emlékmás…) nem fizettem volna érte mozijegyet, akármennyi is a pontszám.

 20. A filmet én is megtekintettem és én azért nem tartom ennyire nagynak. Az írás szerintem most nagyon nem hozza az oldal minőségét,azért a bosszúállókhoz meg a batmanhez ne hasonlítgassuk már…:/ Az Abraham Lincoln meg az utóbbi idők legunalmasabb,leggagyibb filmje?!? egy szerintem odafért volna,mert voltak annál sokkal gagyibb filmek.

 21. Szinten Londonban lattam a premier napjan jopar hete es marhára bejott. Karl (en felismerem akarmelyik filmben, jo arca van) tenyleg faszán hozza Dredd-et, a film vegig porog, eroszakos, veres es kurva latvanyos (de a szük budget neha latszik, azt elismerem).
  A sztori nem ujdonsag, de azert boven fogyaszthato es nem megy at tul klisesbe vagy tul kiszamithatoba. Dredd vegre tenyleg olyan mint a kepregenyekben (sisak vegig fenn marad), egyedul az nem tetszett (amiert ismet a budget a felelos), hogy az a keves amit Megacity 1-bol latunk tulzottan hasonlit barmelyik mostani varos gettojara. Hogy mast ne mondjak, a film elejen a rosszfiuk egy, az utakon ma is szaladgalo VW kisbusszal menekulnek. En azert ennel kicsit tavolabbi jovoben kepzeltem el Dredd sztorijait.

  Mikor kijottunk a haverral azt mondtuk, hogy barcsak minden mostani akciofilm MINIMUM ilyen lenne. Akkor ujra szep idoket elnenek az akciofilmek kedveloi.

 22. Ne piszkáljátok már BeniMan-t. Az hibázik, aki csinál is valamit, aki meg csak fikázik az nem. Nyilván tévedett, közölni kell vele, kijavítja és kész.
  Amikor meg az oldal a megszűnés szélén állt, mint megváltót tiszteltétek.
  A poszthoz tartozó hozzászólásokat olvasva úgy éreztem magam, mint ha a Filmbuzin lennék, pedig nem akarok…

 23. Nekem semmi bajom azzal, hogy meg lett említve a cikkben a TDKR és az Avengers. Akinek gondja van vele, az rossz helyen jár. Nem kell ide kattintani, ennyire egyszerű.

 24. Éljen az Index-címlap. Okoskodó seggfejek mindenhol, persze, hogy esik a színvonal.
  A szomorú az egészben, hogy az idiótáknak sajnos oda kellene írni:

  “A cikk a szerző véleményét tükrözi, akinek érzékeny a lelki világa kérjük ne vegye magára.”

  A film érdekel. A régi szar volt.

 25. Ja, index-címlap? akkor azért rohanta meg ezt a posztot a sok okoskodó…

  Megvédem BeniMan-t (noha korábban én is piszkáltam a helyesírásáért), azért ne szedjük már le a fejét egyetlen tévedés miatt. Engem amúgy sem nagyon érdekelnek a hírek, nem is tudom fejben tartani őket. Én a tartalmas írásokért járok ide.

  Szóval hátrább az agarakkal, ha kérhetem

 26. Eléggé tetszetős volt, bár olykor eléggé B hatást keltett. Nem értem mi került ebbe 50 millióba, hisz igazán a város mutogatásával sem erőltették meg magukat és egy-két fal leamortizálásán kívül nem volt más. Mindenesetre értem a buktát, az amcsiknak kell, hogy lássák a főhős arcát. Sly anno lekapta a sisakját, viccelődött és Rob Schnider lett volna a humoros figura.
  A Dredd új változata komor, kemény, van egy erős atmoszférája és az akciófanok totál ellehetnek rajta. 80 %

 27. Nagyon nem a zsánerem, de pótoltam. Másfél órás agyeldobás, de meg kell hagyni, megadták a módját. Repülnek a végtagok, az egysorosok, fröccsen a vér, valamiféle hangulata is van. De számomra nem maradandó élmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *