29

Superman visszatér (Superman Returns, 2006)

Edem küldte az alábbi kritikát, köszönöm.

2006-superman-returns

A 70-es években készült Richard Donner féle Superman – The Movie után, 3 évtized kihagyással került újra a mozivászonra minden idők legrégibb és legsikeresebb szuperhőse. Ez idő alatt sokan megpróbálták feléleszteni az ikont – Tim Burton, Nic Cage, Kevin Smith ­­­­–, de ez csak a 2000-es évek elejei sikeres képregény adaptációk hatására sikerült Bryan Singer-nek (X-Men), aki 2006-ban mutatta be a Superman Visszatér-t c. filmet.

A film története, Richard Donner első két Superman filmjének cselekményeit folytatja, a 3. és 4. részt (igen, ilyen is volt) figyelmen kívül hagyva. Superman (Brandon Routh) öt év múlva visszatér a Földre, miután megbizonyosodott róla, hogy szülőbolygója, a Krypton valóban megsemmisült. Ez idő alatt, azonban sok minden megváltozott. Lois Lane-nek (Kate Bosworth) – hősünk szíve választottjának – gyereke született és éppen nősülni készül, Lex Luthor (Kevin Spacey), legádázabb ellensége pedig kiszabadult a börtönből és újabb világhódító hadjáratot tervez. A mozifilm tele van bőségesen akciójelenetekkel, látványosabbnál látványosabb speciális effektekkel megspékelve, amit most nem részleteznék. Csak annyit tennék hozzá, hogy jó volt végre CGI-os repkedést látni és nem a kötéllógós illegést-billegést. A Superman rajongóknak pedig számos utalással kedveskednek az alkotók.

Ami hiányozott a filmből, az Clark Kent karakterének kihangsúlyozása. Egyszerűen háttérbe szorították és csak Superman-re fókuszáltak. Ami elég nagy baj, mert a mai hősökkel foglalkozó történetekben az emberi tulajdonságok is ugyanolyan fontosak, ha nem fontosabbak, mint a maga a hős és az izmai. Az pedig kifejezetten zavaró, hogy a főszereplőnek alig jutott dialógus. Csak csendben figyelte az eseményeket, kiosztotta a megszokott pofonokat, amíg a mellékszereplők fűzték tovább a cselekményt. Ami elég bizarr, hiszen mégiscsak róla szól a film.

Mindezen negatívumok ellenére azt meg kell jegyezni, hogy Singer hűen visszaadta a Donner féle elemeket. John Williams zenéjétől kezdve, Marlon Brando megjelenítésén át, egészen a történet felépítéséig. Az utóbbi ráadásul olyan szinten hasonlít az 1978-as adaptációhoz, mintha ugyanazt látná az ember, csak más sztorival és modernebb technikákkal. Sajnos a készítők ahhoz is ragaszkodtak, hogy Superman ellenségei, Lex Luthor és csatlósai, ugyanolyan humoros és kelekótya alakok legyenek, mint Donner filmjében. Akkoriban ez sikeres lehetett (lásd Tim Burton Batman-e), de mára már kinőtte magát ez a fajta éretlenség. Ennek a filmnek ez volt ez egyik legnagyobb problémája. Nem lehetett komolyan venni a főhőst és a földet érintő fenyegetést, így a történet sem volt hiteles. Igaz néha elmarad ez a hóbortos modor, de ez az egy-két alkalom elhanyagolható, ha a film egészét nézzük.

Mivel szinte mindent a Donner féle filmekhez igazítottak, így Clarkot is ugyanúgy hagyták: szerény, bátortalan és ügyetlen. Érdekes, hogy az ő karakterét csak a Christopher Reeve féle Superman filmekben ábrázolták kétbalkezesnek, azok előtt soha. Ez is ugyanolyan baklövés, mint az ellenségek karakterábrázolásának átvétele. Sajnos ezek a hibák, a Donner féle filmekhez való ragaszkodásból erednek. Mert hiába volt akkoriban sikerfilm a Superman, akkor mások voltak a nézői igények és ezt nem vették figyelembe a készítők. Az alkotók túl sok dologhoz ragaszkodtak, ami nem fér bele a jelenlegi világképbe.

Azért azt el kell ismerni, hogy a Superman visszatér méltó folytatása volt a Richard Donner dirigálta filmeknek. Akinek azok tetszettek, ez is fog, azt garantálom. De sajnálatos módon a mai fiatal Superman rajongók számára kevésbé. Talán Zack Snyder elhozza nekünk a tökéletes, 21. századi Superman filmet. De addig is a Superman Visszatér-el kell beérnünk, amire én csak 65%-t tudok adni.

imdb: 6,5
rottentomatoes: 76 %

Büdzsé: 270 millió dollár
Amerikai bevétel: 200 millió dollár
Összbevétel: 391 millió dollár

29 komment

 1. Az első négy rész nekem nagyon nem tetszett. Bryan Singer rendezése azonban jó volt. Akadt néhány unalmasabb pillanat, de nem vont unalmas, szépen eltelt. 70 %

 2. Igazából nem én vagyok a célközönség, így eléggé nagy bunkóság lenne értékelni a filmet…

 3. Imádom a Superman filmeket. Amit nagyon várok már hogy végre Lex Luthort ne egy “zsenibűnözőként” ábrázolják aki igazából a modern képregényekben látható Luthor közelébe sem érhet. Jöjjön egy olyan film amiben Lex egy zseni aki a saját cégbirodalmának irányításával palástolja sötét terveit. Ja és ha feltűnne végre egy igaui cool ellenfél is mint: Metallo, Darkseid vagy Braniec annak nagyon tudnék örülni. A kritika amúgy jó nekem tetszett. Gratula! 🙂

 4. “öt év múlva visszatér a Földre, miután megbizonyosodott róla, hogy szülőbolygója, a Krypton valóban megsemmisült. Ez idő alatt, azonban sok minden megváltozott. Lois Lane-nek (Kate Bosworth) – hősünk szíve választottjának – gyereke született és éppen nősülni készül”

  most akkor újabb évjáratú csaja is lesz, vagy folytatja tovább a nagymutterral?

 5. mégsem értem…5 évre elmegy, közben a csaj már házasítja a gyerekét, aki ezidő alatt született?

 6. Hát én kegyetlenebb lettem volna az írásban… az eredeti két részt egyszer megnéztem, elismertem erényeit, de nem fogott meg egyik sem. Ez pedig egy rosszul sikerült újrázás-kísérlet volt.

 7. Szerintem egyetlen baja volt,és az a szerelmi szál.Túl sok volt benne.Meg Lane komolyan családja van,gyereke és akkor Supermanbe vagyok szerelmes…Ez tök gyerekes.
  A CGI valami eszméletlen jól néz ki benne asszem majd 300 milliós költségvetése volt. Félek egy kicsit az új feldolgozástól,mert Snyder szerintem a legrosszabb rendezők egyike,talán majd Nolan lerendezi. Ámen

 8. Nekem tetszett ez a film. Igazából nem is várok többet Superman-től. Nem tudom komolyan venni, nem olyan, mint a Batman: Kezdődik egy évvel korábbról.

  Ez a film tökéletes folytatása a régi Reeves-es filmnek. Nem vártam tőle sokat, kellemes meglepetés volt, és már 3x is láttam.

  Valóban nem egy csehovi mélységűek a karakterek, de egyszerűen nem is kell! Maga a képregény is, ha emlékszik még valaki közületek arra a Superman-sorozatra, amit a 90-es évek elején adtak ki hazánkban, sem ütött meg komolyabb hangvételt. Ne is várja senki, hogy Superman komolyan vehető legyen, amíg kívül hordja az alsógatyáját és piros gumicsizmában futkosik. Így, ebben a formában, már eljárt felette az idő. A film egy kellemes nosztalgia a régi Superman felé, és szinte csak ezért szeretjük. Ha nem ismertem volna a korábbi filmet, ezt szinte nem is szeretném.

  Nálam 75% a film. Közel sem tökéletes alkotás, de szórakoztató, igazi popcorn-movie, hozza az elvártakat. Őszitén megvallom, Superman sosem volt a kedvenc hősöm, ennek ellenére ez a film teljesen jó. Bár soha ne készültek volna rosszabbak!

 9. Nekem a Christopher Reeve féle Superman filmek közül az első kettő nagyon tetszett, a harmadik és negyedik már kevésbé.

  A “Superman visszatér” végül is nem volt rossz, de szerintem jóval többet ki lehetett volna belőle hozni.

 10. Nagyon elrontották a filmet. Én 6 évesen kezdtem el nezni a Superman filmeket, jó formán azokon nőttem fel. Akkoriban érdekes volt, és hiba volt ugyan ugy foltytni a filmet mint 20-30 éve korában, a történet se nem mutattot semmi eredetit, a zseniális elmejű Lex Luthor helyet amilyenek lennie kellet volna, kaptunk egy gyenge elmejű örültet, Superman csak repkedet jó formán nem volt semmi igazi nagy harci jelenet, nem volt ellenfél. A szinész aki játszotta Superman-t nevetséges volt, nem csodálom ha nem latuk más ismert filmekben. Olvastam nehany képregenyt Supermanről, és sokal töbet ki lehetne húzni belüle. Znack Snyder szerintem az aki meg tud birkózni a filmel, ha olyan filmet fog csinálni mint a Watchmen vagy 300, akkor az legenda film lesz. Személy szerint a jelmezt egybűl lecserelném valami modern változatra, mert pizsamában rohangálni nem valami komoly dolog. Batman is nagy siker!ujrafelelesztenni, akkor Supermanüek is lehet.

 11. Nem akarok vitát generálni, de…

  “Znack Snyder szerintem az aki meg tud birkózni a filmel, ha olyan filmet fog csinálni mint a Watchmen vagy 300, akkor az legenda film lesz.”

  Messze nem tartom se a 300-at, se a Watchmen-t “legenda filmnek”. A látvány oké, de minden más nagyon gyenge bennük. Egyedül Nolan felügyelete adhat némi reményt.

  “Batman is nagy iker!ujrafelelesztenni, akkor Supermanüek is lehet. “

  Nem feltétlenül. Képregényekben egyáltalán nem járatosként is egyből lejön, hogy teljesen más a két karakter.

 12. @nikodémus: én sem értem, h Snyder ugyan mitől lett “látnoki erejű” rendező ahogy reklámozni szokták?!

  a 300ban képről képre lefilmezte a képregényt.

  A watchment hasonlóképpen.
  (és ez utóbbit a rajongók egyébként utálják is általában)

 13. @doggfather: A watchment én se szerettem, hogy őszinte legyek. A játékot is kipórbáltam még anno, jó volt szarrá vágni mindenkit, fél óráig. a film meg nagyon átlag(alatti) volt.

 14. @COLT: milyen játék??

  A watchmen-t én mondjuk szeretem, két okból:

  1. annál jobban nem lehetne megcsinálni a filmet, hogy kövesse, hozza a képregényt, de tudom, hogy nem hozza a képregényt messzíről sem.
  (illetve egy sorozatban meg lehetne, de abban is csak nehezen…)

  2. Rorsach annyira jól eltalált volt, meg a Komédiás is, hogy értük megérte megnézni.

 15. Volt PC-re Watchmen játék. Igazából két rész volt, epizódokra volt bontva, az egyik a part egy, a másik a part kettő volt. A Pc Guru mellé adták, 2009-es játék, a film után nem sokkal jelent meg. Ha van Steam fiókod bankkártyás rendszerrel kb. 2 ezer forintért a tied lehet, vagy le is torrentezheted, egy próbát mindenképpen megér. Rorsach meg szerintem is nagyon jól el volt találva, én a képregényt nem ismerem egyáltalán(csak a Sin City képregényt olvastam angolul), a filmet meg csak félig láttam. De újranézem a közeljövőben.

 16. @COLT: a Képregényt olvasd el, minden idők legjobb képregénye!!!!

  mindenkinek el kéne olvasni egyszer legalább az életében.

  Számítógépes játékot nem játszom egyáltalán.
  (nincs hozzá türelmem)

 17. @doggfather: Ezzel egyet kell hogy értsek, régebben próbálkoztam, de mindig kiborítottak. Mondjuk a Doom 3, meg a Far Cry első része még néha most is előkerül, elég jó kaland/horror filmes jellege van. Ellenben ha nincs hozzá türelmed ki ne próbáld őket:D billentyűzet szétverősek.

  Mondjuk szerintem a watchmenhez nem kell sok türelem, ott tényleg csak két gombot kell nyomni:D

 18. @COLT: olvastam a Sin city-t is, meg meg is van. 😀
  Bitang jó az is, de abból a film is jó, nagyon várós a 2ik rész.

  Nem tudom, h lehet e reklámozni de kiadták magyarul is a Watchmen-t 3 kötetben, a nagyobb könyvesboltokban szerintem még kapható. 😉

 19. Csak két film méltó a Superman névre: a ’78-as és a Superman II. Richard Donner-féle változata 2006-ból.

  Snyder, kösd fel a gatyád a mellkasodig, mert mamutfenyőbe vágtad a fejszédet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *