9

A következő három nap (The Next Three Days)

John és Lara Brannen (Russell Crowe és Elizbeth Banks) boldog, átlagos kertvárosi életet élnek, van egy cuki kisfiuk, a mamának jól menő karrierje mellett jut ideje minden reggel egy családi fotóra és spontán szexre a parkolóban. Ám egy nap az idilli reggeli közben berobban a rendőrség és gyilkosság gyanújával letartóztatják Larat. Három évvel később a bíróság az utolsó fellebezést is elutasítja: minden bizonyíték Lara ellen vall, a gyilkosság napján veszekedett az áldozattal, a fegyver tele van az ujjlenyomataival, és szemtanúk látták elhajtani a helyszínről. Sem Lara, sem John nem tudja elfogadni a tényt, hogy a nőnek a következő húsz évet börtönben kell töltenie, és miután Lara öngyilkosságot kísérel meg, John elhatározza, hogyha törvényes úton nem megy, megszökteti a börtönből.

A film igencsak megosztotta a kritikusokat, ahogy azt a 48%-os értékelés is mutatja a Rotten Tomatoes oldalán: volt, aki sokallta az akciót a film francia eredetijéhez képest (Pour Elle, 2008), volt, aki épp kevesellte a feszültséget, volt, aki hullámvasút-izgalmasnak tartotta, de vagy úgy érezte, hogy nehezen indult be az akció, vagy épp úgy, hogy leült a film harmadik felvonása. Ezután nem voltak különösebb elvárásaim A következő három nappal kapcsolatban, és nagyon örülök, hogy nyitott voltam rá. A lassú kezdés lehetőséget adott megkedvelni a szereplőket, és a film utolsó pár percéig, szinte másfél órán keresztül a torkomban dobogott a szívem az izgalomtól. Annyira tetszett a film, hogy még ugynaznap megnéztem a francia eredetit is, mert a franciák thrillerben szinte verhetetlenek, és biztos voltam benne, hogy az csak jobb lehet. De – és talán szentségtörés ilyet leírni – az amerikai remake szerintem jobban sikerült, így azoknak is érdemes megnézni, akik esetleg már látták a Pour Elle-t.

Ez részben Russell Crowe nagyszerű alakításának köszönhető – megint köpcös módban, tehát tudjuk, hogy drámai szerepet játszik. John az egyetlen, aki egy pillanatig sem kételkedik felesége ártatlanságában, és a legnagyobb áldozatra is képes, hogy kiszabadítsa a börtönből. Átérezzük a fájdalmát, az elszántságát, és a jelenet, amikor bemegy a börtönbe elmondani Laranak, hogy elutasították a fellebbezést, de egy szót sem kell szólnia, mert a felesége mindent leolvas az arcáról nagyon hatásos. A filmes hagyományoknak megfelelően John irodalomtanár, így egy Don Quixote előadásnak álcázva összefoglalja a film fő témáját, a minden józan észnek ellentmondó megszállotságot. Bár nehéz ellenállni Crowe meggyőző erejének, az eredeti verzióval szemben A következő három nap több helyet hagy a kétségeknek Lara ártatlanságát illetően. Lara karakterét is jobban megismerjük; míg az ugyanezt a szerepet játszó Diane Krueger (Inglorious Basterds) leginkább csak távolságtartóan szép és szenvedő, addig Elisabeth Banks több teret kap az érzelmi kilengésekre. És köszönhető a 127 perces futamidőnek is, az eredeti 96 perchez képest, amiben több idő jut kibontakoztatni a kapcsolatokat John és Lara, John és a fia között, ami megsokszorozza a néző érzelmi befektetését. Paul Haggis rendező a szökés előkészületeire is több figyelmet szánt. John három hónapon keresztül tervezget, az elmaradhatatlan „konspirációs fal” segítségével, és miután nem karrier bűnöző, több kísérlete is mellékvágányra fut, pl. amikor drog nepperektől próbál hamis papírokat venni, akik persze pépesre verik és kirabolják egy sikátorban. Végül a legtöbb óvatosan felépített terv feleslegesnek bizonyul, mert kiderül, hogy Larat a címben említett három napon belül átszállítják egy másik börtönbe, így azonnal kell cselekednie. De a korai próbálkozások megalapozzák, hogy itt bizony a kudarc is egy lehetőség. Hiába tudtam, hogy ez egy hollywoodi film, nem azon izgultam végig, hogy „hogy fogja megoldani ezt a helyzetet?”, mint mondjuk A szökevény alatt, hanem azon, hogy „hogyan fogja ezt elszúrni?!”. Tovább fokozza az izgalmakat, hogy nagyobb hangsúlyt kapott a rendőri szál. John szerencsétlenkedése persze hamar felkelti a nyomozók érdeklődését, akárcsak az eredeti filmben, de itt nagyobb bepillantást kapunk a nyomozásba, és többször kerülnek a rendőrök szinte karnyújtásnyi távolságra a szökevényekhez, amitől a harmadik felvonás üldözése magasabb fordulatszámon pörög.

Több kritika illette a filmet azzal, hogy teljesen valószínűtlen, ami nem igazán fair, ugyanez Haggis korábbi filmjéről, a Casino Royale-ról is el lehetne mondani. Persze itt a főhős névlegesen egy átlagember, nem őfelsége titkosügynöke, és persze, hogy ritkán lehet egy iPhone és a YouTube segítségével valakit megszöktetni egy megyei börtönből, de ha a film sokkal valósághűbb lenne, Johnt fél órán belül letartóztatnák és kész. A következő három nap épp annyira kívánja a hitetlenkedés felfüggesztését, mint bármelyik másik feszes tempojú akció-thriller. Ami pedig az érzelmi valóságát illeti, Crowe egy teljesen hiteles karaktert hozott létre, és a mellékszereplők is nagyon jó alakításokat nyújtanak, mint a karakteres fejű Brian Dennehy, John apjának szerepében. Egy pörgős, szék-karfáját-markolós alkotás, és mindenképpen jobb, mint amire a januári holtszezonban számítani lehet.

IMDb: 7,3

Rotten Tomatoes: 48%

9 komment

  1. Crowe nem volt az a fickó, akinek egyből minden sikerül. Mindenesetre nem tett túl jót a filmnek, hogy több, mint két órás, egy kicsit feszesebbre, rövidebbre kellett volna vágni, néha csöppet átmegy unalmasba. Mindenesetre összességében megállja a helyét és a második felében izgalmassá válik a dolog.

  2. Nekem annyira nem jött be. Én a film nagy részén majdhogynem unatkoztam. Pár dolgon meg egyszerűen csak mosolyogni tudtam, még úgy is, hogy persze nem dokumentum film volt ez.
    Szóval, ha Paul Haggis-nek csak a rendezéseit nézzük, akkor nekem az “Ütközések” és az “Elah völgyében” is jobban tetszett tőle.
    De persze egynek azért ez is elment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *