1

Elhunyt Blake Edwards

Elhunyt Blake Edwards rendező, forgatókönyvíró, producer. A Los Angeles Times információi szerint Edwards tüdőgyulladást kapott, majd súlyos komplikációk adódtak.

Edwards 1922. július 26-án született Tulsában. Apja színpadi rendező volt, így korán megismerkedett a színház világával. Színészként kezdte karrierjét és hét forgatókönyvet is írt Richard Quine-nek. Később íróként dolgozott a rádióban dolgozott. Ő volt az atyja az 1959-es Peter Gunn sorozatnak és szintén ebben az évben indult útjára a Mr. Lucky kalandszéria, aminek a producere volt.

1961-ben készíthette el az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) filmet Audrey Hepburn főszereplésével, majd ezt követte a Míg tart a bor és friss a rózsa (Days of Wine and Roses melodráma). Legnagyobb sikerét a Rózsaszín párduc franchise-nak köszönhette, 5 részen is dolgozott. Nevéhez fűződik a Bombanő (10), Nem látni és megszeretni (Blind Date), Naplemente (Sunset) és a Farkangyal (Switch) is. 1983-ban Oscarra jelölték a Viktor/Viktória (Victor/Victora) forgatókönyvéért, 2004-ben életmű-díjat kapott az Akadémiától.

Béke poraira.

Egy komment

  1. Nyugodjék békében Blake Edwards! Sok gyöngyszemmel ajándékozott meg minket, Köszönjük szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *